Astoņas iedarbīgas tautas receptes lūpu pasargāšanai ziemā

 

cold-lips-girl-snow-winter-with-hat

 

Kažociņš lūpām

Lai aukstā un vējainā laikā lūpas nesprēgātu, vajadzētu atturēties no nelāgā ieraduma tās ik pa laikam aplaizīt. Gada vēsākajos mēnešos ikvienam derētu lietot lūpu balzamu, lai radītu aizsargbarjeru pret vēju, salu un saules starojumu. Kungiem vairāk piemēroti sportam paredzētie produkti, kas nespīd.

Lūpu balzami satur aizsargājošas un barojošas vielas, piemēram, glicerīnu vai vazelīnu, aizsargfiltru (SPF) pret saules ultravioleto starojumu, kas īpaši noder, slēpojot kalnos.

No dabiskām vielām veidotajos lūpu balzamos ietilpst bišu vasks, šī sviests, kakao sviests, žožoba eļļa, E un A vitamīns, kā arī citas lūpu maigo ādu stiprinošas vielas. Ja tā jau sasprēgājusi, priekšroka dodama produktiem, kuru sastāvā ir propoliss, kumelīšu un kliņģerīšu eļļa. Ekoloģisko preču veikalos nopērkami arī vegāniem paredzēti līdzekļi, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes vielas.

Balzamu uzklāj pāris milimetru nostāk no lūpu kontūras un, ilgstoši uzturoties ārā, tā kārtiņu ik pa laikam atjauno. Pēc tam var lietot arī dekoratīvo lūpu pomādi, lai gan krāsojums nebūs tik noturīgs kā parasti.

Savukārt, uzturoties telpās, labāk izmantot nevis balzamu, bet higiēnisko lūpu krāsu, kas, galvenokārt, mitrina ādu. Aizsargkārtiņu jāatceras atjaunot 3–4 reizes dienā.

Arī liela daļa dekoratīvo lūpu krāsu ir 
bagātinātas ar barojošām vielām un vitamīniem. Vajadzētu atturēties no ilgnoturīgas pomādes lietošanas, jo tā sausina lūpas. Tāpat nav ieteicams izmantot mitrinošu lūpu spīdumu, jo zemā temperatūrā tas mainīs konsistenci, turklāt āda vairāk jutīs salu.

 

Lasi vēl: Kā savas lūpas padarīt pilnīgākas tikai 2 minūšu laikā!

 

Kosmētisko masku uz lūpām var likt katru dienu, taču parasti efekts ir jūtams un redzams uzreiz. Tā labi iesūcas ādā, bet nelielo atlikumu noņem ar alkoholu nesaturošu toniku vai viegli nosusina ar salveti.

Sausām lūpām 1–2 reizes nedēļā ieteicams lietot skrubi, taču maigo ādiņu nedrīkst berzt pārāk ilgi. Pēc tam uzklāj barojošu krēmu vai eļļu.

Lūpas būs pateicīgas, ja pirms gulētiešanas tiks palutinātas ar speciālu mitrinošu krēmu vai ekoloģisko preču veikalos nopērkamo kakao sviestu.

 

 

No virtuves plauktiem

1. Kamēr lūpas veselas, vakaros derētu tām uzlikt masku, ko gatavo, samaisot vienādās proporcijās rīvētu gurķi un medu. Tai būs gan atsvaidzinoša, gan mitrinoša iedarbība.

2. Sasprēgājušas lūpas nespēs nomaskēt neviena lūpu krāsa. Ja jādodas uz kādu pasākumu, var pagatavot skrubi no cukura, medus un mandeļu vai sezama eļļas, ar ko viegli paberzē lūpas. Noderēs arī sacukurojies medus, ko patur uz lūpām piecas minūtes. Pēc tam uzklāj krēmu vai balzamu.

3. Ja lūpas saplaisājušas līdz asiņošanai, skrubis neglābs. Tad aptiekā jāmeklē dekspantenolu vai citas dziedējošas vielas saturošs līdzeklis. Var palīdzēt alvejas lapu sula, ko vakaros patur ilgāku laiku.

4. Ja lūpas ir aprautas vējā, taču nav ļoti sasprēgājušas, kafijas dzirnaviņās samaltām auzu pārslām pievieno siltu pienu vai saldo krējumu. Sajaukto masu liek uz lūpām, mazliet paberzē un atstāj piecas minūtes, jo auzas satur mīkstinošas vielas un vitamīnus. Pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.

5. Lūpu veselību var uzlabot biezpiena un burkānu sulas maska, kas gatavota, ņemot produktus vienādās daļās. Lai A vitamīns uzsūktos, maisījumam piepilina lāsīti eļļas un patur uz lūpām 
10–15 minūtes.

6. Lūpas mitrina un baro sasmalcināta avokado maska, kas ir A vitamīna avots. Savukārt, pievienojot masai saspiestu banānu, mutes kaktiņiem tiks nepieciešamais B vitamīns.

7. Kreveles no sasprēgājušām lūpām neplēš, bet noskalo ar vāju, remdenu kumelīšu novārījumu.

8. Vakarā pēc zobu mazgāšanas lūpas der ieziest ar plaukstā sasildītu olīveļļas pilīti. Tai būs, galvenokārt, mitrinoša iedarbība. Savukārt, ja vēlas lūpas pabarot, jālieto smiltsērkšķu eļļa, kas nokrāsos lūpas nedaudz oranžas.

la.lv

 

Leave a Comment