Astoņi svarīgi principi vēža profilaksei. Vieglāk novērst un nepieļaut, bet arī izārstēt iespējams!

1. bauslis: nesmēķēt!

Tas nav viegli – katra atkarība savu upuri tur ciešos valgos. Taču iespējami. Turklāt mūsdienās tiek piedāvātas dažādas metodes, kā šo procesu atvieglos. Bet, ja nu kāds galīgi nespēj atteikties vai ierobežot šo kaitīgo ieradumu, vēlams pāriet uz cigaretēm, kurās darvas saturs nav lielāks par 5 mg (tas norādīts uz iepakojuma).

2. bauslis: atteikties no plastmasas!

Plastmasas trauki un virtuves piederumi (īpaši produktu apstrādes plātnes) ir ļoti kaitīgi, jo uz plastikāta lieliski vairojas dažādas kaitīgās baktērijas, kas kopā ar produktu katru dienu nonāk organismā.

3. bauslis: pareizs uzturs!

Racionāla uztura pamatprincipi, kas ļauj samazināt onkoloģiskās saslimšanas iespējamību, ir šādi.

* Jāievēro mērenība ēšanā.

* Jāsamazina ēdiena kopējais kaloriju daudzums. No kalorijām “štatu samazināšanai” pirmām kārtām jāpakļauj dzīvnieku izcelsmes tauki, kūpinājumi, bet mazākā mērā – ogļhidrāti (saldumi).

* Ne mazāk kā 2/3 no visiem ēdienkartē iekļautajiem produktiem jābūt augu valsts izcelsmes. Vairāk un biežāk jālieto klijas, sīpoli un ķiploki.

* Ēdienkarte maksimāli jādažādo.

* Ik pa laikam nepieciešamas atslodzes dienas (ja, protams, Vese***as stāvoklis to neaizliedz).

4. bauslis: vairāk jākustas!

Mazkustīgs dzīvesveids provocē nogulsnēšanās procesus organismā, bet tie savukārt izraisa mutācijas šūnu līmenī. Labākajā gadījumā rezultāts būs muskuļu daļas novājināšanās un atrofija, sliktākajā – audzēja attīstība. Onkologi secinājuši, ka dienā kājām jānoiet vismaz septiņi kilometri (tā ir aptuveni 2 stundas ilga pastaiga nesteidzīgā solī).

Lasi vēl: Šis daudz efektīvāk par ķīmijterapiju nogalinās vēža šūnas – īsts brīnumlīdzeklis!

5. bauslis: jāiemīl augi!

Daži vēl joprojām uzskata, ka fitoprofilakse attiecībā uz onkoloģiju ir nenopietna lieta, jo vēzis taču ir tik briesmīga Sli**ba, ka nepieļaut tā attīstību ar augiem nav iespējams. Taču patiesībā daudzi mūsdienu efektīvie pretvēža preparāti (tos sauc par onkoprotektoriem) ir radīti tieši uz augu bāzes.

* Pavasarī un rudenī jālieto augu adaptogēnu (žeņšeņa, Ķīnas citronliānas, leizejas, eleuterokoka, rožainās rodiolas, Mandžūrijas arālijas) tinktūra pa 5–10 pilieniem 2 reizes dienā – dienas pirmajā pusē, piemēram, tūlīt pēc brokastīm un pirms pusdienām. Kurss – 2 mēneši.

* Jāgatavo un jādzer (vai jāpievieno tējai) mežrozīšu un vilkābeles augļu, upeņu, aveņu, bērza lapu, kumelīšu, raudeņu, As**szāles, nātru, ceļteku, piparmētras, mazā mārsila, parastā pelašķa, pieneņu, melisas, lakricas, kliņģerīšu, lakaču uzlējums. Jo vairāk komponentu maisījumā būs, jo spēcīgāks būs labvēlīgais efekts. Obligāti maisījumam jāpievieno tējkarote raudeņu, kas ir lielisks organismam nepieciešamā dabiskā onkoprotektora selēna avots. Visas sastāvdaļas sajauc līdzīgās daļās, vienu tējkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20–30 minūtes nostādina, tad izkāš un dzer pa glāzei dienas laikā.
Uzmanību! Grūtniecības laikā raudenes nedrīkst lietot.

* Sezonas laikā iespējami vairāk uzturā jālieto savvaļas augi: ne tikai sēnes un ogas, bet arī no dažādiem augiem gatavoti salāti. Tikai jāpatur prātā, ka tie jāvāc tālāk no autoceļiem un rūpniecības uzņēmumiem.

6. bauslis: veselīgs miegs!

Nav nekāds noslēpums, ka daudzi miegam nevelta pienācīgu uzmanību un nereti atvēl tam tikai 4–5 stundas. Tas ir daudz par maz: mediķi atklājuši, ka starp neizgulēšanos un onkoloģisko slimību pastāv tieša saikne.

7. bauslis: nepadoties stresam!

Katram dzīvē mēdz būt gan panākumi, gan neveiksmes. Nepārtraukti dzīvot ar prieku sirdī nav viegli: pat nelabojamiem optimistiem mēdz būt brīži, kad viss krīt no rokām un neko negribas darīt… Ār*ti jau sen pierādījuši, ka cilvēki, kam ir nosliece uz biežiem stresiem, kļūst ļoti viegli pieejami slimībām, to skaitā arī onkoloģiskajām. Ir jāiemācās skatīties pasaulē ar optimismu, apmierināties ar to, kas ir, un priecāties par visu, kas ir apkārt. Tas tiešām palīdz pārvarēt jebkuras grūtības.

8. bauslis: būt modram!

Visbeidzot, un tas ir pats galvenais, rūpīgi jāseko savai Vese***ai. Ar ārstu obligāti jākonsultējas, ja:
* bez jebkādām saaukstēšanās pazīmēm radies balss aizsmakums;
* ekskrementos redzamas As**is;
* ja mainījusies dzimumzīmīšu forma, krāsa vai palielinājies to skaits;
* uz ķermeņa, īpaši limfmezglu apvidū, jūtami mezgliņi vai sacietējumi;
* strauji pazeminās ķermeņa svars;
* parādās neparasti, it kā bez pamatota iemesla radušies simptomi (nedaudz paaugstināta vai pazemināta ķermeņa temperatūra, jūtamas vieglas sāpes, traucēta gremošana, klepus u. tml.), kas ilgst vairāk nekā divas nedēļas un nepāriet.
Sievietēm, kas vecākas par 25 gadiem, ginekologs jāapmeklē ne retāk kā reizi gadā. Pēc 30 gadiem katru mēnesi pašai jāiztausta piena dziedzeri, 40–45 gadu vecumā jāiztaisa mamogrāfija (pārkāpjot 50 gadu robežai, tas jādara reizi divos gados). Vīriešiem, kas vecāki par 55 gadiem, vienu reizi gadā jāpārbauda prostatas dziedzeris.

Jātic uzvarai
Ja tomēr gadījies saslimt, nedrīkst krist panikā, jo vēzis – tā nav nolemtība, “biļete vienam virzienam”. Galvenais ir sakopot visu savu gribasspēku un pateikt: “Jā, esmu slims. Taču es ļoti gribu šo slimību uzveikt, un es pielikšu visas pūles, darīšu visu, lai atveseļotos.” Un nekādā gadījumā nedrīkst ļauties izmisumam, uzskatīt, ka Sli**ba ir sods par kaut kādiem saviem vai senču grēkiem, tāpēc atteikties no cīņas.
Daži padomi saslimušam cilvēkam:
* jācenšas saglabāt iepriekšējo dzīvesveidu, tikai nedaudz jāsamazina slodzes;
* iespējami vairāk jākustas;
* jāieklausās savā organismā: jāēd tas, ko gribas. Tā pakāpeniski izdosies piemeklēt sev nepieciešamos produktus. Jādzer burkānu un biešu sula – tās palēnina audzēja attīstību;
* jāsamazina, bet vēl labāk – pilnībā jāpārtrauc alkohola lietošana;
* diemžēl tādas lietas kā sauna un pirts jāaizmirst.
Pats galvenais, lai Sli**ba tiktu uzvarēta, ir nelokāma ticība, ka iestāsies atveseļošanās.

Leave a Comment