Bankomātos naudu izņem retāk, bet lielākas summas

Sabiedrībā ik pa laikam uzvirmo diskusija par atteikšanos no fiziskas jeb skaidras naudas izmantošanas, respektīvi, no banknošu un monētu lietošanas.

PrivatBank veica 15 000 norēķinu karšu lietotāju rīcības pētījumu, kā viņi rīkojas ar karti un naudu. Pētījums rāda, ka 2018. gada pirmajā pusē karšu lietotāji ar karti tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un internetā tērējuši par 39,2% mazāku summu nekā izņēmuši skaidrā naudā bankomātos. Salīdzinot ar pagājušā gada šo pašu periodu, paradums skaidrā naudā izlietot vairāk nekā norēķinoties ar karti gandrīz nav mainījies.

Salīdzinot ar 2017.gada pirmo pusgadu, skaidras naudas izņemšana bankomātos notiek retāk, bet ir palielinājusies vidējā summa, ko izņem norēķinu karšu lietotāji. Šī gada pirmajos 6 mēnešos vidējā summa, ko karšu lietotāji izņēma bankomātā ir 173 euro. Vidējā summa, kas tika izņemta Latvijā – 136 euro. Savukārt Eiropas ekonomiskās zonas valstīs vidējā summa, kas tiek ņemta ATM ir gandrīz divas reizes lielāka nekā Latvijā – 257 euro. Salīdzinot ar pērno gadu, tā ir samazinājusies par 22 euro.

Ārpus Eiropas ekonomiskās zonas valstīm vidējā summa, ko norēķinu karšu lietotāji izņem ATM ir pieaugusi par 11 euro sasniedzot 201 euro.

Norēķinu karšu lietotājs ir apguvis tehnoloģijas: apstiprināt tiešsaistes maksājumus, izmantojot Verified by Visa (3-D Secure) un apmaksāt pirkumus līdz 25 eiro vien pietuvinot karti terminālim, pateicoties bezkontakta tehnoloģijai VISA PayWay (PayPass), bet tajā pat laikā turpina izņemt skaidru naudu. Vecs paradums nēsāt naudu makā?

Par AS “PrivatBank”

AS “PrivatBank” pēc aktīvu apjoma ir 13. lielākā kredītiestāde Latvijā. Pēc kapitāla apjoma – 9.lielākā (30.06.2018). Banka privātpersonām un uzņēmumiem nodrošina finanšu pakalpojumus 13 filiālēs visā Latvijā – 7 filiālēs Rīgā un pa vienai Valmierā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā un Jelgavā. AS ”PrivatBank” piedāvā plašu finanšu pakalpojumu klāstu, nodrošinot personisku attieksmi, ātru lēmumu pieņemšanu un konkurētspējīgu cenu.

Leave a Comment