Zelta monētas ar latvisku identitāti

No 21.septembra Livonijas ordeņa pilī Ventspils muzeja izstāžu ciklā “Latvijas zelts” skatāma izstāde “Latvijas Bankas zelta kolekcijas monētas 1997-2018 un privātkolekciju eksponāti”

Ar Latvijas Bankas atbalstu Ventspils muzejā no 21.septembra skatāma izstāde, kurā eksponētas Latvijas Bankas kolekcijas monētas. Monētu veidošanā piedalījušies daudzi Latvijā pazīstami un arī starptautiski atzīti mākslinieki – Sandra Krastiņa, Ingūna Elere, Anita Paegle, Kristaps Ģelzis, Olga Šilova, Laimonis Šēnbergs, Ilmārs Blumbergs un daudzi citi, caur kuru rokām tapuši skaisti un novērtēti latviskās identitātes apliecinājumi monētu veidolā.

Atbilstoši Ventspils muzeja izstāžu cikla “Latvijas zelts” nosaukumam, šajā izstādē eksponētas zelta monētas. Kopumā izstādē skatāmas 25 monētas, kurās miniatūrā formā izstāstīta kāda Latvijas vēstures lapaspuse. Piemēram, monēta Ripsakta ievada Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju, kas rotā Latviju valsts 100 gadu jubilejā. Ripsakata ir labs iemesls, lai ielūkotos saktu vēsturē, kuru izmantošana Latvijas teritorijā aizsāka dažādas agrā dzelzs laikmeta (1.-4. gs.) saktas – t.s. acu saktas, tutulsaktas, šķēršu saktas, stopsaktas un apaļas ripsaktas ar ažūra rotājuma riteņa, krustojumu un ugunskrusta motīviem. Izstādei sagatavoti arī informatīvie apraksti par katru no monētām, izmantojot nacionālās bankas sagatavoto informāciju. Izstādi papildina monētas “Ak, Svētā Lestene!” ģipša modeļi un apraksts par monētas tapšanas gaitu.

Par monētu vizuālā tēla izstrādi un darbu radīšanas gaitu būs iespēja uzzināt 27.septembrī plkst.16:00, kad Livonijas ordeņa pilī notiks izstādes prezentācija un tikšanās ar māksliniekiem un Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas dalībniekiem – Sandru Krastiņu un Ivaru Drulli.

Leave a Comment