Cista krūtīs: Plašs materiāls par šo jautājumu un problēmu

Cista krūtīs
Ja satausti kādu veidojumu, bumbulīti vai mezgliņu krūtī vai padusē, neķer kreņķi. Cista krūtīs nav iemesls uzreiz nepamatoti satraukties.

Pēdējos gados plaša uzmanība tiek pievērsta tam, ka daudzas sievietas saslimst ar krūts vēzi, tāpēc aizvien vairāk sievietes tiek aizcinātās doties uzpārbaudēm, lai , ja nu kas, tad var uzsākt laicīgu ārstēšanu.

Visbiežāk veidojumi ir labdabīgi, taču pie ārsta gan pieraksties. Sākumā dodies pie sava ģimenes daktera vai ginekologa, kurš nepieciešamības gadījumā uzrakstīs nosūtījumu onkologa apmeklējumam.

 

Cista krūtīs: Viss par cistām

Nelielus sacietējumus krūtīs satausta gandrīz katra otrā sieviete reproduktīvā vecumā. Lielākoties tie ir labdabīgi veidojumi – piebriedis dziedzera audu gabaliņš, cista, labdabīgs audzējs jeb blīvs, ciets saistaudu audzējmezgls… Taču, ja gaidīsi, līdz tas pazūd pats no sevis, vari iedzīvoties nepatikšanās. Runājot medicīniskos terminos, krūtīs visbiežāk sastopamas divas labdabīgas patoloģijas – fibrocistiskā mastopātija un fibroadenoma.

Kas īsti ir cistas? Tie ir ar šķidrumu pildīti un nesāpīgi veidojumi, kas rodas, nosprostojoties un paplašinoties kanāliņiem krūts dziedzerī. Vienā vai vienlaikus abās krūtīs var būt gan viens, gan vairāki veidojumi.

Lasi arī: Mājās pagatavojams divu sastāvdaļu līdzeklis, kas palīdzēs atbrīvoties no cistām krūtīs!

Biežāk cistas ir sievietēm, kuras lieto hormonu aizstājterapiju vai kurām ir mastopātija jeb piena dziedzeru audu sablīvējumi, ko rada iekšējās sekrēcijas, tostarp dzimumdziedzeru un vairogdziedzera funkciju traucējumi. Cistu veidošanos veicina arī traumas, pat spēcīga krūts sasišana vai saspiešana, kā arī operācijas, tostarp implantācijas.

 

Cista krūtīs automātiski nenozīmē skalpeli

Cista automātiski nenozīmē operāciju un arī medikamentu lietošanu ne. Ja tā ir neliela un neaug, cistu neaiztiek, jo bieži ar laiku tā pati izzūd jeb uzsūcas. Tomēr ārsta uzraudzība nepieciešama gan, jo cista var arī kļūt lielāka. Tiesa gan, cista var palielināties pirms menstruācijām un samazināties uzreiz pēc tām.
Gan mammogrāfijas, gan ultrasonogrāfijas izmeklējumos ar šķidrumu pildītās cistas ir viegli pamanāmas, tāpat kā ar taukiem pildītās lipomas, kas rodas tādu pašu iemeslu dēļ.

Šķir nākamo lapu, lai lasītu  un uzzinātu vairāk!

COMMENTS

Leave a Comment