Dārza darbu kalendārs no 29.09.-08.10.2023: gatavojamies ķiploku stādīšanai!

Miķeļdiena, kas tiek svinēta 29. septembrī, ir tradicionāli uzskatīta par ziemas sākumu. Šajā dienā augi beidz savu augšanas periodu, un tas ir pēdējais laiks pļaut zāli. Jo siltāka un sausāka ir Miķeļdiena, jo vēlāk iestāsies ziema un tā būs bez stipra sala.

29.septembris, atslodzes laiks – lapu/augļu diena. Šajā dienā dienā dārzā varat: dārza darbiem nav labvēlīga dienaa. Atpūtieties, lutiniet sevi, esiet kopā ar ģimeni!

30.septembris, dilstošs mēnessaugļu diena. Šajā dienā dienā dārzā varat:

1)Vāc krūmcidonijas
2)Sakopj upeņu un jāņogu krūmus, izgriež noražojušos vai bojātos dzinumus, papildmēslo ar PK mēslojumu vai kompostu
3)Sprauž jāņogu un upeņu stādus apsakņošanai. Spraudeņus var griezt 15-20cm garus, pie spraudeņa piegriežot klāt mazu gabaliņu vecā dzinuma.
4)No vidēji resniem viengadīgiem dzinumiem var griezt ērkšķogu spraudeņus.
5)Griež un apsakņo arī jāņogu un upeņu spraudeņus.
6)Pēc ražas nolasīšanas līdz zemei nogriež vasaras aveņu stādījumus. Veco zaru izgriešana veicinās jauno dzinumu attīstību kā arī samazinās slimību un kaitēkļu zplatību.. Nākamā gada ražas lielumu paaugstinās arī fosfora- kālija mēslojuma izkaisīšana pēc aveņu sakopšanas.
7)Novāc augļus – ābolus, bumbierus, smiltērkšķus- ražas vākšanas laiks atkarīgs no šķirnes.
8)Sargā ražu pagrabos vai citās uzglabāšanas vietās no pelēm un žurkām
9)Vāc ražu siltumnīcās, turpina pelēkās puves ierobežošanu, tomātus mēslojot ar kāliju saturošiem mēslojumiem. Sakoptās, iztīrītās siltumnīcās var iesēt dārzeņu portulakas un ja nav nodoma šajā sezonā iegūt vēl kādu ražu, iesakām iesēt zaļmēslojumu augsnes ielabošanai, piemēram, rudzus.
10)No augļu dārza aizvāc bojātās plūmes, kā arī nolauztos plūmju zarus, kuros var būt slimību izraisītāji.

Lasi arī: 4 Zvaigžņu zīmju pārstāvji, kuri kļūs bagāti 2023. gada oktobrī: jums neaprakstāmi paveiksies!

Lasi arī: Finanšu zvaigžņu prognoze nedēļai no 2023.gada 2.oktobra līdz 8.oktobrim: Vēžus sagaida izmaiņas, Zivis – vilšanās!

1.oktobris, dilstošs mēness -augļu/saķņu diena. Šajā dienā dienā dārzā varat:

1)Sakopj upeņu un jāņogu krūmus, izgriež noražojušos vai bojātos dzinumus, papildmēslo ar PK mēslojumu vai kompostu
2)Sprauž jāņogu un upeņu stādus apsakņošanai. Spraudeņus var griezt 15-20cm garus, pie spraudeņa piegriežot klāt mazu gabaliņu vecā dzinuma.
3)No vidēji resniem viengadīgiem dzinumiem var griezt ērkšķogu spraudeņus.
4)Griež un apsakņo arī jāņogu un upeņu spraudeņus.
5)Pēc ražas nolasīšanas līdz zemei nogriež vasaras aveņu stādījumus. Veco zaru izgriešana veicinās jauno dzinumu attīstību kā arī samazinās slimību un kaitēkļu izplatību. Nākamā gada ražas lielumu paaugstinās arī fosfora- kālija mēslojuma izkaisīšana pēc aveņu sakopšanas.
6)Novāc augļus – ābolus, bumbierus, smiltērkšķus- ražas vākšanas laiks atkarīgs no šķirnes.
7)Sargā ražu pagrabos vai citās uzglabāšanas vietās no pelēm un žurkām
8)Vāc ābolus, bumbierus (bumbierus vāc, ja kātiņš viegli atdalās no zara).
9)Nelielu salnu gadījumā, ķirbjus piesedz. Kirbjus novāc augļkātiņu nogriežot ar ļoti asām šķērēm. Pēc ķirbju novākšanas, sākumā ķirbjus uzglabājam siltumā, pēc tam jāpārvieto +5-120C temperatūrā, kur šādi var glabāties līdz pavasarim.
10)Jāvāc krūmcidonijas un smiltsērkšķi. Novācot smiltsērkšķus agri, smiltērkšķos būs vairāk vitamīnu, novācot vēlāk- vairāk eļļas.
11)Augļu dienās novāc pupiņas. Ja pupiņas vēl nav nobriedušas, pupiņas novāc kopā ar lakstiem, ko pakarina nojumēs vai citās caurvējainās vietās.
12)Augļu dienās stāda augļu kokus un ogulājus. Stāda, apgriež augļu kokus un ogulājus, jau augošos- mēslo ar fosfora-kālija mēslojumiem 40-50g/m2, aprušina un apber ap saknēm trūdzemi (neitralizētu kūdru, kompostu, satrūdējušus kūtsmēslus).
13)Lai traucētu kaitēkļu ziemošanu, uzrušina augļu koku un ogulāju apdobes. Apdobju uzrušināšana ierobežo ķiršu mušu, plūmju zāģlapseņu, plūmju tinēju ziemošanu.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment