Daži vingrinājumi imunitātes stiprināšanai no ciguna. Pa spēkam ikvienam!

“Rudenim atbilstošāka enerģija ir augos, kas briestot it kā savelkas ap centru, piemēram, sīpols vai kāposts. Arī visos sakņaugos, kas briest zem zemes. Mūsu organismam der ne vairs salāts, kas aug uz āru, bet sakne, kas aug uz leju, zemē,” pamato Maira Gūtmane.

Vispirms der pārstartēt domāšanu. No rīta pamosties un pavaicā sev: kāda šodien ir diena, kāda ir enerģija, kā rudenī varu sevi labāk just un sakārtot, kā gūt labsajūtu, dzīvot mierīgāk, neskriet tik ātri? Ja visu laiku dzīvoju iekšējā sasprindzinājumā, nevaru ne desmit minūtes mierīgi nosēdēt un paklaiņot domās, tikai skrienu kā darba zirgs, tātad esmu pamatīgā stresā.

Maira iesaka izmēģināt kādu paņēmienu, ko uzzinājusi no kāda Krievijas ārsta. Izrādās, stresu var mazināt atkārtotas ritmiskas darbības, ja ķermeņa kustības izdodas saskaņot ar sajūtām.

“Patirinies, izvibrējies dažādos ritmos, ātrumos, samanot to, kurā jūties komfortabli. Dodies pastaigā ar domu – iešu un atradīšu savu ritmu, kurā man ir labi. Tik labi, ka šādi varētu iet bezgalīgi. Pavēro, kā šajā ritmā augums kustas augšup un lejup, kā tas šūpojas, kā vēcinās rokas… Cik labi ir tā iet! Kad to visu jūt līdz kaulam, ķermenis ieslēdz harmonizēšanos un stress sāk atkāpties.”

Ķeries pie ieročiem!

Labāk nevis uztraukties par iespējamo saaukstēšanos, bet censties nodrošināt, lai imūnsistēma strādātu perfekti. Tam var palīdzēt dažādi vingrojumi, paņēmieni. Tie ir ieroči, ko noteiktā brīdī likt lietā, lai atvairītu ligu.

* Maira rāda pavisam vienkāršu veidu – ar abiem rādītājpirkstiem vienlaikus braukā gar visu degunu, slidina pirkstus no lejas uz augšu, pirkstiem saejot kopā starp uzacīm. Šāda regulāra masāža palīdz izvairīties no iesnām.

* Ja tomēr esi savārdzis, pēkšņi kļuvis tik grūti, ka šķiet – nekam vairs nav spēka, var palīdzēt elpa, kam pievieno domu. Ieelpo un izelpo apzināti, domājot: ieelpoju veselību, izelpoju slimību.

Ja ir laba iztēle, šim vingrojumam var pievienot vizualizāciju, piemēram, Vese***a caur ieelpu ienāk ķermenī kā saules stari, putna dziesma, bērnu smiekli vai jūras viļņi. Iztēlojas to, kas pašam vairāk saistās ar labsajūtas mirkli. Slimību var izelpot kā tumšus dūmus vai kaut ko līdzīgu, kas šķiet netīkams. Svarīgi noturēt uzmanību uz elpu un domām. Jau pēc brīža jutīsi, ka parādās nedaudz enerģijas, kļūst vieglāk.

* Lai vairotu spēku organismā, labo plaukstu uzliek uz krūtīm, uz aizkrūts dziedzera jeb tīmusa, kas atrodas aiz krūšu kaula, bet kreiso plaukstu novieto kreisajā paribē, kur atrodas liesa. Abas rokas kādu brīdi tā notur. Tas vairo enerģiju, jo tur, kur ir mana plauksta, ir mana uzmanība, un tur, kur ir uzmanība, ir enerģija.

Ja vēl pieliek domu – es to daru, lai stiprinātu imūnsistēmu –, palīdz ļoti labi. Rokas šādi var paturēt jebkurā brīdī: pirms aizmigšanas, skatoties televizoru vai sēžot transportā.

Lasi vēl: Vingrinājumi plakanam vēderam, ko var izdarīt 10 minūšu laikā

Atbrīvoju sevī telpu

2 3

Priekšpusē saliek kopā plaukstas. Pēc tam vienu roku stiepj uz augšu, otru – uz leju. Pēc tam maina rokas un dara to pašu. Atkārto trīs reizes. Stiepjas cītīgi, sajūtot, ka ķermenī atbrīvojas un paplašinās telpa, enerģijai ir kur ieskrieties. Svarīga ir attieksme. Vingroju nevis ar domu, lai tikai nesaslimtu, bet gan dodu savam ķermenim enerģiju, paplašinu telpu, jūtu, kā imūnsistēma sakārtojas.

Izstiepjoties enerģētiski tiek aktivizēts liesas meridiāns. Tas un liesa atbild par imūnsistēmu. Šāds vingrojums vēl palīdz mazināt stresu. Nereti to iesaka, ja tumšajā laikā nomāc depresīvas sajūtas.

Klauvēju un skanu

4 5

* Savelk rokas dūrēs un izklauvē aizkrūts dziedzeri jeb tīmusu. Ritmiskai bungošanai pievieno skaņu ha un bungo, ļaujot skaņai vibrēt līdzi. Šādi tiek ieslēgtas visas organisma enerģētiskās sistēmas. Ritmiska darbība aktivizē un spēcina.

* Izklauvē plaušu punktus, ar katru roku uzsitot spēcīgi un ritmiski.

Dzenu prom saaukstēšanos

6

Ja jūt, ka degunā vai kaklā kņudina, sākas saaukstēšanās, palīdz šāds vingrinājums. Vienu roku liek pāri pretējam plecam uz punkta, kas ir pie lāpstiņas augšējās malas un līdzās mugurkaulam, bet otras rokas pirkstus saliek līdzīgi kā enerģijas mudrā – saspiež kopā īkšķa un rādītājpirksta galus, izveidojot aplīti. Šādi tur aptuveni minūti, kamēr izlīdzinās sajūtas saliktajos pirkstos un plecam uzliktajā plaukstā. Tas var būt siltums vai pulsācija, ko nu katrs jūt, bet lai šie ritmi līdzsvarotos.

Avots: 

veselam_la.lv

Leave a Comment