Dermatoloģe – cilvēkiem ar diabētu vai problemātisku ādu īpaši būtiska ir tās pareiza kopšana

Tā kā cukura diabēts skar vielmaiņu, tas atstāj ietekmi ne tikai uz cilvēka iekšējiem orgāniem un pašsajūtu, bet visu organismu: cilvēkiem ar diabētu bieži ir sausāka āda, lielāka iespēja parādīties ādas niezei un kairinājumam, kā arī biežāk attīstās dažādas infekcijas – gan bakteriālas, gan sēnīšu. Sausa, saplaisājusi āda ir uzņēmīgāka pret mikrobiem un palielina inficēšanās risku, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš ne tikai sabalansētam uzturam, bet arī pareizai ādas kopšanai. “Euroaptiekas” farmaceites Ievas Zvagules un MFD Vese***as centra “Pārdaugava” ārstes, dermatoloģes Lāsmas Kalnbērzas sniegtie padomi gan noderēs ne tikai cilvēkiem ar diabētu, bet ikvienam, kuram gada aukstajos mēnešos rodas problēmas ar ādu.

“Diabēts ir nopietna saslimšana, kas pieprasa no cilvēka daudz uzmanīgāku attieksmi pret savu organismu, nekā var atļauties vesels cilvēks. Diemžēl šīs Sli**bas sekas nereti jūt arī āda. Tā noteikti būs pateicīga par veselīgu, pareizu un vitamīniem bagātu uzturu, kas ļaus tai iegūt vērtīgās uzturvielas. Tomēr, lai izvairītos no dažām biežāk izplatītajām ādas Vese***as problēmām, noderēs arī citi padomi,” saka MFD Vese***as centra “Pārdaugava” ārste dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.

Sausa āda

Cilvēkiem ar cukura diabētu bieži ir sausāka āda, tādēļ ieteicams lietot saudzīgus mazgāšanās līdzekļus – gan ziepes, gan dušas želejas un šampūnus. Jāatceras, ka karsts ūdens nav nekāds labais draugs arī normālai ādai, bet cilvēkiem ar noslieci uz sausu ādu īpaši ieteicams izvairīties no karstām vannām un dušām. Pēc mazgāšanās āda rūpīgi jānosusina un jāieziež ar ķermeņa eļļu, losjonu, krēmu vai ziedi. “Āda var būt īpaši sausa ziemā,” saka Lāsma Kalnbērza, “tāpēc sargājiet seju un rokas aukstā un vējainā laikā: pirms došanās ārā lietojiet aizsargājošu ziedi vai krēmu ar augstu tauku saturu, aizsargājošu lūpu balzāmu un vienmēr uzvelciet cimdus.” Svarīgi aukstajos un sausajos mēnešos uzturēt pietiekamu mitrumu arī telpās, jo sauss gaiss sausina arī ādu.

Savukārt “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule atgādina, ka īsts superprodukts ir augu eļļas, kas, iesūcoties ādā, palīdz veidot dabisku aizsargslāni, aiztur ādā mitrumu un tādējādi neļauj tam izgarot no ādas virsmas: “Visas dabiskās eļļas satur daudz nepiesātināto taukskābju, E vitamīnu, kam piemīt antioksidanta iedarbība, arī citus taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus, kas labvēlīgi ietekmē ādas funkcijas. Vērtīgo vielu proporcijas katrā eļļā ir atšķirīgas, bet ikviena no tām kopj, baro un ietauko ādu, sargā no mikrobiem, mazina iekaisumu un apsārtumu. Izvēles iespējas ir plašas – kokosriekstu, avokado, mandeļu, argāna, naktssveces un dažādas citas eļļas! Ja ir grūti atrast sev piemērotāko, farmaceits priecāsies palīdzēt!”

Ādas nieze, kairinājums, alerģiskas reakcijas

Cilvēkiem ar cukura diabētu ir lielāka iespēja parādīties ādas niezei un kairinājumam, tādēļ ieteicams izvēlēties jutīgai ādai piemērotus produktus bez liekām smaržvielām, krāsvielām un citām ķīmiskām vielām, kas var kairināt ādu. Niezi un alerģiskas reakcijas var izraisīt arī diabēta medikamenti – tādā gadījumā, iespējams, nepieciešams tos mainīt, konsultējoties ar ārstu.

Mitrums ādas krokās

“Mitra un silta vide ir labvēlīga baktēriju augšanai un infekcijas attīstībai, tādēļ uzturiet sausus ādas rajonus starp un zem krūtīm, cirkšņos un padusēs,” aicina Lāsma Kalnbērza. “Šajos ādas rajonos nevajadzētu klāt krēmu pārāk biezā slānī, jo papildu mitrums var veicināt sēnīšu attīstīšanos. Toties noderēs sausinošs pūderis, kas var palīdzēt uzturēt šīs vietas sausas.”

Pirkstu, nagu un ienadžu problēmas

Īpaša uzmanība jāpievērš arī roku pirkstiem, jo sausa, sabiezējusi āda var apgrūtināt As**s paraugu ņemšanu no pirkstiem glikozes līmeņa noteikšanai, turklāt tas radīs diskomfortu. Dermatoloģe iesaka rūpēties par nagiem un ienadžiem, tomēr atturēties no ienadžu jeb kutikulu izgriešanas – traumēta āda ir “ieejas vārti” mikrobiem.

Pēdu problēmas

“Lai justos labi, vienmēr valkājiet pareiza izmēra zeķes un apavus – cilvēkiem ar diabētu var parādīties jutīguma traucējumi kājās. Ikdienā vispiemērotākās būs pietiekami platas, zema papēža, ērtas kurpes,” iesaka Lāsma Kalnbērza. Apavi pirms vilkšanas noteikti jāpārbauda, lai pārliecinātos, vai tajos nav iekļuvis kāds svešķermenis, kas var savainot pēdas. Tāpat jāizvairās no pārmērīgas pēdu mērcēšanas un jāuzmanās, veicot pedikīru – cukura diabēta gadījumā var būt nervu bojājum un jušanas traucējumi, īpaši plaukstās un pēdās, līdz ar to pastāv lielāks risks savainot ādu.

Ādas savainojumi, brūces, infekcija

Cilvēkiem ar cukura diabētu biežāk attīstās dažādas infekcijas – gan bakteriālas, gan sēnīšu. Bet sausa, saplaisājusi āda ir uzņēmīgāka pret mikrobiem un palielina inficēšanās risku. Sekojiet līdzi ādas, sevišķi kāju Vese***ai: ja radušies kādi bojājumi – brūces, iegriezumi, čūlas, nagu izmaiņas, noteikti jāmeklē profesionāļu padoms – farmaceits ir laba pirmā izvēle. “Pat vismazākās brūces uzreiz apstrādājiet – nomazgājiet ar mazgāšanas šķīdumu vai ziepēm un ūdeni. Bet, ja nepieciešams un ar kādu ādas problēmu netiekat galā pašu spēkiem, noteikti konsultējieties ar ārstu, lai aukstais gadalaiks nesagādātu nepatīkamas izjūtas,” aicina Lāsma Kalnbērza.

Leave a Comment