“Dobeles dzirnavnieks”: pirmie pieņemtie graudi ir augstas kvalitātes

Līdz ar ziemas miežu un agro kviešu šķirņu kulšanu graudu pieņemšanas sezonu pagājušajā nedēļā sācis viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā – AS “Dobeles dzirnavnieks”. Kā norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, šogad “Dobeles dzirnavnieks” plāno pieņemt 350 000 tonnas graudu, no kurām vismaz 30 000 tonnas – bioloģiski audzētos.

“Uz jauno graudu pieņemšanas sezonu raugāmies optimistiski un šī brīža prognozes liecina, ka Baltijā gaidāma rekordraža, ja vien laika apstākļi neieviesīs savas korekcijas,” norāda K.Amsils. “Pirmo pieņemto kviešu apjoms liecina, ka arī graudu kvalitāte ir augstā līmenī, izņemot atsevišķām kravām, kam novērots samazināts graudu krišanas skaitlis.” Precīzākus secinājumus par graudu kvalitāti varēs izdarīt tuvākās nedēļas laikā, kad sāksies masveidīga kviešu kulšana.

Graudu kulšanas sezona šogad sākās neparasti agri – pirmie ziemas mieži novākti jau 30.jūnijā un šobrīd to kulšana rit pilnā sparā. Ziemas miežu kvalitāti var vērtēt kā labu, šī brīža pļāvums rāda, ka to vidējā ražība ir 5-6 tonnas no hektāra.

Lielāku graudu pieņemšanas intensitāti AS “Dobeles dzirnavnieks” plāno šīs nedēļas laikā, jo vairums zemnieku sāk kult agrās ziemas kviešu šķirnes – Edvīnu, Fredi, Dagmāru, Romiro un citas. Paralēli sākas rudzu un zirņu ražas novākšana, kā arī turpinās ziemas rapšu kulšana. “Sākoties intensīvākam graudu pieņemšanas periodam, strādājam septiņas dienas nedēļā un pielāgojam darba laiku lauksaimnieku vajadzībām,” norāda K.Amsils.

AS “Dobeles dzirnavnieks” šogad plāno iepirkt 350 tūkstošus tonnu graudu, no kuriem pārstrādāt vismaz 265 tūkstošus tonnu. “Uzņēmums attīstās ļoti dinamiski, ik gadu kāpinām gan iepirkto, gan pārstrādāto graudu apjomu, kas ļauj ne tikai būt līderim vietējā tirgū, bet būtiski stiprināt pozīcijas arī eksporta valstīs,” skaidro K.Amsils. ”Ik gadu strādājam arī pie tā, lai pilnveidotu graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes procesus, jo kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir mūsu ražošanas pamats.”

Šosezon AS “Dobeles dzirnavnieks” tāpat kā iepriekš pieņem graudus trīs graudu pieņemšanas punktos – Dobelē, Aucē un Gulbenē. Graudu pieņemšanas punkti Aucē un Gulbenē darbu uzsāks šīs nedēļas laikā.

“Dobeles dzirnavnieks” attīsta BIO graudu pārstrādes infrastruktūru

Paralēli aktīvās graudu pieņemšanas sezonas sākumam AS “Dobeles dzirnavnieks” turpina darbu pie Latvijā vēl nebijušā BIO graudu pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūras izveides, kas sniegs būtisku ietekmi uz BIO nozares attīstību. Šobrīd noris aktīvs būvniecības process, un projektu paredzēts pabeigt līdz 2020. gada beigām.

K. Amsils paredz, ka piecu gadu laikā pēc projekta realizēšanas Latvijā audzēto BIO graudu īpatsvars pieaugs no patlaban esošajiem 3% līdz 10% 2026. gadā: “Mūsu jaunizveidotā infrastruktūra veicinās BIO graudu ražošanu un pārstrādi Latvijā, ļaujot lauksaimniekiem diversificēt riskus un nodrošināt stabilitāti.”

“Mūsu mērķis ir iezīmēt Latviju pasaules kartē kā vietu, kur tiek ražoti īpaši kvalitatīvi pārtikas produkti ar augstu pievienoto vērtību,” uzsver K. Amsils, norādot, ka bioloģiskā lauksaimniecība ir strauji augoša un vēl neaptverta niša, kas Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem sniedz lielisku iespēju iekarot savu vietu globālajā tirgū.

Par AS „Dobeles dzirnavnieks”

AS „Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais pārtikas ražotājs un graudu pārstrādes uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. Plašāka informācija www.dzirnavnieks.lv.

Leave a Comment