Eksperts: kā izvairīties no avārijas situācijām sastrēgumos

Saulgriežu svētki ir gandrīz klāt un jau rīt rindas ar automašīnām virzīsies ārā no pilsētām, tuvāk dabai baudīt atpūtu. Līdz ar svētkiem, pilsētu ielās vienmēr rodas arī sastrēgumi, kas ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ notiek auto sadursmes. Lai svētkos nesabojātu sev garastāvokli, Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Dāvids Lēvalds atgādina, kā rīkoties sastrēgumā, lai to pārdzīvotu mierīgi un bez starpgadījumiem.

1. Plāno maršrutu laicīgi.

Vairums sastrēgumu realitātē ir viegli prognozējami, tāpēc, lai no tiem izvairītos, ieteicams laikus izvērtēt: pirmkārt, laikapstākļus – stipra lietus, miglas, kā arī ziemā snigšanas dēļ, satiksme tiek būtiski apgrūtināta; Otrkārt, remontdarbus uz ceļa – vasara ir visaktīvākais ceļa remontu veikšanas laiks Latvijā un arī šobrīd Rīgā un citviet Latvijā notiek plaši ceļu atjaunošanas remontdarbi. Ieteicams veltīt 3 minūtes laika, lai izpētītu iespējamos apkārt ceļus un izvēlēties citu maršrutu. Treškārt, publiskus pasākumus – vai tie ir Līgo svētki Krastmalā, Dziesmu svētki vai festivāli un gājieni, lieli pasākumi vienmēr ietekmē satiksmes plūsmu pilsētā. Ceturtkārt, diennakts laiku – kā ierasts, karstākās sastrēgumu stundas no rītiem un pēcpusdienā vienmēr garantē sastrēgumus. Ja ir vēlme no sastrēgumiem izvairīties, ieteicams doties ārpus pilsētas pēc rīta sastrēguma, pa dienas vidu vai vēlu vakarā.

2. Atbrīvojies no uzmanību novērsošajiem faktoriem.

Pērn Gjensidige Latvija veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka vairāk nekā puse (54%) auto vadītāju, kas lieto mobilo tālruni, to izmanto, lai sērfotu internetā un pārbaudītu e-pastu. Visbiežāk sērfošana internetā ir novērojama tieši sastrēgumu laikā, kas ir regulārs iemesls, kādēļ ir notikusi automašīnu sadursme. Mobilo telefonu ir ieteicams izmantot tikai ārkārtas situācijās, jo sadursmes gadījumā vainīgais lielākoties būs tas vadītājs, kurš nav spējis pietiekami ātri reaģēt, jo ir pievērsies mobilā telefona ekrānam.

3. Samazini ātrumu.

Palielinoties automašīnu skaitam, tiek palēnināta arī satiksmes plūsma, lai arī vēlme tikt ātrāk ārā no sastrēguma saglabājas. Svarīgi iegaumēt, ka sastrēgumā steigties nedrīkst, jo tas tikai palielina iespēju iekļūt satiksmes negadījumā. Ir jāsaglabā miers un jābūt īpaši modram, jo negaidīti var parādīties dažādi šķēršļi.

4. Bez vajadzības nemaini joslas.

Sastrēguma laikā regulāri un bez vajadzības mainot joslas, var radīt bīstamas situācijas. Kamēr jūs kārtējo reizi mēģināt iekļūt blakus joslā, jo šķiet, ka tā kustas ātrāk, citi šoferi tajā pašā laikā, veicot manevru, var jūs nepamanīt, kā rezultātā – notiek sadursme. Drošāk ir palikt vienā joslā un mainīt to tikai tiešām nepieciešamos gadījumos.

5. Vienmēr lietojiet gaismas signālu.

Brīžos, kad apkārt ir tik daudz autovadītāju, ir īpaši svarīgi tos brīdināt par savu rīcību. Sastrēgumos autovadītāji mēdz kļūt neuzmanīgi, tāpēc būtiski atcerēties, ka veicot pat nelielu manevru, pārkārtojoties uz blakus joslu, nedrīkst aizmirst par gaismas signāliem. Būtiski arī tos ieslēgt laikus, lai apkārt esošie autovadītāji to piefiksētu.
Par ADB “Gjensidige”: ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle ir Norvēģijas vadošās apdrošināšanas kompānijas meitas uzņēmums, kas šogad atzīmē 24 gadu jubileju. Gjensidige Latvija ir viena no TOP3 vadošajām apdrošināšanas kompānijām Latvijā un tā piedāvā visus nedzīvības apdrošināšanas veidus. Gjensidige Latvija piedāvā saņemt konsultācijas, piedāvājumus, pieteikt atlīdzību vai iegādāties visa veida nedzīvības apdrošināšanu internetā (gjensidige.lv), kā arī 17 pārstāvniecībās un klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

Leave a Comment