Fascinējoši – ko pārdzīvo tavs ķermenis šķiršanās laikā: zinātne par salauztu sirdi un kā to ārstēt

Cilvēkiem, kuri nesen bija piedzīvojuši šķiršanos, tika veikta smadzeņu skenēšana – rezultātos tika atklātas tas, ka sociālas sāpes (emocionālas sāpes, ko piedzīvo šķiršanās vai atraidījuma gadījumā) un fiziskas sāpes iet roku rokā, jo dala vienus un tos pašus neironu ceļus.

Pētījumā 40 cilvēkiem, kuri nesen bija šķīrušies, lika skatīties uz fotogrāfijām, kurās redzami viņu bijušie un domāt par šķiršanos, kamēr tika skenētas viņu smadzenes. Skatoties uz fotogrāfijām, smadzeņu daļa, kas ir saistīta ar fiziskām sāpēm, izgaismojās.

Vēlāk pētnieki atklāja, ka cilvēki, kuri dzēra Tailenolu (zāles, kas atbrīvo no fiziskām sāpēm) trīs nedēļu garumā, piedzīvoja mazākas emocionālās sāpes nekā tie, kuri vienkārši centās tikt pāri šķiršanās procesam. 

Efekts tika novērots arī smadzeņu skenējumos. Kad cilvēkos, kuri nelietoja tailenolu, tika izraisītas atraidījuma sajūtas, iedegās tā smadzeņu daļa, kas atbild par fiziskām sāpēm. Tomēr tiem cilvēkiem, kuri lietoja tailenolu, šī smadzeņu daļa izrādīja ievērojami mazāku aktivitāti.

Neviens tomēr neapgalvo, ka salauztas sirds gadījumā vajadzētu sākt dzert zāles, jo ilgtermiņā tās negatīvi ietekmēs aknu darbību. Kāds cits cilvēks tevi atkal kādreiz iemīlēs, bet tev ir jāpaliek draugos ar savām aknām.

Tomēr atceries, ka šķiršanās sāpju pārdzīvošanas process ir vairāk fizisks nekā emocionāls. Atceries to, un tas viss kļūs vienkāršāks.

Avots: heydigmund.com

Leave a Comment