Iedegums bez sauļošanās – ar paštonējošiem līdzekļiem. Vai nekaitē?

Melanotāns − ar risku

Lai iegūtu mākslīgo iedegumu, var veikt melanocītus stimulējošā hormona atvasinājuma melanotāna injekcijas, kas liek šīm šūnām veidot pigmentu. Šai vielai ir interesanta vēsture. Austrālijā, kur ir daudz ādas vēža slimnieku, zinātnieki pagājušā gadsimta 80.– 90. gados mākslīgi sintezēja melanotānu un ieteica lietot cilvēkiem ar jutīgu ādu, lai šūnas ražotu brūno pigmentu bez ultravioletā starojuma un, izejot saulītē, iedegums aizsargātu ādu. Viņi patiešām kļuva brūni, turklāt vīriešiem, it īpaši kungiem ar erekcijas problēmām, uzlabojās seksuālās spējas. Melanotānam bija uzreiz divi pozitīvi efekti, un tas kļuva ļoti pieprasīts, taču vēlāk pētījumos atklājās, ka tā lietošana var izraisīt kardiovaskulāras, endokrīnas un citādas blaknes. Kaut gan šis līdzeklis nav apstiprināts lietošanai ne Eiropas Savienībā, ne Amerikas Savienotajās Valstīs, to var iegādāties internetā, kā arī atsevišķos solārijos.

Interesanti, ka melanocītus stimulējošais hormons dabiski izdalās sievietēm grūtniecības laikā, tāpēc tumšāki kļūst krūšu galiņi, iezīmējas vēdera centrālā līnija un var parādīties pigmenta laukumi uz sejas.

Krāso cukurniedru cukurs

Foto - Shutterstock

Veikalos nopērkamo un salonos lietoto paštonējošo līdzekļu galvenā sastāvdaļa ir dihidroksiacetons (DHA), ko iegūst no cukurniedru cukura. Šai vielai saistoties ar epidermas raga slāņa olbaltumvielām, āda nereti iegūst nevis brūnu, bet gan oranžu nokrāsu.

Arī DHA aktivizē melanocītus, kas atbild par melanīna sintēzi, tādējādi veicinot brūnā pigmenta veidošanos. Tas iedarbojas tikai epidermā, taču spēj uzsūkties As**sritē, tāpēc nav ieteicams grūtniecēm.

DHA atklāja bērnu vielmaiņas regulācijai domātajos pētījumos. Zinātniece vēlāk to uzklāja uz savas ādas un konstatēja, ka līdzīgs efekts novērojams, arī lietojot ārīgi, tāpēc sāka izmantot vitiligo jeb balto traipu Sli**bas pacientiem.

1970. gadā šo vielu par drošu atzinusi ASV Pārtikas un zāļu aģentūra, taču Raimonds Karls brīdina, ka pret melanocītu šūnām un to DNS molekulām jāizturas ar lielu bijību. Iespējams, to ietekmēšana varētu atstāt līdzīgas sekas kā dzimumzīmju saldēšana – nepilnvērtīgi veikta procedūra mēdz izraisīt DNS mutācijas, tādējādi to pārvēršot par ļaundabīgu audzēju melanomu.

Vēl paštonējošo līdzekļu sastāvā var būt tirozīns – aminoskābe, no kuras dažādu fermentu ietekmē ādā veidojas pigments melanīns, kā arī tantaksantīns, kas biežāk ādu iekrāso oranžu, nevis brūnu.

Leave a Comment