Iedzīvotāji aicināti uz bezmaksas sirds Vese***as risku noteikšanu

Lai izglītotu Liepājas iedzīvotājus par sirds mazspēju, sirds un As**svadu veselību un sniegtu iespēju bez maksas noteikt sirds Vese***as riskus, 17.maijā no plkst. 16.00 līdz 19.00 T/C “Ostmala” notiks Sirds Vese***as diena ar devīzi “Sirds mazspēja – zini un rīkojies!”. Aktivitātes rīko Liepājas pilsētas pašvaldība sadarbībā ar pacientu biedrību “ParSirdi.lv”.
Ik gadu maijā pasaulē atzīmē Sirds mazspējas dienu. Šogad tās ietvaros 40 pasaules pilsētās tiek rīkota starptautiska kampaņa “Sirds mazspēja – negaidi un rīkojies!” (“Acting on Heart Failure”). Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sirds mazspējas profilaksei, aicināt cilvēkus pārbaudīt sirds veselību un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi vērsties pie ārsta. Par vienu no starptautiskās kampaņas galvaspilsētām ir kļuvusi Liepāja, rīkojot Sirds Vese***as dienu saviem iedzīvotājiem.
Sirds Vese***as dienā bez maksas būs iespējams:
• izmērīt As**sspiedienu un pulsu,
• noteikt holesterīna un cukura līmeni asinīs,
• saņemt kardiologu konsultācijas par sirds mazspēju un sirds un As**svadu slimību profilaksi,
• saņemt izglītojošus materiālus.
Lai pasākuma ietvaros veiktie holesterīna un glikozes līmeņa asinīs mērījumi būtu pēc iespējas precīzāki, ieteicams 2 – 3 stundas pirms pasākuma neēst un nedzert (izņemot ūdeni).
Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks norāda, ka Liepāja vienmēr ir rūpējusies par Vese***as aprūpes pieejamības uzlabošanu, labāko speciālistu piesaisti un, kas ir vissvarīgākais, domājusi par to, kā veicināt liepājnieku veselību, organizējot sabiedrības Vese***as veicināšanas pasākumu. “Esam gandarīti, ka Liepājas kardiologi, īpaši pēdējo 10 gadu laikā, ir sasnieguši visaugstāko līmeni sirds slimību ārstēšanā un cilvēku dzīvību glābšanā! Tāpēc man ir liels gods kļūt par kampaņas “Sirds mazspēja – negaidi un rīkojies” vēstnesi, mudinot iedzīvotājus aizdomāties par savas sirds veselību, pārbaudīt to un rūpēties par to,” uzsver domes priekšsēdētājs.
“Liepāja ir lielisks piemērs gan sirds slimību ārstēšanas, gan sabiedrības Vese***as veicināšanas jomā. Tomēr pamats visam ir ieinteresētība savas Vese***as uzturēšanā un uzlabošanā. Zināt savus Vese***as rādītājus, atteikties no kaitīgiem ieradumiem, būt kustīgiem un aktīviem – ir katra mūsdienīga cilvēka ikdienas nepieciešamība,” norāda Latvijas Kardiologu biedrības prezidents un Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis.
Sirds Vese***as dienā liepājniekus uzrunās Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos Gunārs Ansiņš, Latvijas Kardiologu biedrības Sirds Mazspējas darba grupas vadītāja kardioloģe Ginta Kamzola, Liepājas Reģionālās Slim**cas kardioloģe Iveta Šime un pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa.
Pasākums tiek rīkots Liepājas pilsētas pašvaldības projekta “Liepāja.Vesels.Aktīvs.Laimīgs.” (Nr.9.2.4.2/16/I/088) ietvaros un tā mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību sirds un As**svadu slimību riska faktoriem un slimību profilaksei, kā arī izglītot iedzīvotājus par izplatītākajiem sirds un As**svadu slimību riska faktoriem un to mazināšanu.

Papildu informācija: Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja, tālr. 29 197 957, kā arī Elīna Tolmačova, Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Vides, Vese***as un sabiedrības līdzdalības daļas vadītāja, tālr. 63 404 747, mob. tālr. 28 691 133.
Informācijai:
• Sirds mazspēja ir progresējošs, potenciāli dzīvībai bīstams stāvoklis, kas skar vairāk nekā 60 miljonus cilvēku visā pasaulē.
• Cilvēkiem ar sirds mazspēju ir raksturīga dzīves kvalitātes pasliktināšanās, biežas hospitalizācijas (aptuveni 2 – 5% no visām neatliekamajām hospitalizācijām) un augsta mirstība.
• Sirds mazspēja ir biežākais hospitalizācijas iemesls cilvēkiem virs 65 gadiem.
• Sirds mazspēja var būtiski ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, taču, ja to laicīgi atklāj un efektīvi ārstē, cilvēks var dzīvot ar šo diagnozi daudzus gadus.
Vairāk par sirds un As**svadu veselību var uzzināt pacientu biedrības “ParSirdi.lv” mājaslapā www.parsirdi.lv.

Leave a Comment