Interesants novērojums par cilvēkiem, kuri regulāri labo citu gramatikas kļūdas

Nesen Mičiganas Universitātē veikta pētījuma ietvaros atklājās, ka cilvēki, kuri kļūst par gramatikas kontrolieriem, ir riebekļi, un viņu uzvedība ir personisko iezīmju rezultāts.

Piemēram, ekstraverti cilvēki biežāk pārskata drukas un gramatikas kļūdas, bet intravertajiem ir tendence tiesāt tos, kuri pieļauj smagas kļūdas.

Pētījuma laikā tika atklāts, ka tie dalībnieki, kuri bija vismazāk piekrītoši, visvairāk sūdzējās par drukas kļūdām, bet tie, kuri bija piekrītošāki, biežāk pārlūkoja kļūdas.

Piekrišana ir viens no terminiem, kas psiholoģiski apzīmē “Piecu lielo personību grupu indeksu” (BFI). Piekrišana tiek apzīmēta kā uzticēšanās, dāsnuma, simpātiskuma, sadarbošanās un neagresivitātes īpašību kopums.

“Šis ir pirmais pētījums, kurš atspoguļo klausītāju/lasītāju personiskās īpašības valodas uztverē,” apgalvo Mičiganas Universitātes lingvistikas un psiholoģijas profesore, Džūlija Bolanda. “Šī pētījuma laikā mēs aplūkojām sociālos spriedumus, kurus lasītāji izdara par rakstītājiem.”

Tie eksperimenta dalībnieki, kuri deva vissliktāko vērtējumu kļūdainajiem e-pastiem,bija tie, kas viskritiskāk izteicās arī par pašu e-pasta rakstītāju.

Avots: yourtango.com

Leave a Comment