Izstādē “Dizaina priekšmets no atjaunojamiem dabas resursiem” skatāmas radošas bērnu idejas nevajadzīga kartona atkārtotai pielietošanai

Šo trešdien, 2018. gada 16.maijā plkst. 13.00 Latvijas Dabas muzejā norisināsies izstādes “Dizaina priekšmets no atjaunojamiem dabas resursiem” atklāšanas pasākums. Izstādi rīko “Zaļā josta”, aicinot bērnus demonstrēt kartona pārpalikumu praktiskas pielietošanas iespējas ekodizaina priekšmetu izveidē, aktualizējot atjaunojamu dabas resursu atkārtotu pielietojumu un resursu taupību.
Izstāde “Dizaina priekšmets no atjaunojamiem dabas resursiem” būs skatāma Latvijas Dabas muzejā no 16.05.2018. līdz 10.06.2018., lai rosinātu cilvēkus smelties iedvesmu un idejas, kā daudzas lietas varam izgatavot pašu rokām, un ne vienmēr viss pērkams veikalā, it sevišķi, ja zinām, ka lieta nav nepieciešama ilglaicīgai lietošanai. Piemēram, dažādi mācību palīglīdzekļi burtu, formu, krāsu apgūšanai, interjera priekšmeti, funkcionālas mēbeles, rotaļu piederumi, gaismas ķermeņi un citi dizaina priekšmeti, kas pašrocīgi darināti no nevajadzīga kartona.
Pirms izstādes atklāšanas pasākuma, plkst. 12.30 norisināsies preses brīfings, kura dalībnieki informēs par nevajadzīga un lietota kartona praktiskām pielietošanas iespējām ekodizaina priekšmetu izveidē, aktualizējot atjaunojamu dabas resursu atkārtotu pielietojumu, resursu taupību un bezatkritumu dzīvesveida iespējas apvienojumā ar radošu pieeju atkritumu apsaimniekošanai. Preses brīfingā piedalīsies “Zaļā josta” pārstāve Velga Vilciņa, “Latvijas Dabas muzejs” direktore Skaidrīte Ruskule, AS “Latvijas valsts meži” komunikācijas projektu vadītāja Līga Abizāre un “FOLDLIFE” zīmola attīstības projektu vadītājs Jānis Brinkmanis.
Izstādē “Dizaina priekšmets no atjaunojamiem dabas resursiem” aplūkojami labākie “Zaļā josta” rīkotā dizaina priekšmetu konkursa “Mans veltījums tīrai Latvijai” darbi, kā arī video par to tapšanas gaitu. Konkurss norisinājās 2017/2018. mācību gada laikā un kopumā konkursam pieteikti ap 1000 darbi no 38 pirmsskolas izglītības iestādēm un 70 vispārējām izglītības iestādēm. Atklājot izstādi, norisināsies konkursa labāko darbu autoru apbalvošanas pasākums.
Pirmsskolas izglītības iestāžu grupā balvas saņems: Liezeres pirmsskolas izglītības iestāde, Ventspils pirmsskolas izglītības iestāde “Saulīte” un Iecavas novada pirmsskolas izglītības iestāde “Dartija” (grupa “Pie Ķūķa”).
Skolas vecuma audzēkņu grupā balvas saņems: Rēzeknes valsts 1. ģimnāzija (8.m klases audzēkņi Kristaps Adamovičs un Juris Siliņš), Riebiņu vidusskola (Ritvars Vjakse no 7.klases), Jelgavas 5. vidusskola (7.a klases grupa).
Diplomu par interesantāko video sižetu, kā arī īpašu atzinību par radošumu un praktisko iemaņu sintēzi, radot mēbeles jauniem cilvēkiem, iegūst Kristiāna Dāvida pamatskolas 9. klases radošā apvienība “Van Kartons” par projektu “Kartoniāde 2018”. Radošā apvienība “Van Kartons” radīja ekoloģiskas, ekskluzīvas, transformējamas mēbeles jauniem cilvēkiem, kas izgatavotas no kartona un avīzēm.
Īpaša simpātiju balva par ieguldīto darba apjomu tiek piešķirta Balvu pirmsskolas izglītības iestādes “Pīlādzītis” audzēknim Gustam Bārzdiņam ar ģimeni par darbu “Kuģis Gusts”.
Īpašas simpātiju balvas no konkursa atbalstītāja “FOLDLIFE” saņems: Alsviķu PII „Saulīte” no Alūksnes novada, Daugavpils pilsētas 26. PII, Durbes PII “Ābolītis”, Krāslavas novada PII “Pīlādzītis”, Liepājas PII “Liepiņa”, Rīgas PPII “Lāsīte”, Rīgas 160. PII, Ventspils novada Ugāles PII “Lācītis”, Limbažu novada Umurgas pagasta PII “Zīļuks”.
Izstāde būs skatāma līdz šī gada 10. jūnijam, apkopojot desmitiem oriģinālu ideju, kā noderīgas un pat mācību procesā pielietojamas lietas varam izgatavot pašrocīgi.
Izstādes atklāšanas pasākuma laikā foto un filmēšanas iespējas, mediju pārstāvji laipni aicināti piedalīties.

Leave a Comment