Japānas simtgadnieku recepte pret jebkādiem stresiem

Stress var pievarēt jebkurā gada laikā. Jebkurā vecumā un jebkur citur pasaulē. Stress ir neatņemama mūsu dzīves daļa, kas spēj gan mobilizēt ķermeni, gan nopietni postoši ietekmēt visus orgānus un sistēmas.

Japāņu simtgadnieki, daloties receptēs ar ilgu un veselīgu dzīvesveidu, vispirms runā par vajadzību izvairīties no stresa, lai varētu atpūsties un mazināt nervu spriedzi.

Nosacīti stresu var sadalīt divās kategorijās:
• stresu, ko izraisa pēkšņi notikumi, izslēdzot parasto ritmu (darba zaudēšana, nelaimes gadījumi, šķiršanās uc)
• ikdienas stress, kas mūs ieskauj ikdienas dzīvē (ikdienas stresa darbā, mazi strīdi ģimenē, nesaprašanās sabiedriskajā transportā uc)

Katrai konkrētai situācijai, protams, cīņā pret stresu ir nepieciešama individuāla pieeja. Varbūt dažos gadījumos psihologa palīdzība ir nepieciešama. Tomēr ir līdzekļi, kas var atbalstīt ķermeni jebkurā stresa situācijā, jo tie ir dabiski dalībnieki fizioloģiskajos procesos, un, ja to trūkst organismā, grūtāk tikt galā ar stresu. Viens no šādiem līdzekļiem ir aminoskābes triptofāns.

Kas ir triptofāns?

Triptofāns (L-triptofāns) attiecas uz standarta neaizstājamo aminoskābju kategoriju. Atcerieties, ka tiek sauktas neaizvietojamās aminoskābes, kuras organisma sintezē (ražo), tādēļ visu orgānu un sistēmu pilnīgai darbībai un Vese***ai ir jānodrošina šīs aminoskābes no ārpuses – ar pārtiku. Triptofāns ir visu dzīvo organismu olbaltumvielu daļa, kas izskaidro īpašo nepieciešamību pastāvīgi atjaunot savus krājumus.

Lasīt arī: Pamosties skaists: ārsti iesaka, kā sagatavoties miegam

Lielākā daļa ar aminoskābju bagātiem produktiem, piemēram, sarkanie un melnie ikri, siers, gaļa, zivis, zemesrieksti, mandeles, pupiņas, siers, auzas, sezama, ciedru rieksti, piens, jogurts, un citi.

Ja jums jau sen ir tādas jūtas kā apātija, nomākts garastāvoklis, trauksme, aizkaitināmība; ja nav laba miega, apgrūtina nogurums un slikti sniegumi – jau no šīm pazīmēm, ka mēs varam secināt, ka, visticamāk, jūsu diētā ir zems šīs aminoskābes daudzums.

Kāda ir triptofāna loma organismā

No tā mūsu ķermenī dienas laikā tiek modelēts neirotransmitera serotonīns. Nosacīti to sauc par “laimes hormonu”. Tas ir serotonīns, ka mums veido optimistisku garastāvokli, emocionālu un garīgu komfortu. Tas paaugstina efektivitātes līmeni, stimulē izziņas darbību, arī stresa situācijās. Viņš arī veicina emocionālās stabilitātes saglabāšanos, pašpārvaldi paaugstināta garīgā un emocionālā stresa apstākļos, mazina uzbudināmību, agresivitāti, tostarp uztura fona, atteikšanās no smēķēšanas un alkohola. Serotonīns novērš trauksmes sajūtu, bailes un emocionālo stresu. Pateicoties šai iedarbībai uz ķermeni, serotonīnu dažreiz sauc par labāko stresa atbrīvotāju.
Serotonīns ir saistīts ar spēcīgu garastāvokli, emocionālo un garīgo komfortu.

Lasīt arī: Aizcietējuma iemesli ziemā

Kad parādās tumšais laiks, melatonīns, ko sauc par “miega hormonu”, sāk ražot no serotonīna. Nepieciešamais līmenis melatonīna veidošanos organismā nodrošina vieglu un ātru aizmigšanu, melatonīna dziļumu un uzlabo miega kvalitāti, novērš problēmu neregulāra miegā, ļauj pilnībā izbaudīt miegu un atpūtu īsākā laikā.

Papildu triptofāna avots

Lai saglabātu ķermeni stresa periodā – atjaunojot emocionālo līdzsvaru, novēršot miega problēmas – eksperti iesaka papildu triptofānu.

Ikvienam, kam šīs aminoskābes nepieciešams papildus, stresa laikā, jāpievērš uzmanība triptofāna piedevām. Labāk ir izvēlēties produktus no pārbaudītajiem ražotājiem, kuru produkti tiek ražoti saskaņā ar GMP kvalitātes kontroles nosacījumiem.

 

Avots: mir-press.com

Gunta Graudiņa

Leave a Comment