Aizcietējuma iemesli ziemā

Aizcietējums ir ļoti nepatīkama lieta. Veidojas piepūties, sāpīgs vēders un smaguma sajūta, kas nevēlas atrisināties.

Ir auksts! Es negribu staigāt!

Viens no galvenajiem aizcietējuma iemesliem ziemā – fiziskās aktivitātes samazinājums, kas ietekmē zarnu peristaltiku. Ār*ti bieži saskaras savā ārsta praksē ar sūdzībām par aizcietējumu ar regulāriem pacientiem, pie kā noved mazkustīgs dzīvesveids. Fakts ir tāds, ka ar minimālu fiziskās slodzes vesels iegurnis tiek nepietiekami apgādāti ar asinīm, muskuļi kļūst mazāk mobili un zarnas “slinkākas”. Tāpēc, lai normalizētu zarnu darbību nepieciešama regulāra (atbilstoši Vese***as stāvoklim) izmantošana. Bet ziemā ir grūtāk izdarīt nekā vasarā. Kāpēc?
– Vējaini un auksti laika apstākļi neļauj doties garās pastaigās. Mēs reti ejam uz ielas, jo mājās ir silti un mājīgi.
– Palielinās melatonīna līmenis (miega hormonu), kas tiek ražots, tiklīdz kļūst tumšs. Ziemā gaismas diena ir saīsināta, tāpēc visu laiku tiek saglabāta melatonīna ražošana. Tāpēc dienas laikā mēs bieži guļam.
– skābekļa badošanās. Aukstā gaisā nav nepieciešamā skābekļa daudzuma normālam ķermeņa darbam, tāpēc ziemā mēs jūtamies noguruši un miegaini.

Lasīt arī: Ātrākie veidi, kā pārtraukt zobu sāpes

Es gribētu kaut ko gardu …

Ziemas diēta parasti ir piesātināta ar ogļhidrātiem, taukainiem pārtikas produktiem ar minimālu dārzeņu un augļu saturu. Bet jaungada brīvdienās galds ir pilnīgi pārpludināts ar dažādām svētku maltītēm, un, protams, tas ir stress uz gremošanas orgāniem. Rezultātā zarnās no orgāniem ar aktīvām mehāniskām iemaņām sāk gremot lēnāk.

Izkārnījuma traucējumi bieži rodas, pateicoties nepietiekamam augu šķiedras patēriņam pārtikā. Dārzeņi, augļi – barības šķiedrvielu (šķiedras) avots, kas nepieciešams normālai zarnas aktivitātei. Uztura šķiedras ir vielas, kuras organismā neuzsūcas, bet absorbē ūdeni un uzbriest, tādējādi veicinot zarnu peristaltiku. Ja šķiedras tiek izmantotas nepietiekamā daudzumā, izkārnījumi kļūst blīvi un sausi, kas sarežģi progresēšanu caur zarnu.

Lasīt arī: ASV ziņoja, ka tvaicēts piens var būt bīstams

Kas ir aizcietējums?

Viss ķermenis cieš no aizrīšanās izkārnījumos – tas sāk strādāt nepareizi. Aizcietējums ir ne tikai diskomforta sajūta, bet arī iekšēja saindēšanās iespēja. Visas toksiskās vielas, kas atrodas izkārnījumos, jaunā veidā uzsūcas cilvēka ķermenī, un tas ir ļoti bīstami. Visredzamākās aizcietējuma komplikācijas ir hemoroīdi, anālās plaisas, taisnās zarnas prolaps; imunitāte samazinās (saaukstēšanās un infekcijas sāk “noturēties”), tiek pārtraukta vitamīnu un minerālvielu absorbcija, rodas alerģiskas reakcijas, hronisks noguruma sindroms, depresīvi traucējumi.

 

Avots: mir-press.com

Gunta Graudiņa

COMMENTS

Leave a Comment