Jaunieši kļūst arvien vairāk pakļauti smēķēšanai un dzeršanai, un pieaugušie palīdz viņiem iegūt atkarību izraisošas vielas.

Šī gada sākuma mēnešos tika dokumentēti gandrīz 1400 ziņojumi par nepilngadīgo smēķēšanu vai tabakas un citu smēķēšanas materiālu glabāšanu. Un otrādi, kopumā notika 889 alkohola uzņemšanas gadījumi. Valsts Pol***ja ziņo, ka situācija, ja to tā var nosaukt, paliek nemainīga un grūtības saglabājas. Pašvaldību aizbildņi, pilsētas, akadēmijas un sociālās palīdzības sistēmas apvieno spēkus, lai sekotu jaunatnei.

Saprotams, ka to nevajadzētu izmantot tiem, kas jaunāki par astoņpadsmit gadiem. Jā, es uzpūšu, jo daudzveidīgās garšas ir tik patīkamas, tādējādi vilinot mani uzpīpēt. 9. klases skolniece no Jēkabpils atzīstas elektronisko cigarešu lietošanā, balsij atbalsojoties gaisā. Novembra sākumā Latvijas Radio stāstīja par to, kā Valsts Pol***ja veica kratīšanu skolās un atklāja gadījumus, kad skolēni ir nonākuši reibuma aģentu varā.

Kinologs Gints Vuškāns paziņoja, ka nolaidies līdz piektajai klasei, bet tagad apņēmības pilns virzās uz priekšu un arī kaut ko atklāj. Gints Vuškāns savai biedrei Sandrai Paegļkalnei stāstīja, ka viņš regulāri apmeklē mācību ēkas ar savu uzticīgo dienesta suni pie sāniem. Novērojumi atklājuši, ka reibuma sasniegšanai jaunieši lieto gan apreibinošas, gan psihotropās narkotikas. Tā kā ikdienišķās cigaretes vilina arvien vairāk studentu, elektroniskās cigaretes ir iefiltrējušās jaunajā paaudzē, dažu iemetot neizbēgamā ieradumā.

Zemgales skolās Valsts Pol***ja šogad reidos atklāja jaunus smēķētājus, bet diemžēl alkohola reibuma pazīmes tika konstatētas arvien jaunākiem bērniem. Kāds sods tiks piemeklēts jaunajam atkarību izraisošo vielu likumpārkāpējam, ir tās vietas pārvaldes rokās, kur noslēdzas Valsts Pol***jas izmeklēšana. Jelgavas pilsētas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētājs Normunds Pūce žēlo, ka viņu komisijai nereti nākas kārtot 14 līdz 18 gadus vecu jauniešu pārkāpumus; lai gan šogad ar alkoholu saistīto pārkāpumu skaits ir nedaudz samazinājies. Smēķēšanas prieks pārspēj. Iespējamais likumpārkāpumu pieauguma cēlonis varētu būt elektroniskās smēķēšanas ierīces; tomēr, ņemot vērā līdzšinējos skaitļus, līdz gada beigām incidentu skaits, visticamāk, sasniegs iepriekšējā gada rādītāju, ja ne pat pārsniegs to.

Tāpat Pol***ja veic reidus skolās, lai ierobežotu narkotisko vielu klātbūtni, vienlaikus pievēršot uzmanību iepriekš minētajiem pārkāpumiem. Iesākumā Jelgavas administrācija parasti izteica tikai brīdinājumu, taču pēdējos trīs gados nevienam vieglam vielu lietotājam nav izdevies izbēgt ar brīdinājumu vien. Mēs esam sapratuši, ka tas nav efektīvs. Jaunieši šo piesardzību uztver tā, it kā tas nebūtu nekas, nevis viņu pašu rīcības sekas. Komisijas sēdēs, uzdodot jautājumu, vai tā ir viņa pirmā reize, pēc viņa jau apmeklējuma pie narkologa atklājās atbilde, ka tas ir tālu no vientulības. Pūce stāsta par sākotnējo incidentu, kad viņš tika aizturēts.

Slim**cas “Gintermuiža” atkarīgās ārstēšanas vadītāja Lilita Caune piekrīt, ka pirmajam pārkāpumam jāpievērš pienācīga uzmanība, jo tendence liecina, ka par pirmo pārkāpumu izteiktajam brīdinājumam ātri seko nākamais: “Ja runājam par profilakse, jebkurš noteikumu pārkāpums, ja mēs viņu atklājam un neignorējam, tas darbojas. Gan pusaudzim, kurš ir vai nu smēķējis, vai piedzēries, gan arī apkārtējiem. Pēdējos gados ir izveidojies bīstams domāšanas veids, uzskatot, ka viss notiek bez sekām. apmeklējot narkologu, viņš kļūst par uzticības personu. Kļūst skaidrs, ka bez pieaugušā, ar kuru pārrunāt grūtības, jaunieši ir pakļauti smēķēšanai un alkohola lietošanai, lai tiktu galā. Iesaistīšanās sabiedrībā ir ne mazāk svarīga kā pūce.

Pieaugušie bieži vien iegādājas aizliegto vielu nepilngadīgajiem, neņemot vērā tos, kuri jaunībā atturējās no smēķēšanas un alkohola lietošanas. Īpašs prieks, ko baudīt vienatnē. Apgādājot nepilngadīgos smēķētājus un dzērājus ar indi pēc savas izvēles, viņi pretī saņem dūmu muti vai niecīgu monētu. Tā viņi pelna naudu,” sacīja Pūce. Bauskas novadā parādās pieaugušo iesaistīšanās sekas, pastiprinot viņu līdzatbildību. Sociālā dienesta Bauskas nodaļas palīdze ģimenes atbalsta nodaļā Inese Kalniņa stāsta par gadījumiem, kad jaunietis kāds piedāvā daļu savas kabatas naudas – centus vai desmitus – pieaugušajam, lai iegādātos tabaku vai alkoholu. Šeit tiek atzīts, ka sociālie darbinieki tagad palīdz pat jauniešiem, nē, pat bērniem viņu darbā.

Es atzīšos, ka šis darbs ir balstīts uz sociālā darbinieka unikālo ieskatu šajā jautājumā, un šajā gadījumā problēma nebūs pati aktuālākā, ka mazais ir iedzēris dzērienus, bet sociālajam darbiniekam ir jāredz šī grūtā situācija. kopumā. Kas lika divpadsmitgadīgam bērnam lietot alkoholu divas promiles un vairāk?” prātoja Kalniņa. Bauskas novadā jau mēnesi strādā sociālais darbinieks, kurš palīdz jauniešiem, kuri ir izglītoti atkarības jautājumos. jaunie iedzīvotāji vecumā no trīspadsmit līdz divdesmit pieciem gadiem. Viņu dekrēta paziņojums. Neatkarīgi no tā, vai šī ir pirmā vai atkārtota parādība, viņš ir gatavs kalpot sociālajam dienestam, un mēs cenšamies risināt katru gadījumu individuāli. Darbinieks izvērtē apstākļus, sasauc konferenci un, saskaņojot ar bērnu un vecākiem, atrisina problēmas ar kopīgi izstrādātu stratēģiju.

Kalniņa atzīmēja, ka Bauskā pēdējā laikā uzņemta narkologa, kura nodevusies jauniešu atkarības problēmu risināšanai. Vai jauna dvēsele var meklēt mierinājumu psihologa vadībā? Sociālais dienests secinājis, ka nepilngadīgais sāka nodarboties ar kaitīgo vielu lietošanu, lai viņu pieņemtu apkārtējie, kā arī pietrūka drosmes stingri atteikt. Vēloties paātrināt savu nobriešanu, viņi meklē pašpārliecinātību un drosmi dzērumā, bieži vien tāpēc, ka cīnās mājās vai skolas pagalmā. Jaunieši smēķē un dzer, ieskaitot elektroniskās cigaretes. Par to liecina gan iedzīvotāji, gan iestādes. Tāpat Pol***ja, veicot reidus skolās, cenšas ierobežot narkotiku pieejamību, vienlaikus pievēršot uzmanību citiem pārkāpumiem.

Jelgavas Centra pamatskolas vadītāja Agita Ozoliņa norāda, ka, lai gan neviens no viņu vairāk nekā 800 skolēniem nav pieķēries Pol***jai ar cigaretēm vai e-cigaretēm, tas neizslēdz iespēju, ka daži varētu būt izdabājuši. Direktore, viņu zināšanas par mācīšanu sniedzas jau daudzus gadus, uzsver, ka labākais veids, kā izvairīties no nelegālu, atkarību izraisošu vielu lietošanas, ir būt uzmanīgam pret skolēniem un izrādīt viņiem vienlīdzīgu cieņu. Mums ir jāizmanto cita pieeja; protams, arī šeit ir ko smelties.

Tomēr to nevar uzskatīt par rezolūciju, jo tas neizdodas izārstēt. Režisors mums norāda, cik svarīgi ir sarunāties ar bērniem, un mudina izveidot sistēmu, kurā viņi izprot šādas uzvedības kaitējumu. Agita Ozoliņa strādā savā izglītības iestādē, ievērojot MOT programmu, norvēģu frāzi, kas tulkojumā nozīmē “drosme”; nodarbību kolekcija, kurā jaunieši mācās sevi apliecināt, veicinot uzticēšanos un iesaistoties sarunās. Ir nepieciešama uzdrīkstēšanās izteikt savas domas, dzīvot pilnvērtīgi un izrādīt līdzjūtību. Iekļaušana ir ārkārtīgi svarīga, neatņemama veseluma sastāvdaļa. Daudzi jaunieši cīnās ar šīm tieksmēm, kas ir apskāviena sajūtas sekas, tāpēc tagad mums ir jādomā, kā izveidot telpu, kurā viņus varētu pieņemt no jauna.

Vietu apsekošana, kur pulcējas jaunieši gan studiju laikā, gan pēc stundām, vienlaikus vācot informāciju no vietējiem iedzīvotājiem. Jāpiemin, ka, atklājot smēķēšanas produktus jauneklīga cilvēka rokās, tie tiek izņemti un aizbildņi tiek informēti. Pēc tam viņš un viņa radinieki tika izsaukti uz konstabuli, lai piedāvātu paskaidrojumu, kas izraisīja administratīvā pārkāpuma procesu. Ja esat lietojis alkoholu un esat nonācis nelaimē, pastāstiet par to saviem vecākiem un, ja nepieciešams, sazinieties ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, lai uzzinātu par Vese***as problēmām. Pašvaldības Pol***jas inspektore sarunājas ar jauniešiem, un Nepilngadīgo likumpārkāpumu prevencijas grupas augstā inspektore Vera Velve atklāj, ka pašvaldības policisti skolās atrodas regulāri.

Šobrīd viņi grezno deviņas no divpadsmit Jelgavas izglītības iestādēm. Viņu pienākums ir nodrošināt kārtību starp studentiem, uzraugot viņus, lai pārliecinātos, ka viņi ievēro noteikumus un ka viņi paliek drošībā skolas laikā. Mūsdienās “blakus skolas gaiteņiem un klasēm bērni smēķē no elektroniskām ierīcēm, kas iepriekš nebija dzirdēts, jo tradicionālās cigaretes izdalīja dūmu smaku. Pēc tam Velve runāja par notikuma vietu, kur skolu inspektori varēja ātri pamanīt pārkāpumu un rīkoties. Valsts Pol***ja paziņo, ka tirdzniecības vietās tiek ievērota pastiprināta modrība, cenšoties mazināt atkarību izraisošo vielu izplatību jauniešu vidū.

VP Galvenās kārtības Pol***jas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas augstākā inspektore Tatjana Caune atgādina, ka pārdevēji nekad nevar būt droši par bērna vecumu. Lai gan reidi kļūst arvien biežāki, gadījumi mazinās. Ja jaunietis saskaras ar smēķēšanas priekšmetiem vai alkoholiskajiem dzērieniem, Pol***ja cenšas atklāt pakalpojumu sniedzēju. Ierīces un stiprie alkoholiskie dzērieni. Mēdz teikt, ka svešinieks tiek lūgts sagādāt tabaku un alkoholu, tomēr mēs pieļaujam iespēju, ka tas ne vienmēr notiek. Nav nekas neparasts, ka šī tirdzniecība vai apmaiņa notiek starp vienādiem. Lai gan daži gadījumi ir izrādījušies izdevīgi, jāatceras, ka bērnam ir jāpaliek savā pazīstamajā vidē vai starp saviem parastajiem līdzgaitniekiem, un tāpēc viņi nekad nevar patiesi sastapties ar tās personas patieso dabu, kura ir bijusi viņu dzīvē ietekmīga. Tomēr nereti, izmantojot papildu metodes, šīs personas var izsekot un saukt pie atbildības par savu rīcību atbilstoši likuma prasībām,” sacīja Caune. Lai remdētu kārdinājumu, kas izraisa atkarību no atkarības, manabalss.lv ir pieņēmis iemesls, lai aizliegtu pārdot e-cigaretes ar aromātu, ko tautā dēvē par “aukstām”.

Lielais vairums mūsu aptaujāto zinātāju atbalsta to. Slim**cas “Đintermuiža” farmācijas programmas vadītāja Lilita Caune uzsver, ka pieprasījums pēc būtības ir saistīts ar piedāvājumu. Tiklīdz kaut kas no jauna nonāk cīņā, uzliesmo zinātkāres dzirksts, īpaši jauniešu vidū. Lietošanas ierobežojumi, jebkādi šķēršļi ērtībai ir paredzēti profilakses nolūkos. Zemgalē VP šā gada deviņos mēnešos atklāja 551 nepilngadīgo pārkāpumu, lietojot vai glabājot aizliegtās vielas, kas ir par četrdesmit vairāk nekā gadu iepriekš. Kopš oktobra pirmās rītausmas uz manabalsa ir savākti vairāk nekā deviņi tūkstoši parakstu.lv, lūdzot aizliegt elektroniskās smēķēšanas un uzpildes ierīces. Īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību jauniešu tieksmēm uz atkarībām, jo, kā apliecina Valsts Pol***ja, ir gadījumi, kad viņi alkohola reibumā ir pakļauti vairāk smagu pārkāpumu izdarīšanai, apdraudot savu veselību un dzīvību. Mūsdienās “blakus skolas gaiteņiem un klasēm bērni smēķē no elektroniskām ierīcēm, kas iepriekš nebija dzirdēts, jo tradicionālās cigaretes izdalīja dūmu smaku. Pēc tam Velve runāja par notikuma vietu, kur skolu inspektori varēja ātri pamanīt pārkāpumu un rīkoties.

 

Leave a Comment