Kā iegūt kvalitatīvu tomātu ražu: augustā noteikti jāveic viena darbība ar augsni

Tuvojas dārzkopjiem svarīgs mēnesis – augusts. Varētu šķist, ka tajā dārza darbi tuvojas noslēgumam, tomēr patiesībā tajā vēl ir daudz svarīgu darbu veicams.

Šajā periodā dārzeņu audzētājiem īpaša uzmanība jāpievērš tomātiem. Ir jānodrošina, lai vasaras beigās populārā dārzeņu dārza kultūra nesaskartos ar mitruma deficītu, jo īpaši, ja ārā ir ļoti augsta gaisa temperatūra. Mitruma trūkums augustā var teju pilnībā sabojāt visu ražu.

Turklāt augustā ir svarīgi pasargāt augu no nezālēm, kuru klātbūtne arīdzan atstāj ietekmi uz tomātu ražu, jo nezāles no augsnes izsūc tomātiem nepieciešamo mitrumu un svarīgās vielas

Un vēlams lai arī augsnes kvalitāte tomātu dobē saglabātos pēc iespējas augstāka.

Skaidrs, ka, lai sasniegtu šādus rezultātus, tomātus nepieciešams regulāri laistīt. Turklāt kultūra ir jābaro.

Līdzās tam augustā ir vērts veikt arī vienu papildu procedūru, kas ievērojami palīdzēs sekmēt iepriekš minētos faktorus. To atgādināja pieredzes bagāts dārzkopis Bendžamins Bons.

Kā apkaisīt augsni zem tomātiem

Ir jāizmanto jebkurš līdzeklis, kas var darboties kā mulčēšanas materiāls. Par labāko var saukt šādas iespējas: svaigi nopļauta zāle, lapas siens un salmi.

Mulčēšana tomātu augiem augustā ir noderīga vairāku iemeslu dēļ:

Mulčas izmantošana ir garantija, ka augsnes segas stāvoklis uzlabosies. Organiska mulča, piemēram, komposts vai lapas, laika gaitā sadalās un bagātina augsni ar organiskām vielām. Tas uzlabo augsnes struktūru un auglību.

Augsne ilgstoši saglabāsies labi mitrināta. Mulča palīdz saglabāt mitrumu augsnē, samazinot ūdens iztvaikošanu. Tas ir svarīgi, jo sausuma periodi var negatīvi ietekmēt tomātu augšanu un ražu.

Augustā temperatūra var būt augsta, un mulčēšana palīdz uzturēt augsni vēsāku, samazinot sakņu pārkaršanas risku. Tas ir īpaši svarīgi karstā vasarā.

Kā arī mulčēšanas materiāls neļaus “izlauzties” nezālēm.

Tādējādi tomātu krūmi vasaras beigās saņems maksimālu aizsardzību. Rezultāts būs ne tikai nākotnes ražas saglabāšana, bet arī tās kvalitātes uzlabošana.

Leave a Comment