Kā veidot budžetu negaidītiem izdevumiem?

Daudzas lietas dzīvē notiek tā, ka mēs tās negaidām un nevaram ieplānot, tāpēc dažkārt var būt nepieciešami uzkrājumi, lai segtu lielu neparedzētu izdevumu izmaksas.

Piemēram, ja Jums ir nepieciešama nauda bojāta apkures katla remontam vai mājai ir nepieciešams jauns jumts,  steidzami vajadzīgs finansiāls atbalsts. Tomēr, ja uzkrājumu nav, kur tos meklēt? Vienmēr variet lūgt palīdzību tuviniekiem, taču vēl viena opcija ir apsvērt patēriņa kredīta iespējas.

 

Vēlaties uzzināt, kā izvairīties no negaidītiem izdevumiem? Plānojiet uz priekšu!

 

Negaidīti izdevumi vai aizmirsti izdevumi?

 

Vispirms noskaidrosim vai “negaidīti” izdevumi patiesībā nav tikai “nepamanīti’ izdevumi. Piemēram, ja Jums ir jāmaksā ceturkšņa rēķins par kaitēkļu apkarošanu, Jūs zināt, ka tas būs 3 reizes gadā. Ja tiek atsūtīts rēķins, bet Jūs neesat tam paredzējis budžetu, tas nav negaidīts. Tas ir nepamanīts. Nevajag sev par to pārmest. Kļūdas budžetā ir viens no veidiem, kā iemācīties to plānot labāk.

 

Turklāt mums ir labas ziņas, Jūs joprojām varat būt gatavi. Apskatīsim padomus, kā to izdarīt.

 

1.     Ik mēnesi plānojiet savu budžetu

 

Budžeta plānošana var būt grūta, taču ir vieglāk, ja apzināsieties, ka ir kāds, kas var Jums ar to palīdzēt. Dodieties uz konsultāciju pie profesionāļa, ja tas nepieciešams vai plānojiet kopā ar savu ģimeni. Saskaitiet visus ieņēmumus un izdevumus, lai saprastu, cik daudz variet iekrāt un vai ir iespējams samazināt izdevumus.

 

2.     Uzskaitiet iespējamos nepamanītos/aizmirstos izdevumus

 

Apskatiet visus savus izdevumus pagājušajā mēnesī vai pusgada laikā. Aplūkojiet zemāk redzamos piemērus, kas bieži paslīd garām:

 

Pārtikas preces: Svētki, svinības un ballītes var nozīmēt lielākas pārtikas izmaksas.

 

Mājoklis: Padomājiet par uzturēšanu un apkopi, ceturkšņa rēķiniem, mēnešiem ar lielākiem elektrības rēķiniem, īpašuma nodokļiem, pārcelšanās izmaksām un remontiem.

 

Automašīna: Esiet gatavi kārtējai automašīnas apkopei un remontam, riepām, eļļas maiņai un, iespējams, ceļa nodevām.

 

Bērni: Viņiem vienmēr ir vajadzīgas jaunas drēbes – turklāt padomājiet par ekskursijām, skolas piederumiem un ārpusskolas nodarbībām.

 

Vese***a: Tas var nozīmēt maksājumus par ārsta apmeklējumiem, medikamentiem, jaunām brillēm, breketēm, bērna piedzimšanu vai grūtniecības atvaļinājumu.

 

Svētki un atvaļinājumi: Budžetā paredziet līdzekļus tādām lietām kā brīvdienu ceļojumi, kā arī viss, kas saistīts ar Ziemassvētkiem.

 

Dāvanas: Var rasties stress, ja aizmirstat iepriekš paredzēt budžetu dāvanām kāzām, dzimšanas dienām, svētkiem, bērnu ballītēm.

 

Piemirsti izdevumi: Varbūt Jums jāiegādājas telefons vai dators, jo bērns sāks iet skolā? Vai Jūsu mājdzīvniekam ir ikgadējs veterinārārsta apmeklējums?

 

Patiešām domājiet uz priekšu un centieties, lai saraksts būtu pēc iespējas gatavāks katram mēnesim!

 

3.     Veidojiet uzkrājumus

 

Ja izdevumi ir pārāk lieli, lai tos segtu vienā mēnesī, vislabākais risinājums ir izveidot uzkrājamus. Kas tas ir? Tas ir veids, kā laika gaitā uzkrāt lielu naudas summu, sadalot to mazākos ikmēneša maksājumos.

 

Piemēram, Ziemassvētkiem. Ja iztērējat aptuveni 600 eiro katru gadu, tas nozīmē, ka katru mēnesi, sākot ar janvāri, varat atlikt 50 eiro. Gada nogalē jutīsieties gatavs, lai ar prieku svinētu svētkus. Vēl piemērs, ja jūnijā plānojat iztērēt 1000 eiro un februārī sākat veidot uzkrājumus atvaļinājumam, katru mēnesi atlieciet 200 eiro.

 

Brīdinājums: Uzglabājiet naudu drošā vietā, kur tai var viegli piekļūt, ja rodas nepieciešamība. Šim nolūkam noderēs norēķinu konts vai krājkonts.

 

4.     Izveidojiet avārijas fondu neparedzētiem izdevumiem

 

Avārijas fonds ir nauda, kas tiek atvēlēta ārkārtas gadījumiem. Sāciet ar viena mēneša izdevumu naudas uzkrājumu, ko atvēliet tikai ārkārtas gadījumiem. Pēc tam, kad laika gaitā esat atbrīvojies no parādsaistībām, palieliniet avārijas fondu 3-6 mēnešu apmērā, kas atbilst Jūsu pašreizējiem izdevumiem.

 

Nekas nav labāks par mieru, ja ziniet, ka Jums ir nauda, ja rodas izdevumi, kurus neesat plānojis. Piemēram, nepieciešamība ziemas vidū salabot krāsni ir negaidīta, steidzama un absolūti nepieciešama, bet vēlme pārbūvēt vecmodīgu, bet funkcionālu vannas istabu – nē. Sāciet veidot vannas istabas remontam paredzētu uzkrājumu, bet krāsnij izmantojiet avārijas fondu.

 

Nobeigumā

 

Lai gan Jūs nevarat ieplānot visus ārkārtas gadījumus, varat uzkrāt avārijas fondu, lai nodrošinātu, ka Jums būs nauda, ja radīsies lielāki izdevumi. Sāciet krāt jau šodien un laika gaitā būsiet veicis uzkrājumus vismaz 6 mēnešiem.

 

 

 

 

Leave a Comment