Kad logi tek un sienas pelē… Eksperiments ar mitruma savācējiem un sausinātājiem

LogTiir_63351316-664x443

Grūti dzīvot, ja telpās ir ļoti sauss gaiss, bet arī pārlieku liels mitrums sagādā milzu neērtības – pelē sienas un grīda, logi asaro un uz palodzēm veidojas peļķes. Kā tikt ar to galā?

Ražotāji piedāvā mitruma savācējus un gaisa sausinātājus. Izmēģinām, cik efektīvi tie ir!

Gaisa sausinātāji paredzēti, lai telpās samazinātu relatīvā mitruma līmeni, kam pa pēdām seko pelējums, kas paralēli sadzīviskām neērtībām var radīt arī daudzas Vese***as problēmas, jo īpaši alerģiskiem cilvēkiem. Šīs ierīces savāc un kondensē lieko ūdeni, kas ir gaisā, un tās nosacīti var iedalīt divās lielās grupās – mazie sausinātāji, kam pietiek ar sāls tableti vai silikona granulām, un lielie jaudīgie, kas darbināmi ar elektrību. Cenas tiem atšķiras 10 un vairāk reižu, tāpēc jautājums – vai efektivitāte arī tikpat?

Kā izmērīt?


Relatīvais gaisa mitrums mājokļos ir ieteicams 45 līdz 55 procentu robežās – tādos apstākļos cilvēka organisms jūtas komfortabli, tad nedeformējas arī mēbeles, neizskaņojas klavieres un nekas nepelē. Lai eksperimentā objektīvi pārbaudītu gaisa mitruma līmeni, izmantojām higrometru, kas precīzi to izmēra un uzrāda procentos. Ja ierīce patiešām spēj samazināt gaisa mitrumu, to viegli var redzēt higrometrā. Šī mērierīce iegādājama sadzīves un elektropreču veikalos, maksā, sākot no 5,50 latiem. Lielākoties tā nav nopērkama atsevišķi, bet gan iebūvēta pulksteņos vai komplektā ar termometru vai barometru (atmosfēras spiediena mērītāju). Ļoti izdevīga izvēle ir maza meteo stacija, kura rāda gan āra, gan istabas temperatūru, laiku un vēl arī gaisa mitrumu.

Mazie sausinātāji


Tagad pat lielveikalos var iegādāties gaisa mitruma savācējus ar sāls tabletēm par vidēji 7 latiem, tāpēc rodas jautājams – vai tiešām šī problēma telpās ir tik viegli risināma? Šāds savācējs darbojas ļoti vienkārši – ierīces augšpusē ievieto tableti un nostiprina vāciņu, kurā savukārt ir izveidotas atveres, lai sāls iespējami brīvāk saskartos ar telpā esošo gaisu un uzsūktu sevī ūdeni. Eksperimenta laikā savācējs nokļuva telpā ar 68 % gaisa mitrumu. Pirmajā nedēļā likās, ka tas nedarbojas, jo ierīces apakšā savācējtraukā bija vien pāris pilienu zila šķidruma. Pēc mēneša – mazliet vairāk, bet ne tik, cik šādos apstākļos vajadzētu būt. Blakus mitruma savācējam visu laiku nostāvēja higrometrs. Kā sākumā tas rādīja 68 % līmeni, tā arī pēc mēneša savas domas nebija mainījis. Secinājums – šāda veida mitruma savācēji ir maz efektīvi, tie diezin vai atrisina problēmu, jo īpaši, ja pelē sienas un noraso logi. Instrukcijā norādīts, ka ierīce spēj savākt mitrumu 50 m2 telpā, bet eksperimenta gaitā tā netika galā pat 18 kvadrātmetros.

Otra ierīce, kas pretendē uz ūdens savākšanu, ir keramiskā ola ar silikona gela granulām, kam arī piemīt mitruma absorbēšanas spēja.

Arī tai nav nepieciešamas ne baterijas, ne elektrības pieslēgums. Pēc pāris nedēļām indikators signalizē, ka granulas ir pilnīgi piesātinājušās ar ūdeni, iekrāsojoties rozā tonī. Tad keramisko olu izņem no turētāja un ieliek žāvēties vai nu mikroviļņu krāsnī uz 10 minūtēm vai +250 grādos cepeškrāsnī uz 10 – 15 minūtēm. Mitrums iztvaiko, un granulas atkal ir gatavas darbam. Vai šāda maza oliņa tiek galā ar augstu līmeni? Diemžēl netiek, tāpat kā jau aprakstītais savācējs. Nelielo izmēru dēļ šādu oliņu var ērti ievietot virtuves skapītī: tik mazā telpā gan tā ir diezgan efektīva – neļauj cukuram sakust vienā lielā gabalā vai miltiem palikt mitriem. Patiesībā šīs mazās ierīces tāda māžošanās vien ir…

Jaudīgi elektriskie


Ja mitruma līmenis telpās ir 70 – 85 % robežās, problēmas risināšanai nepieciešama jaudīga ierīce, kas patiešām kaut ko spēj savākt. Tādām tvertnē ātri satek litriem ūdens, spēj tik nest un izliet. Kritiskās situācijās ērti ir sausinātāji, kuriem ir iespēja pieslēgt pastāvīgu notekkanālu (kad rezervuārs ir pilns, ierīce automātiski izslēdzas). Jau pirmajās stundās efekts ir jūtams. Higrometra stabiņš acīmredzami slīd uz leju, līdz sasniedz komforta zonu 55 – 60 % robežās (var iestatīt vēlamo līmeni). Telpā, kur darbojas šāds gaisa sausinātājs, veļa izžūst ievērojami ātrāk.

Darbības princips lielākoties visiem šiem sausinātājiem ir līdzīgs – ventilators liek mitrajam gaisam plūst cauri iztvaikotājam, kur tas kondensējas, veidojot ūdens pilienus, kas notek rezervuārā. Pēc tam gaiss plūst uz kondensatoru un telpā atgriežas aptuveni par četriem grādiem siltāks.

Gaisa sausinātāji ir ļoti dažādi, tiem ir būtiskas atšķirības atkarībā no pielietojuma, tāpēc labāk tos iegādāties nevis interneta veikalos, bet gan profesionālos uzņēmumos, kas nodarbojas ar gaisa mitrināšanu, sausināšanu un telpu kondicionēšanu, piemēram, SIA “AT 55” (www.proklimats.lv), SIA “Salna”, SIA “Auks”, SIA “Indutek”, u.c.. Tad varēsiet būt droši, ka izvēlēta konkrētajiem apstākļiem piemērotākā lieta. Cenu amplitūda ļoti plaša, sākot jau no 60 latiem par maziem elektriskajiem sausinātājiem līdz 120 latiem par jaudīgu un jau vērā ņemamu ierīci, un tā līdz pat vairākiem tūkstošiem latu par profesionālām iekārtām. Starp citu, par 100 – 120 latiem var iegādāties patiešām labu un spēcīgu gaisa sausinātāju mājas vajadzībām.

UZZIŅA


Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties gaisa sausinātāju?


• Pirmkārt, trokšņu līmenim. Sausinātājs var būt ļoti efektīvs, bet, ja tas traucē naktsmieru, jēga maza – pa nakti izslēdzot, no rīta logi atkal aizrasojuši! Lielākoties šīm ierīcēm trokšņu līmenis ir nedaudz virs 40 decibeliem (atbilst aptuveni skaņai, kāda ir, mierīgi sarunājoties), kas jutīgākiem cilvēkiem tomēr traucē. Ja pameklē, var atrast ierīces ar 32 decibeliem, kas, iespējams, ir labāks variants, ja liekais mitrums jāaizvāc no guļamistabas.

• Otrkārt, elektrības patēriņam. Jaudīgs mitruma savācējs patērē vidēji 320 – 340 W stundā. Ja darbināsiet 24 stundas diennaktī, jārēķinās ar ievērojamiem tēriņiem. Diennaktī aptuveni 0,60 lati, mēnesī vismaz 18 lati. Veikalos pieejami arī gaisa sausinātāji ar divreiz mazāku jaudu – 170 W, tie gan nav domāti plašām telpām (līdz 100 m3), bet dzīvoklim pietiek. Jārēķinās, ka apartamentos ar ļoti augstiem griestiem vajag jaudīgākas iekārtas.

• Treškārt, telpas platībai. Neviens profesionāls sausinātājs nespēj sevi īsti parādīt, ja platība ir lielāka par tā jaudas iespējām. Ir ierīces telpām līdz 100 m3, līdz 150 m3 un pat 230 m3 un vairāk, galvenais ir izvēlēties sev atbilstošāko. Gaisa sausinātāju ražība ir vidēji 11 – 28 litru mitruma dienā.

Avots: 

aLA

Leave a Comment