Kāda biroja kultūra ir Tavā darba vietā

Speciālisti pierādījuši, ka uzņēmuma attīstībai un izaugsmei ļoti svarīga ne tikai izcila darbinieku atlase un apmācības, bet arī darba vide un pats birojs, kurā darbinieki pavada lielu daļu sava laika. Biroja vide ietekmē darbinieka produktivitāti, radošumu, koncentrēšanās spējas, sadarbību un sacensību garu. Birojs katru darbinieku var ietekmēt citādi. Ja uzņēmuma galvenā nodarbošanās prasa augstas koncentrēšanās spējas, tad nepiemērots biroja mēbeļu, sienu, telpu izvietojums var liegt šo koncentrēšanos darbiniekam. Tāpēc izstrādāti biroju kultūru tipi, lai noteiktu, kādi ir uzņēmumu mērķi un kā tiem pielāgot darba vidi vai, precīzāk, – biroja telpas.
Biroju mēbeļu ražotājs Haworth sadarbībā ar Mičiganas universitāti, izpētot uzņēmuma darbības virzienus, mērķus, spējas, darbiniekus, procesus, ieradumus un laiku, cik ilgi uzņēmums atrodas tirgū, izdalījuši 4 pamatkultūras. Katrā uzņēmumā ir vismaz divu kultūru kombinācija, kur viena vai divas ir dominējošas un viena vai divas – sekundāras. Šīs kultūras ir:
1. Sadarbība. Sadarbības biroja kultūras tips novērojams uzņēmumos, kuros tiek virzīti dažādi projekti, kur komandai jāstrādā pie viena uzdevuma. Piemēram, inženieri, kuri strādā pie kopīga risinājuma.
2. Sacensība. Šī biroja kultūra ir diametrāli pretēja sadarbībai. Sacensība raksturīga jauniem uzņēmumiem, kuri intensīvi iekaro vietu “zem saules”, strādā ātri. To birojā nav sienu, visi atrodas vienā telpā kā zvanu centrā, sacenšas arī savā starpā par vairāk jauniem darījumiem un klientiem.
3. Kontrole. Kontrole tiek īpaši piemērota specifiskām jomām, kurās darbiniekiem nepieciešama un pat patīkama šķiet kontrole. Tās ir nozares, kuras tiek stingri reglamentētas, piemēram, finanses, grāmatvedība.
4. Radošums. Īpaši atbilstoši start-up uzņēmumiem un mārketinga, reklāmas nozarei. Šī ir kultūra, kura nemeklē iespējas, kā samazināt izmaksas, bet kā izdarīt labāk un rast jaunākos un oriģinālākos risinājumus.
Jaunam uzņēmumam, kas tikko uzsācis uzņēmējdarbību, sacensība ir vislabākais kultūras risinājums. Bet, līdzko vieta tirgū ir izcīnīta, arī kultūra ir jāmaina un jākoncentrējas uz citām prioritātēm. Lai uzņēmuma attīstība nemitīgi turpinātos un tas sasniegtu arvien jaunus mērķus, arī uzņēmuma kultūras ir jāsaprot, jāpēta un jāvēro, turklāt tās ir jāmaina un jākombinē atbilstoši.
Lai iegūtu vizuālo priekšstatu, ieskaties attēlos. Ar dzeltenu atspoguļota sadarbības kultūra, ar zaļu – radoša, ar zilu – sacensības un ar sarkanu – kontrolei atbilstoša darba vide.
Šis raksts tapis sadarbībā ar speciālistiem – biroju centra Elemental Skanste attīstītāju SIA Kapitel un Haworth oficiālo pārstāvi Latvijā Trentini.

Leave a Comment