Uzzini, kādi cilvēki daudz retāk krāpj savus mīļotos!

Kāds pētījums, kas publicēts žurnālā “Personība un individuālās atšķirības” atklājis, ka cilvēki, kuri parasti uzticas intuīcijai, daudz retāk veic ko amorālu.

Pētījuma gaitā tika atklāts arī tas, ka šie cilvēki daudz retāk krāpjas un zog, jo atsaucas uz citām reizēm, kad paveikuši ko sliktu.

Sāra Varda, Misūri-Kolumbijas Universitātes absolvente, strādāja kopā ar profesori Lauru Kingu, lai atklātu priekšrocības, kuras sniedz sekošana intuīcijai. Intuīcija ir process, kurš mums sniedz iespēju zināt kaut ko, neveicot analītisku domāšanu, tā laikā tiek savienota apziņa un prāta zemapziņa, kā arī instinkts un saprāts.

“Daži cilvēki pieņemto lēmumus uzticas sirdsbalsij, bet citi mazāk tai uzticas, pat ja tā kādreiz saka kaut ko priekšā,” apgalvo Varda.

Pirmajā eksperimentā tika iesaistīti 100 dalībnieki (75 no tiem sievietes), kuri atbildēja uz jautājumiem, tie tika izveidoti, lai pārliecinātos, vai dalībniekiem ir tendence sekot intuīcijai.

Eksperimentā iesaistītajiem tika lūgts iedomāties situāciju, kurā atrodoties darba vidē viņi rīkotos amorāli; katrs dalībnieks izlasīja stāstu par to, kā sagrēkojis darbā un vainu uzvēlis kolēģim. Kontroles grupas dalībnieki izlasīja šādu pašu stāstu, bet tā vietā, lai vainotu kādu citu, viņi uzņēmās atbildību par izdarīto kļūdu.

Nākamā eksperimenta norises laikā dalībniekiem tika lūgts uzrakstīt atstāstījumu par notikumu, kad viņi rīkojušies amorāli, un pēcāk viņi aizpildīja neatrisināmu IQ testu. Varda vēlējās uzzināt, vai tie, kuri uzticas intuīcijai, retāk krāpsies neatrisināmajā IQ testā.

Dalībnieki saņēma testu ar 10 jautājumiem, kā arī atbilžu lapiņu. Atbildes tika novietotas uz otrādi apgrieztas lapiņas, turpat uz galda, un pētījumā iesaistītajiem pēc testa aizpildīšanas vajadzēja pašiem novērtēt savu sniegumu. Papildus dalībnieki tika informēti par to, ka 10% no pareizo atbilžu autoriem saņems loterijas biļeti – tika iniciēta krāpšanās. Eksperimenta rezultāti atspoguļoja to, ka 23% no visiem dalībniekiem krāpās.

“Otrais eksperiments parādīja, ka cilvēki, kuri uzticas iekšējai sajūtai, daudz retāk krāpjas, ja ir atklājuši, ka kādreiz rīkojušies amorāli,” apgalvo Varda. “Mēs uzskatām, ka tas tā notiek, jo cilvēki cenšas kompensēt pagātnes slikto uzvedību, rīkojoties morāli tagadnē, īpaši šī vēlme ir izteikta indivīdiem, kuri uzticas intuīcijai. “

Nākamreiz, kad pieņem tādu morāli svarīgu lēmumu, kā, piemēram, sava mīļotā krāpšanu, ieklausies intuīcijā un atminies, kad pēdējo reizi esi paveicis ko tikpat neētisku. Tas tev palīdzēs izvairīties no kļūdaina lēmuma pieņemšanas.

Avots: yourtango.com

Leave a Comment