Kāpēc Andželina Džolija ir slikts piemērs?

Zinātnieki neiesaka sekot Andzēlinas Džolijas piemēram, kura pārcieta olvadu un falopija cauruļu (gametas) izoperēšanu sakarā ar ģenētiski iespējamo audzēju rašanās risku, ziņo Nature News izdevums.

Divus gadus iepriekš aktrise jau pārcieta piena dziedzeru izoperēšanu vēža profilakses nolūkā – viņa zaudēja māti un tanti šīs šausmīgās Sli**bas dēļ. Zinātnieki bažījas, ka tāpat kā gadījumā ar pirmo operāciju, sievietes uzsāks sev amputēt orgānus.

2013.gadā tikai Lielbritānijā sieviešu skaits, kas izgājušas ģenētisko diagnostiku, jūlija mēnesī izauga līdz 250 procentiem. Datus par operācijām sekoja pēc šī gadījuma, kā arī, par operāciju lietderību, zinātnieki nemin.

Gēna BRCA1 mutācija ne vienmēr ir saistīta ar vēzi. Zinātnieki vēl nav apkopojuši pietiekami lielu datu masu par pacientu izmeklējumu rezultātiem, lai ar statistisku ticamību pierādītu šādu cēloņsakarību. Situācija sarežģījas ar to, ka līdz 2013.gadam ASV BRCA testēšanas tiesības piederēja privātkompānijai Myriad Genetics, kas atsakās uzrādīt saiknes starp šo gēnu mutāciju un vēzi, statistiku. 

Neskatoties uz to, zinātnieki, kas apkopo vispārpieejamas datu bāzes, nonāk pie slēdziena, ka daudzi nenoskaidrotas nozīmes BRCA varianti, kas bieži sievietes pamudina uz viņām nevajadzīgu operāciju, ir pilnīgi nekaitīgi.

Avots: www.passion.ru

COMMENTS

Leave a Comment