Kāpēc skābēti kāposti jāēd katru dienu ziemā un vasarā

Tāpat kā citi raudzēti pārtikas produkti, skābēti kāposti palīdz organismam labāk absorbēt barības vielas.

Skābētos kāpostos esošās šķiedras paātrina toksīnu izvadīšanu no organisma. Sālījums samazina cukura līmeni, dziedē zarnu sieniņas un mazina paģiras.

Stiprina imunitāti

Vesela cilvēka zarnās mītošās labvēlīgās baktērijas veic daudz lietderīga darba: palīdz uzņemt pārtiku, aizsargā zarnas no kaitīgām vielām, sintezē vitamīnus, regulē ūdens un sāls līdzsvaru.

Grūti noticēt, bet mēs esam parādā 80% no savas imunitātes šiem mikroskopiskajiem palīgiem. Un to populācijas uzturēšanai mūsu organismam ir nepieciešami probiotiķi – dzīvi mikroorganismi, kuru labākais dabiskais avots ir skābēti kāposti.

Lasi arī: Finanšu zvaigžņu prognoze nedēļai no 2023. gada 25. septembra līdz 1. oktobrim: Lauvai būs iespēja dzēst parādus, bet Ūdensvīriem jātaupa nauda!

Lasi arī: Austrumu prognoze nedēļai no 2023. gada 25. septembra līdz 1. oktobrim: daudziem liktenīgs laiks!

Skābētos kāpostos esošās probiotikas tieši ietekmē zarnu veselību un antivielu veidošanos pret sliktajām baktērijām. Tādējādi raudzētais dārzenis kļūst par katalizatoru spēcīgai aizsardzībai pret lielāko daļu slimību.

Nodrošina mūs ar vitamīniem

Skābēti kāposti ir bagāti ar pektīnu, kalciju un dzelzi. Tikai pusglāze šī ēdiena sedz mūsu ikdienas vajadzību pēc K vitamīna, kas stiprina matus un zobus.

Taču īpašu nozīmi tas iegūst kā C vitamīna avots, kas pieejams jebkurā gadalaikā.

Interesanti, ka parastie baltie kāposti nav neviena vitamīnu satura rekordists. C vitamīna oriģinālajos kāpostos ir ne vairāk kā 30–40 mg uz 100 gramiem svara.

Taču fermentācijas laikā produkta sastāvs būtiski mainās. Šķiedras tiek daļēji iznīcinātas, izdalās labvēlīgi savienojumi un palielinās to sagremojamība.

Izrādās, C vitamīna relatīvais saturs un tā pieejamība skābētos kāpostos ir augstāks nekā ziemas kāpostos, ko parasti pērkam veikalā.

Palīdz sekot līdzi savai figūrai

Tauku trūkums, labvēlīga ietekme uz gremošanu un zems kaloriju saturs (20 kcal uz 100 gramiem) padara skābos kāpostus par vienu no labākajiem produktiem tiem, kas vēlas zaudēt svaru. Pat stingri neierobežojot apēstā ēdiena daudzumu, ar tā palīdzību jūs varat zaudēt pāris kilogramus tikai dažu dienu laikā.

Noderīgo bonusu saraksts no skābētu kāpostu ēšanas ir bezgalīgs. Taču ir svarīgi atcerēties, ka veikalā nopērkamie kāposti satur lielu daudzumu cukura un etiķa.

Tāpēc vislabāk ir sākt gatavot savu kraukšķīgo gardumu pēc mūsu receptēm .

Kurš gan nedrīkst ēst skābētus kāpostus?

Skābētus kāpostus lielos daudzumos nedrīkst lietot cilvēki ar nieru slimību. Sāls, ko izmanto fermentācijai, aizkavēs šķidruma izdalīšanos un tas palielinās slodzi uz nierēm.

Cilvēkiem ar paaugstinātu skābo vidi, čūlām, aknu un aizkuņģa dziedzera slimībām vispār būs jāatsakās no skābētiem kāpostiem.

Raudzētie dārzeņi satur fermentācijas produktus, kas kombinācijā ar šķiedrvielām var izraisīt pastiprinātu gāzu veidošanos.

Dienā nav ieteicams apēst vairāk par 150 gramiem skābētu kāpostu, un bērniem līdz 3 gadu vecumam tos labāk nedot.

Tagad jūs zināt skābo kāpostu priekšrocības. Varat to izmantot, lai pagatavotu salātus, zupas un pīrāgu pildījumus. Vai vienkārši pievienojiet eļļu un pasniedziet. Sulīgs, kraukšķīgs un patīkami skābs kāposts Tev, dārgais lasītāj!

Leave a Comment