Kas jāzin par As**sspiedienu

Augsts As**sspiediens ir viens no lielākajiem sirds un As**svadu slimību draudiem un Nā*es cēloņiem – ik gadu pasaulē paaugstināta As**sspiediena dēļ mirst 9,4 miljonu cilvēku. Latvijas epidemioloģiskā pētījuma dati* liecina, ka paaugstināts As**sspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu.

Lasi arī: Nesodi sevi, esi šeit un tagad

Tādēļ esam sagatavojuši 10 būtiskus jautājumus un atbildes par paaugstinātu As**sspiedienu. Atbildes sniedz Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes Slim**cas invazīvais kardiologs doc. Kārlis Trušinskis.

1. Kāds ir normāls As**sspiediens?

Normāls As**sspiediens jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg.

2. Ko nozīmē paaugstināts As**sspiediens?

Lasi arī: Katras Zodiaka zīmes vājās vietas

Paaugstināts As**sspiediens ir virs 140/90 mm Hg. Ja mērāt As**sspiedienu mājās, tad pat 135/85 mm Hg tiek uzskatīts par paaugstinātu. Lai noteiktu paaugstināta As**sspiediena (arteriālās hipertensijas) diagnozi, nepieciešami atkārtoti mērījumi.

3. Kādi ir paaugstināta As**sspiediena iemesli?

Vairumā gadījumu (95%) vienu iemeslu atrast nav iespējams. Parasti tas ir vairāku riska faktoru kopums, no kuriem svarīgākie ir mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, psihoemocionāls stress, smēķēšana, iedzimtība un vecums.

4. Vai paaugstināts As**sspiediens ir bīstams?

Jā. Ilgstoši, pat viegli paaugstināts As**sspiediens paātrina As**svadu novecošanos, veicinot aterosklerozes attīstību un progresēšanu. Tas var palielināt komplikāciju – miokarda infarkta un galvas smadzeņu insulta – risku. Hipertensija izraisa sirds sienas sabiezināšanos, kas vēlāk var progresēt līdz sirds mazspējai; tā bojā arī nieres. Savukārt izteikta As**sspiediena paaugstināšanās var izraisīt tūlītēju sarežģījumu rašanos.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment