Kas jāzin par As**sspiedienu

5. Vai paaugstinātu As**sspiedienu var sajust?

Paaugstinātu As**sspiedienu visbiežāk nejūt. Tāpēc to nereti sauc par “kluso Slep**vu”. Tomēr dažkārt jūs varat just galvassāpes, reiboņus vai troksni ausīs.

6. Ko darīt, ja ir paaugstināts As**sspiediens?

Mēriet As**sspiedienu un pulsu no rīta un vakarā, pierakstiet rādītājus dienasgrāmatā un dodieties pie ārsta. Ār*ts jums paskaidros, kādas dzīvesveida izmaiņas ir nepieciešamas un kādas As**sspiedienu pazeminošas zāles būtu Jums piemērotākās.

Lasi arī:Numeroloģiskais horoskops 2018. gada jūnijam – valdīs harmonija

7. Ja es lietoju zāles pret paaugstinātu As**sspiedienu, vai es esmu pasargāts?

Zāļu lietošana vien vēl nav rādītājs. Lai samazinātu sarežģījumu risku, svarīgi ir sasniegt mērķa As**sspiedienu zem 140/90mmHg (ja mērāt mājās – zem 135/85 mm Hg).

8. Ko darīt, ja As**sspiediena kontrolei jālieto vairākas zāles, bet šad tad gadās izlaist kādu tableti?

Pētījumu dati rāda, ka vienkāršākais un tajā pašā laikā efektīvākais As**sspiediena ārstēšanas veids ir vairāku zāļu kombinācija vienā tabletē. Jautājiet savam ārstam par Jūsu situācijai piemērotāko kombināciju!

9. Vai man jādzer zāles, ja As**sspiediens ir normāls un es jūtos labi?

Jā. Ār*tēšanas pamatmērķis ir As**sspiediena pastāvīga kontrole. Iedzerot zāles tikai tad, kad As**sspiediens ir paaugstināts, Jūs nevarat pasargāt sevi no iespējamām komplikācijām.

10. Ko darīt, ja As**sspiediens pēkšņi paaugstinās?

Lasi arī: Skolēni iepazīst robežsarga profesiju

Ja strauja As**sspiediena paaugstināšanās kombinējas ar stiprām galvassāpēm, traucētu redzi, sliktu dūšu/vemšanu, krampjiem, apjukumu, samaņas traucējumiem, elpas trūkumu, sāpēm krūtīs, stipru deguna asiņošanu, izsauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību (113). Šaubu gadījumā zvaniet savam ģimenes ārstam vai uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17:00-8:00; brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti).

Ja As**sspiediens izteikti paaugstinās, bet jūtaties labi, pārbaudiet, vai neesat izlaidis kārtējo zāļu devu. Vajadzības gadījumā to iedzeriet. Pārmēriet As**sspiedienu pēc 30-60 minūtēm, lai pārliecinātos par efektu. Nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar ārstu. Aprunājieties arī par to, kādas zāles vajadzētu nēsāt līdzi un lietot situācijās, kad As**sspiediens izteikti paaugstinās.

Līdz pat 28. februārim pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību, Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrību un vadošajiem aptieku tīkliem aicina Latvijas iedzīvotājus uz “Vislatvijas As**sspiediena mērīšanu”. Akcijas ietvaros visā Latvijā vairāk nekā 200 aptiekās var bez maksas izmērīt As**sspiedienu, saņemt farmaceitu ieteikumus augsta As**sspiediena profilaksei un ārstēšanai, kā arī iegūt bezmaksas informatīvos materiālus. Vairāk par akciju un augstu As**sspiedienu: www.As**s-spiediens.lv

*Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģiskais pētījums (2010. gads)

Avots:

Leave a Comment