Ķemeru Nacionālais parks pārgājienā aicina atklāt parka nezināmo kultūrvēsturi

Eiropas dabas un nacionālo parku dienai par godu Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālā administrācija sestdien, 26. maijā, plkst. 10.30 ikvienu interesentu aicina doties īpašā pārgājienā “Ķemeru Nacionālā parka zināmā un nezināmā daba un kultūrvēsture”.
Šogad parku dienas temats ir “Kultūras mantojum ir mūsu dabā”, tādēļ aptuveni 18 km garais pārgājiens būs veltīts zināmu un mazāk zināmu kultūrvēstures un dabas objektu apzināšanai Ķemeru Nacionālā parka teritorijā.
“Pārgājiens būs aizraujoša mīkla gan vietējiem iedzīvotājiem, gan no tālienes braukušiem parka viesiem. Ķemeru Nacionālā parka teritorijai ir bijusi nozīmīga loma abos Pasaules karos. Ar saviem unikālajiem dabas resursiem un vērtībām tā savulaik veicinājusi dažādu tautsaimniecības nozaru attīstību – tostarp kūdras izstrādi, lauksaimniecību, zemkopību, tūrismu un rekreāciju. Laiki un vērtības ir mainījušās, taču liecības saglabājušās,” stāsta pārgājiena vadītājs, Pārvaldes vecākais valsts vides inspektors Kārlis Lapiņš.
Pārgājiens vedīs pa Engures novada Smārdes apkārtni. Tā dalībnieki varēs dzīvē apskatīt Pirmā un Otrā pasaules kara kauju vietas, kā arī citas kara liecības, uzzināt, kur savulaik atradusies slepenā Komunistiskās Partijas līderu atpūtas māja, piestāt pie senlaikos lauksaimniecības vajadzībām plaši izmantotām pļavām un uzzināt vairāk par to apsaimniekošanas kultūrvēsturi.
Ikviens varēs paraudzīties arī, kādu kultūrvēsturi nākamajām paaudzēm Smārdes iedzīvotāji “Vēja dārzā” veido jau šodien, iepazīt Zaļā purva kūdras izstrādes vēsturi un aplūkot tā lielās pārvērtības vērienīgajā mitrāju atjaunošanas projektā “Hydroplan”, kā arī izzināt vēl citus apskates vērtus objektus.
Pārgājiena sākums un nobeigums plānots dzelzceļa stacijā “Smārde”, kuru viegli sasniegt ar vilcienu “Rīga-Tukums”. Ppārgājiena sākuma laiks saskaņots ar vilciena pienākšanas laiku plkst. 10.30. Plānotā atgriešanās Smārdes stacijā uz vilcienu plkst. 16.47. Dalība pārgājienā – bez maksas. Tā kā daļa pārgājiena vedīs pa purvainu apvidu, aicinām izvēlēties gan mitrumizturīgus apavus, gan laika apstākļiem piemērotu apģērbu. Lūgums pārgājienā līdzi neņemt savus četrkājainos mīluļus un mazus bērnus, kuriem ievērojamā distance varētu būt par grūtu. Pieteikšanās pārgājienam pa tālruni 29149365 (Aija).
Eiropas dabas un nacionālo parku diena, pateicoties Eiropas dabas un nacionālo parku jeb Eiroparku federācijas iniciatīvai, tiek svinēta kopš 1999. gada ar mērķi pievērst uzmanību šo aizsargājamo dabas teritoriju pastāvēšanai un nozīmei. Šajā dienā ik gadu visā Eiropā tiek rīkoti dažādi pasākumi, lai iepazīstinātu sabiedrību ar vides aizsardzības nozīmi, dabas vērtībām un retumiem, kā arī kultūrvēsturi.
Iepazīties ar visiem parku dienai veltītajiem pasākumiem var federācijas mājaslapā: http://www.europarc.org/nature/european-day-of-parks/. Arī citur Latvijā par godu parku dienai norisināsies dažādas dabas un kultūrvēstures izziņas aktivitātes. Sīkāka informācija: www.daba.gov.lv.

Leave a Comment