Ko par tevi pasaka pirksts, kurā nēsā gredzenu?

plauksta_gredzeni_roka_motociklists_AFP_-664x442

Juvelierizstrādājumu nēsāšanā ir vairākas tradīcijas. Ja cilvēks pārzina gredzenu nēsāšanas nozīmi, viņš var ar tiem kaut ko paust apkārtējiem vai arī pats uzzināt par citiem.

Nav stingru noteikumu, uz kuras pirksta nēsāt gredzenus un uz kura labāk nē. Izņēmums ir laulības gredzens. Lielākais vairākums Ziemeļu un Dienvidamerikas iedzīvotāju, kā arī eiropiešu laulības gredzenu nēsā uz kreisās rokas, bet daļa to nēsā uz labās rokas. Vīrieši bieži vien vispār nenēsā laulības gredzenu. Kā likums, labā roka tiek skatīta kā cilvēka fiziskais raksturojums – tā ir daudz aktīvāka, dominējošāka, ar to vairāk žestikulē. Kreisā roka tiek aplūkota kā cilvēka psiholoģiskās puses atspoguļojums. Tā runā par raksturu un uzskatiem.

Īkšķis – gaidiet pārmaiņas!

Īkšķis simbolizē gribas spēku un rāda cilvēka iekšējo būtību. Ja sāksiet nēsāt gredzenu uz īkšķa, esiet uzmanīgs – jūsu dzīvē drīzumā var sekot pārmaiņas. Gredzena nēsāšana uz šī pirksta palīdz attīstīt gribu. Gredzenu nēsāšana uz īkšķa daudzos izraisa izbrīnu, taču patiesībā tā visā pasaulē ir izplatīta parādība. Lielākoties gredzens uz īkšķa tiek uztverts kā simbols bagātībai un ietekmei. Agrāk uz šī pirksta nereti nēsāja laulības gredzenu. Arī tie cilvēki, kuri grib nēsāt daudzus gredzenus, labprāt izmanto īkšķi. Uz augšu pacelts īkšķis ir draudzības žests, tāpēc uz šī pirksta nenēsājiet tādu gredzenu, kurš tracinās apkārtējos cilvēkus. Nav nekā sliktāka par dārgu un bezgaumīgu gredzenu uz īkšķa, labāk izvēlēties drosmīgu, bet vienkāršu.

Agrāk uzskatīja, ka īkšķis parāda cilvēka raksturu – spēcīgs, taisns īkšķis raksturīgs autoritārām personībām, bet līki un šķībi īkšķi tika uzskatīti par grēcīguma pazīmi. Ir vēl kāds svarīgs moments – uz īkšķa no seniem laikiem vīrieši vilka gredzenu, lai šautu ar loku. Senajiem iedzīvotājiem tāds gredzens asociējās ar vīrišķību un spēju rīkoties ar ieroci. Iespējams, tieši tāpēc vēl šodien plats gredzens uz īkšķa ir vīriešu prioritāte un vīrišķības simbols. Kreisais īkšķis nenorādīs jūsu statusu, profesiju vai kādu citu svarīgu jūsu dzīves daļu. Taču tas ir burvīgs pirksts paziņojumam – izvēlieties platu gredzenu, un ļaudis sapratīs, ka jūs esat moderns un pārliecināts cilvēks. Labais īkšķis arī ne par ko konkrētu nenorāda – tas ir jauks veids demonstrēt savu mīļāko gredzenu un izmantot to kādam paziņojumam. Pastāv arī uzskats, ka ar gredzenu palīdzību uz īkšķiem tiek dotas zīmes no netradicionālajām minoritātēm.

 

Rādītājpirksts – vara un līderība

Rādītājpirksts simbolizē varu, līderību un ambīcijas. Ir uzskats, ka gredzenu nēsāšana uz šī pirksta stimulē šo īpašību enerģiju. Tas bija spilgti redzams senajos laikos, kad karaļi un diži augstmaņi nēsāja gredzenus uz rādītājpirkstiem. Ja vēlaties kļūt par līderi un pilnveidot šādas īpašības sevī, tad nēsājiet gredzenu uz rādītājpirksta. Instinktīvi mēs visbiežāk izmantojam tieši rādītājpirkstu žestikulēšanā, kad vēlamies kaut ko norādīt. Izrādās, gredzens uz šī pirksta ir mazāk traucējošs nekā uz blakus esošā vidējā pirksta. Agrāk tieši uz šī pirksta vīrieši nēsāja gredzenus, jo tie demonstrēja cilvēka piederību kādai brālībai, biedrībai vai organizācijai. Astroloģiskā asociācija – Jupiters, kurš simbolizē spēku, līderību, autoritāti un dvēseliskumu.

Rādītājpirksta astroloģiskie akmeņi – lazurīts, ametists, gaišzilais topāzs. Kreisajam rādītājpirkstam nepiemīt simtprocentīgi viennozīmīga simbolika, lai gan tas ir labs pirksts svarīgu gredzenu demonstrēšanai. Ja gribat, lai jūsu gredzenu visi pamana, tad velciet uz šī pirksta pašu dārgāko un jums svarīgāko gredzenu. Labais rādītājpirksts – tradicionālajās ebreju kāzās laulības gredzena vieta. Kā likums, tad tiek izmantots parasts zelta gredzens. Bieži vien līgavas pēc ceremonijas laulības gredzenu pārliek uz zeltneša, kā pierasts citās valstīs, bet daļa ebreju sieviešu nēsā uz rādītājpirksta. Tāpēc vispirms ieskatieties gredzenos, pirms piecirst kanti simpatizējošai meitenei.

Vidējais pirksts – sabalansēta dzīve

Vidējais pirksts simbolizē cilvēka individualitāti. Gredzens, kurš atrodas rokas centrā, simbolizē sabalansētu dzīvi. Gredzena nēsāšana uz vidējā pirksta palīdz sakārtot dzīvi harmoniskāku. Ja neņem vērā vispārzināmu rupju žestu ar vidējo pirkstu, tas ir pats lielākais, drosmīgākais un stiprākais pirksts. Salīdzinoši retāk tiek nēsāti gredzeni uz šī pirksta, laikam tāpēc, ka tie tur traucē smalkām darbībām. Lai gredzens netraucētu, vislabāk izvēlēties nelielu un vienkāršu gredzenu uz vidējā pirksta. Tomēr uz vidējā pirksta nēsāt gredzenu ir ļoti ērti, turklāt šī pirksta simbolika ir pilnīgi nevainojama, tur nav nekādu slēptu nodomu un misēkļu. Vidējais pirksts simbolizē līdzsvarotību, jo atrodas rokas vidū. Tas ir saistīts ar Saturnu, kura metāls ir svins. Saturns pārstāv līdzsvarotību, taisnīgumu, likumu, atbildību un pašanalīzi. Akmeņi – rozā kvarcs, koraļļi, akvamarīns. Kreisais vidējais pirksts. Ja gredzenu nēsā uz tā, tas var nenozīmēt pilnīgi neko. Taču, tā kā tas atrodas rokas centrā un ir pats garākais pirksts, gredzens var simbolizēt varu un atbildību. Šis pirksts ir laba izvēle, ja jūs vēlaties citiem parādīt savu gredzenu, neatklājot savu dzīvi. Labais vidējais pirksts tāpat kā kreisais nenozīmē neko īpašu un neko neatklāj par cilvēku. Varat pats sev izdomāt savu nozīmi un simbolu savam gredzenam uz šī pirksta.

Zeltnesis – māksla, Mēness un sirds

Kreisās rokas zeltnesim ir vistiešākais sakars ar sirdi. Tieši tāpēc vairākumā valstu laulības gredzenu nēsā uz kreisās rokas. Gredzena nēsāšana uz kreisās rokas zeltneša piešķirs jūsu dzīvei pozitīvas emocijas un pieķeršanos, tāpat arī paaugstinās kreativitāti un tieksmi uz mākslu. Gredzens uz labās rokas padarīs jūs daudz optimistiskāku. Daudzās valstīs zeltnesis asociējas ar laulībām – ASV uz labās rokas zeltneša gredzens simbolizē saderināšanos, bet kreisās rokas zeltnesī mirdz laulības gredzens. Lielākais cilvēku vairākums izvēlas zelta vai sudraba laulības gredzenu, lielākoties tāpēc, ka šo gredzenu nēsā visu laiku un tas ir ērti. Taču tas nenozīmē, ka cilvēki uz šī pirksta nevelk gredzenus ar lieliem akmeņiem vai mākslinieciski dekoratīvi apstrādātus gredzenus. Visticamāk, šādi gredzeni netiks saistīti ar laulībām. Savukārt vienkārši gredzentiņi uz zeltneša tiks saistīti ar cilvēka ģimenes stāvokli. Zeltnesis asociējas ar Mēnesi, skaistumu, mākslu, tāpat kā ar romantiskām attiecībām. Mēness metāls – sudrabs, tāpēc vislabāk uz zeltneša likt sudraba gredzentiņu, ja tikai tas nav laulības gredzens. Pirksts ir saistīts ar Apollonu. Akmeņi – mēness akmens, nefrīts, ametists. Kreisais zeltnesis – visbiežāk uz tā velk laulības gredzenu. Daudzi uzskata, ka šī tradīcija ir radusies seno romiešu laikā, kuri uzskatīja, ka As**is no šī pirksta iet tieši uz sirdi. Taču gredzens uz šī pirksta var nozīmēt arī to, ka cilvēks vēl tikai grasās doties laulībā (saderināšanās gredzens). Uz šī pirksta var vilkt arī apsolījumu gredzenu. Daudzi jaunieši uz kreisā zeltneša nēsā tīrības gredzenu (gudrības gredzenu). Laulības gredzenu uz kreisā zeltneša nēsā Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Īrijā, Slovēnijā, Horvātijā, Šveicē, Turcijā, Armēnijā, Azerbaidžānā. Tāpat arī Japānā, Korejā, Austrālijā, Brazīlijā, Meksikā, Kolumbijā, Kanādā, ASV, Kubā u. c. Krievijā uz kreisā zeltneša pārliek laulības gredzenu pēc šķiršanās, bet divus laulības gredzenus (savu un otra laulātā) nēsā atraitņi un atraitnes. Labais zeltnesis. Ir dažas valstis, kurās uz šī pirksta nēsā laulības gredzenu. Arī Latvijā. Tas ir izplatīts pareizticīgās valstīs un Centrālaustrumeiropas valstīs – Krievijā, Baltkrievijā, Serbijā, Polijā, Moldāvijā, Ukrainā. Uz labās rokas zeltneša laulības gredzenu nēsā Vācijā, Spānijā, Austrijā, Grieķijā, Norvēģijā, Gruzijā, Indijā, Kazahstānā, Čīlē u.c.

Mazais pirkstiņš – veiksme un profesionālais statuss

Šis pirksts apvieno sevī visas attiecības un sakarus ar ārpasauli, tāpat arī sakarus ar citiem cilvēkiem. Gredzena nēsāšana uz mazā pirkstiņa palīdz uzlabot attiecības, sevišķi laulībā, tāpat arī darbā. Mazais pirkstiņš atbild arī par veiksmi radošajā dzīvē, emocionālās sfēras harmoniju un arī par materiālo pasauli. Mazo pirkstiņu izvēlas cilvēki, kuri vēlas kaut ko pateikt citiem, jo tas parasti piesaista apkārtējo uzmanību. Mazo pirkstiņu simbolizē dzīvsudrabs, taču tas gan nenozīmē, ka tagad ir jāvelk dzīvsudraba gredzeni. Pirksta aizbildnis – Merkūrijs, kurš pārstāv intelektu, komunicēšanu, pārliecību un intuīciju. Viņš ir aizbildnis amatniecībai un tirdzniecībai, tradicionāli gredzenu uz mazā pirkstiņa saista ar biznesu. Akmeņi – mēness akmens, dzintars, citrīns. Labās rokas mazais pirkstiņš. Dažās valstīs gredzena nēsāšanu uz šī pirksta saista ar organizēto noziedzību (mafijas gredzeni), tādus gredzenus nēsāja Soprano dzimta. Lielbritānijā un citās rietumu valstīs uz labā mazā pirksta nēsāja zīmoggredzenus. Parasti tādiem gredzeniem bija ģerbonis un daudzās dzimtās tie tika mantoti no paaudzes uz paaudzi. Kreisās rokas mazais pirkstiņš norāda uz profesionālo statusu. To izmanto dažu nozaru inženieri. Absolventi velk gredzenu uz nedominējošās rokas mazā pirksta, lai netraucētu. Profesionālie gredzeni var būt no parasta metāla, sudraba un citiem materiāliem, bieži vien tiem ir uzraksti vai zīmes. Viss iepriekš teiktais attiecas uz labročiem, jo kreiļi bieži vien rada jucekli šajā sistēmā ar saviem gredzeniem.

Lasi arī: Stjuarte atklāti izstāsta par to, kas patiesībā notiek lidmašīnās augstu debesīs

Cik gredzenus drīkst nēsāt? Vai ir ierobežojumi?

Tas ir atkarīgs no pašiem gredzeniem. Piemēram, komplekts no tievām stīpiņām tiek uztverts kā viens gredzens. Nekaitīgs maksimums skaitās 2 – 3 gredzeni, izkaisīti pa abām rokām. Vajadzētu censties, lai gredzeni neizskatās pārlieku spilgti, lai neatgādina karikatūru. Vīriešiem vislabāk nēsāt vienu nozīmīgu gredzenu vai apvienojumā ar laulību gredzenu. Taču nekādu noteikumu šajā jomā nav, galvenais, lai tas viss būtu gaumīgi un neuzbāzīgi.

Avots:

aLA

Leave a Comment