Ko Tu menstruāciju laikā vari uzzināt par sava ķermeņa veselību?

 

As**is ir spilgti sarkanas

gallery-1476800439-sev-web-brightred

Iedomājies: Tu kravā mantas nedēļas nogales ceļojumam, bet neesi pārliecināta, cik daudz higiēnas pakešu ņemt līdzi. Ja As**is ir spilgti sarkanas, noteikti paņem lielāku skaitu higiēnas pakešu. Šī krāsa parasti liecina par to, ka menstruācijas tikai tikko sākušās, un nākamo dienu laikā tās kļūs spēcīgākas.

 

As**is ir sarkanbrūnas

gallery-1476800779-sev-web-darkred

Asinīm ne vienmēr ir jābūt kādā konkrētā krāsā. Nebaidies, ja tās izskatās tumši brūnas vai sarkanbrūnas. Tas nozīmē, ka menstruācijas tuvojas noslēgumam. Šajā posmā var droši izvēlēties “vieglākas” higiēnas paketes.

 

Ja izdalījumu ir maz

gallery-1476801032-sev-web-lightflow

Ja parasti esi pieradusi higiēnas paketes vai tamponus mainīt vairākas reizes dienā, bet tagad Tev tās nepieciešamas mazākā skaitā, tam varētu būt vairāki izskaidrojumi.

Viens no tiem varētu būt hormonālā kontracepcija. Ja Tev nesen tika ievietota intauretīna ierīce, Tu sāki lietot hormonālās kontracepcijas tabletes, As**s plūsma menstruāciju laikā var krietni samazināties. Tas nav pamats satraukumam, tomēr, ja novēroti citi nevēlami blakusefekti, piemēram, galvassāpes vai bieža garastāvokļa maiņa, ieteicams konsultēties ar ārstu. Tāpat, Dr. Tvoguda brīdina, ka vieglas menstruācijas bieži vien novērojamas jaunām meitenēm un sievietēm ar ēšanas traucējumiem. Šādā gadījumā menstruācijas ir neregulāras un nelielas tik ilgi, kamēr netiek normalizēta ēšana.

 

Lasi vēl: Tautas metodes- kā aizkavēt menstruāciju sākšanos

 

Ja izdalījumu ir daudz

gallery-1476801105-sev-web-heavyflow

Arī menstruāciju pastiprināšanās var notikt hormonālās kontracepcijas ietekmē, vai arī tas var liecināt par ko nopietnāku. Ja Tev nesen tika ievietota intauretīna ierīce, Tu vari gaidīt, ka menstruācijas kļūs spēcīgākas un ilgstošākas. Lielākā daļa ginekologu sešas nedēļas pēc ierīces ievietošanas nozīmē atkārtotu vizīti. Noteikti informē ārstu par izmaiņām, lai lemtu par to, vai šī ir labākā izsargāšanās metode.

Citos gadījumos menstruācijas, kas ieilgušas vai tādas, kurās novērojami spēcīgi izdalījumi, var izraisīt polipi vai fibroīdi, tie ir divu veidu jaunveidojumi. Polipiem nav nepieciešama īpaša ārstēšana, tie paši izzūd, bet fibroīdiem gan nepieciešama medicīniska ārstēšana. Lai vai kā, par smagu asiņošanu noteikti ir ieteicams ziņot savam ārstam.

 

As**s recekļi

gallery-1476801229-sev-web-clots

Dažkārt šķiet, ka izdalījumi ir ūdeņaini, bet citreiz tie šķiet biezāki. Nelielie As**s recekļi ir normāla parādība smagākajās menstruāciju dienās, kad As**is izdalās ātrāk nekā ķermenis spēj tās šķīdināt. Ja vien recekļi nav lielāki par divu centu monētu, uztraukumam nav pamata.

Ja As**s recekļi ir palielināti un Tu jūti spēcīgus krampjus, vajadzētu lūgt ārstam pārbaudīt polipus un fibroīdus, kā arī noteikt vai Tev nav policistisko olnīcu sindroms.

 

Spēcīgi krampji

gallery-1476801281-sev-web-cramps

Menstruāciju laikā ķermenis ražo ķīmisku vielu, prostaglandīnu, kas liek dzemdei veikt kontrakcijas, tādējādi izspiežot ārā to, kas atrodas tās iekšpusē. Spēcīgas kontrakcijas īslaicīgi aptur As**s pieplūšanu šai vietai, tādējādi izraisot sāpju vilni. Tas ir pilnīgi normāli.

Sāpju mazināšanai ieteicams lietot ibuprofēnu vai naproksēnu saturošus medikamentus. Sāpes mazinās arī silts termofors, ko 20 minūtes tur pie vēdera lejasdaļas.

Ja krampji ir spēcīgi – tik spēcīgi, ka nevari doties uz darbu vai mācību iestādi – tā var būt viena no endometriozes pazīmēm. Ja menstruālās sāpes ir spēcīgas, noteikti informē par to savu ārstu!

 

Neregulāras menstruācijas

Normāls menstruālais cikls ilgst 28-35 dienas – citiem vārdiem sakot, menstruācijām jāsākas četras līdz piecas nedēļas pēc iepriekšējās reizes. Ja menstruācijas sākušās parādīties nesen, ir pilnīgi normāli, ja tās neiekļaujas 28-35 dienu diapazonā. Dažkārt arī ārpus menstruāciju laika iespējama viegla asiņošana.

Neregulāras menstruācijas var liecināt par hormonu darbības traucējumiem, daudzi no tiem ir ārstējami, tādēļ ar šādām sūdzībām noteikti jāvēršas pie ārsta.

Viegla smērēšanās starp menstruācijām var notikt vairāku iemeslu dēļ. Dažkārt iemesls var būt tāda seksuāli transmisīvā Sli**ba kā hlamīdija. Ja Tev nesen ir bijis sekss bez izsargāšanās, tad ieteicams veikt STS pārbaudi. Smērēšanās var arī būt hormonālās kontracepcijas blakusefekts. Smērēšanos var izraisīt ari polipi. Šādas novirzes no normas jāpārrunā ar ārstu, kurš noteikti ieteiks labāko rīcības plānu.

 

Leave a Comment