Kremlis ir devis rīkojumu izvest karaspēku no okupētās Ukrainas pilsētas Hersonas, kas nozīmē Maskavas nostājas maiņu pret konfliktu.

Trešdien Krievijas karaspēka vadība paziņoja, ka pieņemts lēmums izvest savu karaspēku no okupētās Ukrainas pilsētas Hersonas un pārcelties uz Dņepras upes kreiso krastu.

Ukrainas amatpersonas šos Kremļa paziņojumus uztver piesardzīgi, jo nav pārliecinātas par to nodomiem. Vārdi var darīt tikai tik daudz. Rīcība ir patiess pierādījums tam, kam mēs ticam. Mēs neredzam nekādas pazīmes, ka Krievija bez cīņas izstājas no Hersonas. Daļa krievu grupas paliek pilsētā; reģionā tiek ievestas papildu rezerves. Ukraina atbrīvo teritoriju, pamatojoties uz izlūkošanas datiem, nevis uz viltus ziņām televīzijā. Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoljaks saka, ka tas notiek.

Ziņojumā Krievijas aizsardzības ministram Sergejam Šoigu okupācijas spēku komandieris Sergejs Surovikins, paziņojot par lēmumu izstāties no Hersonas, pauž bažas par reģiona civiliedzīvotājiem.

Hersonu un tuvējās apdzīvotās vietas nav iespējams pilnībā apgādāt, un tām pastāvīgi draud briesmas, apdraudot cilvēku dzīvības. Viņš paziņoja, ka īsā laikā no reģiona evakuēti vairāk nekā 115 000 cilvēku. Mēs vēlētos ieņemt aizsardzības pozīcijas Dņepras upes kreisajā krastā. Es saprotu, ka tas ir grūts lēmums, sacīja Surovikins. Aizsardzības ministrs ir devis atbalstu šim priekšlikumam. Sāksim mūsu karaspēka izvešanas procesu un nodrošināsim to drošu pārvietošanos pāri Dņepras upei. Nesenās ofensīvas laikā Ukrainas karaspēks Hersonas apkaimē panāca ievērojamu progresu; pēdējās dienās izskan ziņas, ka ukraiņu vienības atrodas tikai dažu jūdžu attālumā no Hersonas.

Ukrainas dienvidu pilsēta Hersona atrodas Dņepras upes labajā krastā, bet oktobra vidū visām okupācijas administrācijas iestādēm tika dota pavēle ​​pārcelties uz Dņepras kreiso krastu. Tāpat varas iestādes uzsāka civiliedzīvotāju evakuāciju, kas turpinājās līdz brīdim, kad tika evakuēts pēdējais cilvēks. Ziņa, ka Krievija varētu viegli bez As**sizliešanas izstāties no Hersonas, bija pārsteigums Ukrainas vadībai, kas bija aizdomīga par Krievijas patiesajiem nodomiem. Viņi brīdināja, ka šādi paziņojumi varētu būt daļa no informācijas kara un ka Krievija patiesībā gatavojas ielu cīņām Hersonā. Pēc zaudējuma reģionā Krievija atzinusi, ka ir sakauta un izved savu karaspēku. Martā gan Krievija, gan Ukraina pieņēma sarežģītu lēmumu izbeigt uzbrukuma operācijas Kijevas un Čerņigovas tuvumā. Krievijas karaspēks pēc iebrukuma Ukrainā februāra beigās un marta sākumā drīz pārņēma kontroli pār Hersonas pilsētu. Kopš tā laika Hersonas pilsēta un liela daļa apgabala teritorijas atrodas Krievijas okupācijas varas kontrolē. Tikai Hersonu sagūstīja krievu iebrucēji viņu iebrukuma laikā Ukrainā, un pat tagad tā ir viņu kontrolē. Septembra beigās okupanti sarīkoja viltus referendumu par Hersonas apgabala iekļaušanu Krievijas sastāvā. No vairāk nekā miljona iedzīvotāju balsojumā piedalījās tikai daži simti cilvēku. Dažas dienas vēlāk Hersonas apgabals, tāpat kā Doņeckas, Luhanskas un Zaporožjes apgabals, tika pasludināts par Krievijas sastāvdaļu. Ukraina un Rietumvalstis uzsver, ka Krievijas rīcībai nav leģitīma pamata un visas okupētās teritorijas joprojām ir neatņemama Ukrainas sastāvdaļa.

Leave a Comment