Līdz nedēļas beigām Kariņš gaida galīgo atbildi no Apvienotā saraksta par atbildības jomu sadalījumu.

Partiju apvienības “Jaunā Vienotība” (JV) līderis Krišjānis Kariņš ar nepacietību gaida skaidru “jā vai nē” atbildi no partiju apvienības “Apiventais listis” (AS) par atbildības jomu sadalījumu līdz nedēļas beigām. To Kariņš paziņoja trešdien pēc tikšanās ar AS pārstāvjiem. Tikmēr AS turpina uzstāt, ka vispirms jāvienojas par prioritārajiem darbiem un to finansēšanu.

Kopuzņēmumam vajadzētu būt pārziņā par četrām svarīgām jomām – iekšlietām, lauksaimniecību, reģionālo attīstību un veselību. AS gan izvairās tam piekrist, apgalvojot, ka pirms amatu dalīšanas būtu jāvienojas par prioritārajiem uzdevumiem un to finansēšanu, kā arī jāparedz kopīga valdības atbildība par tik sarežģītu jomu kā Vese***a. Abu politisko spēku tikšanās trešdien ilga divas stundas, taču arī pēc tam neviena no pusēm nespēja skaidri vienoties vai noraidīt portfeļu sadali. Šķiet, ka premjera pacietība sāk izsīkt. Mēs piedāvājam precīzi definētu darba pienākumu sadali starp AS un Jums. Gaidu skaidru atbildi no AS, kā viņi pildīs savus pienākumus. Varam te runāt riņķī, bet drīz vien sākam tērēt viens otra un visas sabiedrības laiku. Lūdzu, izsakiet savu viedokli – piekrītat vai nepiekrītat, vismaz sapratne būs. Šobrīd mēs esam kā mašīna, kas griežas dubļos vai uz ledus. Mēs neejam uz priekšu.

Mēs varam izlauzties cauri šim ledum, tikai piekrītot strādāt kopā ar manis piedāvāto modeli un uzņemoties atbildību par 14 sfērām. Pēc tam varam sākt strādāt pie valdības deklarācijas. Ja mēs šonedēļ nevarēsim tikt skaidrībā, tad mēs, iespējams, nemaz netiksim skaidrībā. Kad nonāksim pie nākamā soļa, valdības deklarācijas rakstīšana būs izaicinājums pats par sevi. pirms ministru portfeļu sadalīšanas būtu jānoskaidro uzdevumi un darāmais, īpaši Vese***as aprūpē, izglītībā, labklājībā un iekšlietās. Turklāt ir svarīgi rast vienotu izpratni par to, kam finansējums tiks izlietots, norāda AS pārstāvis Edvards Smiltēns.

“Šobrīd tiek piedāvāts kaķis maisā. Kaste ar milzīgu jautājuma zīmi, pārsteigums. No sākuma sadalīt krēslus, kuros nezināsim, ko partneri atbalstīs, kādas būs iespējas attiecīgās nozares finansēt un kādus rezultātus sasniegsim.

Mēs gribam šo lietu apgriezt otrādi,” sacīja Smiltēns.

Smiltēna teiktais, ka politiskajās tradīcijās kārtējo reizi piedāvāts sākt ar krēslu sadali, sakaitināja Kariņu. “Mēs nerunājam, kā sadalīt krēslus. Mēs piedāvājam skaidru sadalījumu par atbildībām.”

AS līderis Uldis Pīlēns piebilda, ka, lai arī abi politiskie spēki saturiski un intelektuāli viens otru saprot, nevar atkārtot līdzīgu politiku kā iepriekšējās Saeimas laikā un atsaucās uz Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu pirmajā 14. Saeimas sēdē.

“Tās ir nepieciešamas pārmaiņas valsts pārvaldē, lai turpinām ministriju vadību kā feodālās saimniecības. Mūsu atpalicība Baltijā uzrāda, ka šis formāts nav pareizais formāts un mums vajag skaidras vadlīnijas, jo bez tām ir kā braukt bez ceļa kartes, kad katram izdala džipu vai ratus un braucam uz skatu,” sacīja Pīlēns.

AS būšot gatavs piedāvāt pārstāvjus valdības deklarācijas veidošanas darba grupās, tomēr nesniedz skaidru atbildi uz Kariņa jautājumu par atbildību sadali. Vienlaikus jau drīz būšot skaidrība par atbildību sadalījumu Saeimā, lai parlamentārieši beidzot varētu sākt darbu.

Kariņš cer skaidru atbildi no AS saņemt līdz nedēļas beigām. Ja vienošanās līdz tam netiks panākta, viņš vērsīsies pie Valsts prezidenta, informējot par nonākšanu strupceļā, un koalīcijas veidošana, visticamāk, būs jāsāk no jauna.

Leave a Comment