Labākie C vitamīna avoti – iesaka farmaceite

Nevienam nav noslēpums, ka C vitamīns ir vērtīgs sabiedrotais spēcīgai imunitātei un spējai tikt galā ar rudens un ziemas saslimšanām. Kurus augļus un dārzeņus izvēlēties savā uzturā un tieši kuru sastāvā ir daudz C vitamīna, ar ieteikumiem dalās BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Vitamīnu trūkums organismā ir visbiežākais iemesls vājai imunitātei un grūtībām cīnīties ar saaukstēšanos vai arī krietni nopietnākām rudens un ziemas saslimšanām, kā, piemēram, gripa. Taču patiesībā, ja mēs esam tālredzīgi un savā ikdienas ēdienkartē iekļaujam augļus un dārzeņus ar augstu C vitamīna koncentrāciju un paturam prātā atbilstošu uztura bagātinātāju un D vitamīna nepieciešamību, izvairīties no rudens un ziemas saslimšanām nav nemaz tik sarežģīti, norāda Z. Ozoliņa.

Augļi ar augstāko C vitamīna koncentrāciju

Dienā ieteicamais C vitamīna daudzums, ko būtu nepieciešams uzņemt pieaugušam vīrietim, ir 90 mg, bet sievietei – 75 mg. Ilgstoša C vitamīna uztura bagātinātāju lietošana – vairāk par 2000 miligramu dienā palielina nozīmīgu blakusparādību risku. Tikai pie izteikta C vitamīna trūkuma organismā, ar ārsta nozīmējumu, var īslaicīgi lietot lielākas C vitamīna devas, tas būtu 14 – 18 gados – 1800 mg/dienā, bet 19 gados un vēlāk – 2000 mg/dienā. Augsta C vitamīna koncentrācija ir citrusaugļos, tādos kā laims, greipfrūts, apelsīns, un ogās, tādās kā dzērvenes, brūklenes, noteikti nenāktu par ļaunu šad tad apēst arī pa kādam kivi un granātābolam, bet kopumā minētos augļus un ogas rudens un ziemas ēdienkartē vajadzētu censties iekļaut kā neatņemamas sastāvdaļas. Pētījumos pierādīts, ka organisms neizmanto devas virs 200 miligramiem, tā vietā liekais C vitamīns izdalās ar urīnu.

Dārzeņi, kam jābūt Tavā ēdienkartē

Ļoti daudzi no Latvijā pieejamajiem dārzeņiem ir ne tikai veselīgi, bet vienlaikus arī ļoti labs C vitamīna avots. C vitamīns ir atrodams mums Latvijā viegli pieejamajos ķiplokos, sīpolos un plaši iecienītajos kāpostos, kā arī lapu dārzeņos, brokoļos, pētersīļos, sarkanajos piparos un arī spinātos, kuros līdzās virknei citu vitamīnu ir atrodams arī C vitamīns. Gatavojot mājās vai ieturoties ārpus tām, rudenī un ziemā izteikti jāpievērš uzmanība tam, cik daudz un kādi dārzeņi ir izvēlētā ēdiena sastāvā, jo no tā nepastarpināti ir atkarīgs mūsu imunitātes spēks un noturība pret saslimšanām.

Ja ar uzturu vien ir par maz

Ikdienas steiga bieži vien ir iemesls tam, ka mēs ēdam ne tikai neregulāri, bet bieži laika trūkuma dēļ izvēlamies vieglāk un ātrāk pagatavojamus ēdienus, kuru sastāvā nav pietiekoša daudzuma organismam nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu, tad imunitātes stiprināšanai un rudens un ziemas saslimšanu profilaksei var noderēt uztura bagātinātāji. Ar tiem gan nevajadzētu aizrauties, taču paturēt tos prātā kā piedevu sabalansētam un veselīgam uzturam rudens un ziemas periodā vajadzētu noteikti. Izvēloties uztura bagātinātājus, ir jāņem vērā vitamīnu koncentrācija to sastāvā un jāpievērš uzmanība norādītajām diennakts devām.

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 73 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Leave a Comment