Cukura diabēts un insults

Cukura diabēts ir hroniska Sli**ba, kurai raksturīgs paaugstināts glikozes līmenis asinīs. Tas var izraisīt nopietnus vēlīnos diabēta sarežģījumus un saīsināt mūža ilgumu par 12 – 14 gadiem.

Cukura diabēts rada izmaiņas visos As**svados, sašaurinot to sieniņas, līdz ar to vieglāk veidojas As**svadu nosprostojumi jeb trombi. Diabēts ir sistēmas Sli**ba – ietekmējot As**svadus, tas var skart nervus, sirdi, smadzenes, acis un/vai nieres. As**svadi ir kā ceļi, pa kuriem uz audiem tiek nogādātas visas dzīvībai nepieciešamās vielas, ieskaitot skābekli un uzturvielas. Galvenais As**svadu sieniņu bojātājs cukura diabēta gadījumā ir paaugstinātais glikozes līmenis asinīs.

Galveno triecienu no paaugstināta glikozes līmeņa asinīs saņem endotēlijs – šūnu slānis, kas izklāj As**svadu iekšējo virsmu. Endotēlija šūnas izdala asinīs hormonus, kuri sašaurina un paplašina As**svadu caurlaidību. Ja asinīs ir pārāk augsts glikozes līmenis, tad As**svadus paplašinošie hormoni iet bojā, bet sašaurinošie gluži pretēji – aktivizējas. Tā rezultātā visi As**svadi sašaurinās, tiek traucēta orgānu apgāde ar skābekli un barības vielām. Vēl vairāk – As**svadu sašaurināšanās izraisa paaugstinātu As**sspiedienu. Diabēta gadījumā cieš visi As**svadi, bet ne vienādā mērā. Vienam cilvēkam diabēts izvēlas ietekmēt acu As**svadus, bet citiem – smadzenes, sirdi vai nieres.

Paralēli hormoniem, kas iedarbojas uz As**svadu caurlaidību, endotēlijs izdala arī hormonus, kas atbild par As**s sarecēšanu. Paaugstināta glikozes līmeņa rezultātā šis hormons veicina arī trombu veidošanos. As**svadu sašaurināšanās kombinācijā ar paaugstinātu As**sspiedienu (hipertensiju) un trombu veidošanās risku ir sevišķi nevēlama galvas smadzenēm. Tas var novest pie insulta – pēkšņa pilnīga vai daļēja smadzeņu darbības funkciju zuduma.

Cilvēkiem ar cukura diabētu ir līdz pat 6 reizēm augstāks insulta risks nekā cilvēkiem bez cukura diabēta. Savukārt cilvēkus ar diabētu un hipertensiju insults piemeklē 2 reizes biežāk nekā cilvēkus tikai ar paaugstinātu As**sspiedienu, bez cukura diabēta. Cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu ir gan paaugstināts aterosklerozes risks, gan palielināta citu riska faktoru varbūtība. Tie ir hipertensija, palielināta ķermeņa masa, dislipidēmija.

Cilvēkiem ar diabētu (neatkarīgi no diabēta tipa) insults attīstās agrīnāk nekā cilvēkiem bez diabēta. Aptuveni 80% cilvēku ar diabētu mirst no sirds un As**svadu slimībām. Galvenās sirds un As**svadu slimību izpausmes ir koronārā sirds Sli**ba, galvas smadzeņu As**srites traucējumi, kāju As**svadu ateroskleroze.

Galvenais diabēta slimnieku Nā*es cēlonis ir insults. Tomēr arī cukura diabēta gadījumā var samazināt insulta risku – ir jāpanāk kompensēts cukura diabēts – kontrolēts glikozes līmenis asinīs, normalizēts As**sspiediens, kontrolēta lipidēmija un mikroalbuminūrija. Atbilstoši ārstējot cukura diabētu, ir iespējams attālināt cukura diabēta vēlīnās komplikācijas, saglabāt labu dzīves kvalitāti un darbaspējas. Pētījumos pierādīts, ka laba diabēta kompensācija, ilgstoši stabils un normālam līmenim tuvs glikozes līmenis asinīs var ievērojami samazināt diabēta vēlīno sarežģījumu attīstības risku un palēnināt diabēta sarežģījumu progresēšanu. Tikpat svarīgi ir ārstēt paaugstinātu As**sspiedienu un paaugstinātu lipīdu (As**s tauku, piemēram, holesterīns, triglicerīdu) līmeni asinīs.

Cīnoties par cukura līmeņa normalizēšanu, cilvēkiem ar sirds un As**svadu slimībām ir būtiski izvairīties no hipoglikēmijas un lietot sirds un As**svadu Vese***ai drošus un prognozi uzlabojošus medikamentus.

Apmēram 50% cilvēku cukura diabēta diagnozes noteikšanas brīdī lielajās artērijās jau ir attīstījusies ateroskleroze. Aterosklerozes izraisītās komplikācijas kļūst par biežāko cukura diabēta pacientu Nā*es cēloni. Aterosklerozes aizkavēšanā un ārstēšanā daudzos pētījumos ir pierādīta statīnu grupas medikamentu efektivitāte, kas pazemina lipīdu, piemēram, zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna, triglicerīdu līmeni asinīs. Cilvēkiem ar aterosklerozi ārstēšanā pievieno sirds aspirīnu, kas sklerozētajās un citās artērijās neļauj veidoties trombiem. Jāņem vērā, ka medikamenti tiek rūpīgi piemeklēti atbilstoši katra cilvēka individuālajām vajadzībām. Un jāatceras, ka medikamenti sirds un As**svadu slimību ārstēšanai prasa disciplīnu – tie ir jālieto regulāri un ilgstoši.

Slikta Sli**bas kontrole nozīmē lielāku dažādu komplikāciju risku, piemēram, sirds, nervu, nieru, smadzeņu As**svadu bojājumus. Iespējamās Sli**bas komplikācijas ierobežo cilvēku darbaspējas, atstāj ietekmi uz cilvēka dzīves ilgumu, kā arī var novest pie invaliditātes. Komplikācijas var attīstīties vairāku gadu garumā. Jo augstāks glikozes līmenis asinīs, jo lielāks komplikāciju veidošanās risks. Jo ilgāk cilvēkam ir paaugstināts glikozes līmenis, jo ātrāk komplikācijas var attīstīties. Galvenais nosacījums, lai attālinātu cukura diabēta komplikāciju rašanos un to progresēšanu, ir labi kontrolēts cukura līmenis asinīs.

Leave a Comment