Lai gurķi nekļūtu rūgti, ir svarīgi nenokavēt laiku šai procedūrai

Gurķu audzēšana ir uzdevums, ar kuru var tikt galā pat iesācējs dārznieks. Tomēr pēc ražas novākšanas nereti var nākties vilties – lai arī augļi izauguši stipri, vienmērīgi un elastīgi, tie var būt rūgti.

Kāpēc tas notiek, un vai ir iespējams paredzēt un veikt nepieciešamos pasākumus, lai novērstu rūgtu augļu parādīšanos?

Gurķu rūgtuma iemesli

Gurķu rūgtums ir saistīts ar īpašu ķīmisku savienojumu – cucurbitacīnu. Cucurbitacīns ir viela, kas dažos apstākļos var būt labvēlīga veselībai, jo tai piemīt pretvēža iedarbība.

Taču, ja šīs vielas koncentrācija gurķos kļūst pārāk augsta, gurķi sāk garšot rūgti. Parasti rūgtuma problēmas saasinās noteiktos apstākļos.

Galvenie faktori, kas veicina gurķu rūgtumu

Temperatūras svārstības: Viena no galvenajām rūgtuma cēloņu grupām ir krasas temperatūras izmaiņas.

Gurķi ir jutīgi pret temperatūras svārstībām, un gan pārāk zema, gan pārāk augsta temperatūra var veicināt cucurbitacīna veidošanos.

Ilgstošs aukstums: Ilgstošs auksts laiks var negatīvi ietekmēt gurķu augšanu, izraisot rūgtuma parādīšanos.

Auksti laikapstākļi bieži vien ir saistīti ar lēnāku augu augšanu un attīstību, kas var radīt stresu un līdz ar to arī palielinātu cucurbitacīna daudzumu.

Lasi vēl: Šiem 5 zvaigžņu zīmju pārstāvjiem būs liela iespēja kļūt bagātiem 2024. gada jūlijā: nepalaidiet veiksmi garām!

Laistīšana ar aukstu ūdeni: Gurķiem patīk silts ūdens, un auksta ūdens lietošana var radīt stresu, kas savukārt var izraisīt cucurbitacīna veidošanos.

Optimāli ir lietot ūdeni, kas ir līdzīgs apkārtējās vides temperatūrai.

Nevienmērīga laistīšana: Gurķiem nepieciešama regulāra un vienmērīga laistīšana.

Pārāk liels vai pārāk mazs ūdens daudzums var radīt stresu augiem, kas veicina rūgtuma parādīšanos. Laistīšanas grafika ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu, ka augi saņem nepieciešamo mitrumu.

Kā novērst rūgtuma parādīšanos?

Lai izvairītos no gurķu rūgtuma, nepieciešams ievērot dažus svarīgus ieteikumus:

Izvairīšanās no stresa situācijām: Mēģiniet izvairīties no iepriekš minētajiem stresa faktoriem, piemēram, krasām temperatūras izmaiņām un auksta ūdens lietošanas.

Ja iespējams, aizsargājiet augus no aukstuma, izmantojot seguma materiālus vai auduma plēves.

Augu barošana: Ja augi nonāk stresa apstākļos, piemēram, pēc temperatūras svārstībām, barojiet tos ar kalcija un kālija nitrātu.

Šīs vielas palīdzēs stiprināt augu imūnsistēmu un mazinās rūgtuma rašanās risku.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment