10 iemesli, kāpēc izmantot kafijas biezumus dārzkopībā, lai uzlabot augu un augsnes stāvokli

Kafijas biezumus bieži izmanto trauku tīrīšanai, kukaiņu un kaitēkļu atbaidīšanai un ādas tīrīšanai. Taču tikai nedaudzi zina, ka tie var būt noderīga kā mēslojums dārzam.

Uzlabo augsnes drenāžu

Kafijas biezumi ir bezmaksas organiskais mēslojums. Tāpēc to var viegli izmantot, lai uzlabotu augsnes kvalitāti. Palielinot organisko vielu daudzumu augsnē, uzlabosies drenāža, un tā ir sava veida garantija, ka ūdens nenogulsnēsies ap augu saknēm un neradīs puvi.

Vienīgais noteikums, pievienojot kafijas biezumus, lai uzlabotu drenāžu, pārliecināties, ka tie ir labi sajaukti ar augsni. Kafijas biezumi sastāv no ļoti sīkām daļiņām, kas var sablīvēties, ja netiek labi sajaukti ar citiem materiāliem.

Veicina augsnes aerāciju

Jebkuru organisko vielu, tostarp kafijas biezumu, iestrādāšana augsnē palīdzēs uzlabot aerāciju, tādējādi ļaujot saknēm labāk uzsūkt mitrumu un barības vielas un veicinot augu vispārējo veselību.

Uzlabo mitruma saglabāšanos augsnē

Kafijas biezumu pievienošana augsnei uzlabos arī ūdens aizturi, jo tas ir organisko vielu veids, kas uzlabo augsnes vispārējo veselību, tostarp tās spēju aizturēt ūdeni. Šāda apstrāde palīdzēs augiem, kuriem patīk augt mitrā vidē. Augsne, kas labi aiztur ūdeni, būs arī retāk jālaista, kas palīdzēs samazināt ūdens rēķinus un ietaupīt naudu.

Papildina kompostu ar slāpekli

Kafijas biezumus var izmantot arī kā mēslojumu, jo tie satur pietiekami daudz slāpekļa, kas sadalās, veidojot kompostu, kurā ir daudz nepieciešamo barības vielu. Slāpeklis veicina sulīgu lapu augšanu, tāpēc, izmantojot kompostu, kas satur kafijas biezumus, starp augiem veicinās veselīgu lapotni.

Var atbaidīt gliemežus no augiem

Lielākā daļa dārzkopju apgalvo, ka kafijas biezumi darbojas kā sliekas un gliemežus atbaidošs līdzeklis. Tiek uzskatīts, ka kafijas biezumu smarža un garša atbaida šos kaitēkļus un ka graudainā konsistence var darboties kā fiziska barjera, ko gliemeži un tārpi nevar pārvarēt.

Var atbaidīt kaķus

Ja jums ir problēmas ar kaķiem, kas siro jūsu dārzā, ir pienācis laiks no tiem atbrīvoties draudzīgā veidā. Izkaisiet tos nelielās kaudzītēs ap augiem vai iemaisiet augsnes virskārtā. Tiek uzskatīts, ka tā atbaida kaķus.

Veicina labu tārpu populāciju

Kafijas biezumi ir populāra tārpu barība, tāpēc, izmantojot tos augsnē vai kompostā, var palielināt tārpu populāciju, kas ir svarīga veselīgām augu saknēm, kā arī komposta sadalīšanai.

Var izmantot kā mulču

Kafijas biezumus var sajaukt ar citiem organiskiem materiāliem, piemēram, sasmalcinātām lapām, un izmantot kā mulču. Mulčēšana virs augsnes ap augiem var palīdzēt novērst mitruma iztvaikošanu, kā arī uzturēt tos siltus ziemā un vēsus vasarā. Augsnes mulčēšana var arī novērst nezāļu augšanu.

Darbojas kā mēslojums, lēni izdalot labvēlīgās vielas

Kafijas biezumu iestrādājot augsnē, notiek lēna barības vielu izdalīšanās, padarot to par efektīvu mēslojumu. Kafijas biezumos ir daudz slāpekļa, maz fosfora un kālija, un tie satur vairākus citus mikroelementus. Tās visas ir augu veselībai nepieciešamās barības vielas, tāpēc to iestrādāšana augsnē būs lietderīga, un, tā kā tās nav uzreiz pieejamas saknēm, bet lēni izdalās augsnes sadalīšanās cikla laikā, tas būs tikai ieguvums augiem.

Samazina atkritumu un ķimikāliju izmantošanu

Kafijas biezumi ir atkritumprodukts, kas, ja netiek pareizi izmantots, parasti nonāk atkritumos un galu galā poligonā. Jebkura priekšmeta otrreizēja pārstrāde vai atkārtota izmantošana ir lielisks veids, kā pozitīvi ietekmēt zemi un vidi. Kafijas biezumi ir organisks materiāls, ko, izmantojot atkārtoti, var uzskatīt par videi draudzīgu.

Leave a Comment