Laikraksts izsaka teoriju: latvieši varēti būt imūnāki pret koronavīrusu

Laikraksts Latvija avīze un portāls la.lv publicējuši interesantu materiālu, kurā izskatīta teorija, ka latvieši, iespējams, ir imūnāki pret koronavīrusu, nekā citu valstu iedzīvotāji! 

Publicējam daļu šī materiāla (linku uz pilnu rakstu atradīsiet raksta beigās)!

Vai iespējams, ka Latvijā ar jauno “Co**d-19” slimos mazāk nekā citur, jo Latvija ir viena no trim valstīm pasaulē ar vislielāko CCR5 delta32 gēna mutāciju skaitu, kas nozīmē, ka daļa no mums vai nu nesaslims vispār, vai pārslimos ļoti viegli?

Jāuzsver, ka tā pagaidām ir tikai interesanta teorija – daži “LA” uzrunātie latviešu ģenētiķi, lai arī nenoliedza tādu iespēju, taču ļoti skeptiski skatījās uz šo koncepciju, jo pagaidām nav nopietnu pētījumu, kas to apstiprinātu vai noliegtu, un arī ilgi nebūs.

 

Kas tā tāda – CCR5 delta32 mutācija?

Molekulārie biologi skaidrotu daudz sīkāk un zinātniskāk, bet, vienkārši sakot, CCR5 ir proteīns uz balto As**sķermenīšu virsmas, kas ir daļa no cilvēka imūnsistēmas un palīdz imūnsistēmai atpazīt bīstamus organismus, piemēram, mikrobus, lai tos pēc tam iznīcinātu.

Atsevišķas cilvēku grupas ir mantojušas tā dēvēto delta32 mutāciju, kurai trūkst daļa no CCR5 gēna. Cilvēkiem, kuriem abas hromosomu kopijas satur šo mutāciju ar trūkstošo daļu, ir augsta rezistence pret vienu no HIV paveidiem – HIV-1.

Lasi arī: Līna Mūze, atgriezusies no Igaunijas, saka: Latvieši vēl nesaprot, kas īsti notiek

Vācu zinātnieku grupas 87 valstīs veiktajā pētījumā, kas publicēts “sciencedirect.com” 2017. gadā, tika analizēti 1,3 miljoni DNS paraugu, lai atrastu labākos cilmes šūnu donorus HIV pacientiem. Mērķis bija atrast pasaules teritorijas, kur specifiskā CCR5 delta32 dubultā mutācija ir visvairāk izplatīta.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

COMMENTS

Leave a Comment