Latvietim trūkstošais saules – D – vitamīns. Pazīmes, ka tā trūkst

D vitamīns organismā veidojas saules staru ietekmē, tāpēc tagad par to runā īpaši – ziema klāt, sauli izdodas ieraudzīt pavisam reti. Saules vitamīns ir ļoti svarīgs maziem bērniem, kuriem tā trūkuma dēļ attīstās kaulu deformācija jeb rahīts, raksta la.lv portāls veselam.lv.

D vitamīna deficīts kaitē arī pieaugušajiem. Kā to uzņemt, kad vienlaikus vērojams arī saules deficīts?

 

Atklāj urbanizācijas laikā

Par D vitamīna nozīmi un tā saistību ar sauli cilvēki sāka domāt industrializācijas periodā 19. gadsimtā. Tolaik ģimenes ar bērniem masveidā devās uz pilsētām, kur pieaugušie caurām dienām strādāja rūpnīcās un saulē pabija tikai dažas stundas nedēļā. Turklāt šajā laikā pieauga gaisa piesārņojums, kas neļāva saules starojumam pietiekamā daudzumā nonākt līdz cilvēka ādai. Drīz vien šādas krasas pārmaiņas sāka atspoguļoties bērnu un arī pieaugušo veselībā – jaunā paaudze arvien biežāk sāka slimot ar rahītu. Šis fenomens lika ārstiem saskatīt saistību starp saules trūkumu un veselību, kas mudināja vairāk izpētīt D vitamīna ietekmi uz organismu un aicināt ļaudis pavadīt vairāk laika ārpus telpām. Pirms tam cilvēki galvenokārt nodarbojās ar lauksaimniecību vai zvejniecību un nesaskārās ar saules trūkumu, tāpēc D vitamīns un tā deficīts nebija vērojams.

Mūsdienās dzīvesstils nav daudz mainījies no industriālā perioda laikiem – lielākā daļa attīstīto valstu iedzīvotāju pa dienu strādā telpās, bet vakaros vai brīvdienās izbauda brīvo laiku… arī lielākoties iekštelpās. Šāds režīms patiešām neļauj cilvēkiem uzņemt pietiekamu saules vitamīna daudzumu, bet atšķirībā no agrākajiem laikiem pieejamas dažādas alternatīvas D vitamīna iegūšanai.

Lasi arī: Krūts vēzis nesāp. Trīs jautājumi mamologam Arvīdam Irmejam

Ko dara D vitamīns?

Par D vitamīnu klīst dažādas runas, taču nu jau, šķiet, visiem ir skaidrs, ka tas sintezējas ādā saules staru ietekmē. Būtībā tas ir hormons, kurš rodas no saules un arī no pārtikas. Saules vitamīns ir nepieciešams kauliem, jo tieši tas stimulē kalcija uzsūkšanos tievajā zarnā, veicina kaulu un zobu veidošanos, kā arī stiprina imunitāti, iesaistās šūnu darbības veicināšanā, muskuļu darbībā un palīdz mazināt iekaisumus.

Ar pārtiku uzņemtais vai ādā sintezētais D vitamīns sākotnēji…

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment