Latvijā uzsāk zinātnisko pētījumu par kafijas biezumu izmantošanu augkopībā

Paulig Coffee Latvija, Nacionālā botāniskā dārza (Salaspils) zinātnieki un vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia vide uzsāk projektu, kura mērķis ir izpētīt kafijas biezumu izmantošanas iespējas augsnes auglības palielināšanā.

Iegūtie rezultāti kalpos kā arguments, lai veicinātu pārtikas šķirošanas ieviešanu Latvijā, kā arī lai aktivizētu atbildīgu sabiedrības attieksmi pret vidi.

Saskaņā starptautiskās kafijas organizācijas datiem 2018.gadā pasaulē saražotās kafijas apjoms sasniedza 9,8 miljonus tonnu, kas ir par 4,8% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņš ir vidēji 4,1kg uz iedzīvotāju gadā, (Igaunijā 5,8; Lietuvā 5,9; Somijā 12,1). Kopējais kafijas patēriņš Latvijā, rēķinot uz 1,9 miljoniem iedzīvotāju, hipotētiski sasniedz 7,8 tūkstošus tonnu gadā.

Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns norāda: “Nešķirotā veidā kopā ar nekompostējamiem sadzīves atkritumiem tie sarežģī atkārtoti izmantojamo resursu atdalīšanu. Tādējādi pētījums ir vērsts ne tikai uz kafijas biezumu izmantošanu, bet arī pārējo bioloģiski noārdāmo atkritumu izmantošanu augsnes auglības palielināšanai mājsaimniecībās, kā arī uz centralizēti apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu. Mūsu mērķis ir noskaidrot efektīvākos kompostēšanas paņēmienus (kombinācijas ar citiem bioloģiski noārdāmiem materiāliem), lai nodrošinātu ātrāku sadalīšanos.”

Pētījuma iniciatore Paulig Coffee Latvija valdes locekle Margarita Aļabjeva – Vaišļa ir pārliecināta par iegūto rezultātu nozīmīgumu: “Paulig uzņēmējdarbības pamatā ir ilgstspējīga domāšana un rīcība. Mūsu produkcija tiek marķēta ar zīmi“100% Ilgtspējīga kafija. Pārbaudīts.”, kas nozīmē, ka uzmanība tiek pievērsta kafijas izcelsmei un audzētavām, audzēšanas metodei (ietver arī vides aizsardzību). Mēs esam pārliecināti, ka Paulig Coffee Latvija un Nacionālā botāniskā dārza iegūtie pētījumu rezultāti mainīs sabiedrības uzskatus par kafijas biezumu izmantošanas lietderību un kopumā paradumus pārtikas atkritumu šķirošanā”.

Projekts tiek realizēts sadarbojoties Paulig Coffee Latvija, Nacionālais botāniskais dārzs (Salaspils) dārza zinātniekiem un vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia vide, kas nodrošina kafijas biezumu transportēšanu.

Leave a Comment