Lavandas spēks: idejas, kur izmantot lavandas

lavanda

Violetzili lavandu lauki, kas agrāk bija raksturīgi Provansai Francijā, tagad redzami arī dažviet Latvijā.

Lavandas spēks slēpjas aromātiskajā ēteriskajā eļļā.

 

Lavandas smarža daudziem vispirms asociējas ar odekolonu un ziepēm vai pretkožu līdzekļiem, bet Francijas dienvidos no šā auga gatavo izsmalcinātu želeju, to izmanto kā garšaugu, kas uzlabo un pilnveido ēdienu garšu un aromātu.

Lavandas spēks slēpjas aromātiskajā ēteriskajā eļļā. Lai iegūtu 1 kilogramu eļļas, nepieciešams aptuveni 120 kilogramu lavandas ziedu. Jo siltāks klimats, jo spēcīgāka smarža.

Sviests, eļļa, etiķis ar lavandu Provansā ir ikdienas produkti. Ziedus izmanto arī cukura aromatizēšanai. Ļoti populārs ir lavandas ziedu medus. Daudzu desertu receptēs minēts lavandas sīrups.

Kur izmantot

• Lavandas ziedi ir iecienīta piedeva salātu mērcēm, it sevišķi tām, kas gatavotas no eļļas un citrona sulas.

• Ar lavandas ziediem bagātina ievārījumus, želejas, sulas un sīrupus. Taču ēdieniem pievieno nelielu devu, jo citādi tie garšos rūgteni vai arī pēc… ziepēm.

• Smaržīgos ziedus pievieno etiķim vai eļļai, lai iegūtu aromātisku piedevu dažādiem salātiem, mērcēm, marinādēm.

• Francijā lavanda ir iecienīta piedeva jēra, kazas un truša gaļas ēdieniem. To liek arī pie dārzeņu zupām un sautējumiem.

• Lavanda lieliski papildina saldos ēdienus, piemēram, kūkas, krēmus un saldējumus.

• Ideāls garšaugs kaltēšanai. Labi izkaltuši kātiņi lūst, nevis liecas. Kaltētiem ziediem piemīt tikpat spēcīgs un pat spēcīgāks aromāts un garša nekā svaigiem.

Sīrups

• 2 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziediņu

• 3 ēdamkarotes citrona sulas

• 200 g cukura

• 150 ml ūdens

Katlā, ik pa laikam maisot, uz lēnas uguns 5–6 minūtes vāra ūdeni ar citrona sulu un cukuru. Trauku noņem no uguns, iemaisa lavandas ziediņus un atstāj, lai diennakti ievelkas. Izkāš caur sietiņu un pilda pudelē.

Labi garšo kā piedeva šampanietim, saldējumam un krēmiem.

Avots:

aLA

Leave a Comment