Lielajā talkā šogad aicina – talkojot atkritumus uzreiz šķirot

Šogad Lielā talka Latvijā notiks 27. aprīlī, bet Kuldīgas novadā iedzīvotāji aicināti talkot 13. aprīlī – ne tikai vākt atkritumus, bet iet vienu soli tālāk – tos vācot šķirot. Šķirošana, vācot atkritumus, šogad ieviesta, lai veicinātu izpratni par plastmasas piesārņojumu, tās kaitīgo ietekmi uz vidi un izpratni par plastmasu kā videi bīstamu atkritumu, kas rada augsnes piesārņojumu un siltuma akumulāciju augsnē un ūdeņos.

Katru gadu aprīlis tiek izsludināts par Spodrības mēnesi, kura laikā Kuldīgas pilsētas un novada iedzīvotāji, uzņēmumi, izglītības iestādes un pašvaldības iestādes tiek aicināti sakopt savu pilsētu un novadu. Katrs no mums ir ievērojis kādu nesakoptu stūrīti, un šī mēneša laikā mums ir dota iespēja nesakārtotās vietas sakopt pašiem.

Aicinām oficiāli pieteikt savas talkas vietas mājas lapā www.talkas.lv, norādot atbildīgo personu par talkas organizēšanu, kam būs iespējams saņemt maisus un vienoties ar pašvaldību par savākto atkritumu aizvešanu. Par piegružotajām sakopjamām vietām aicinām ziņot Lielās talkas organizatorei Kuldīgā – Kuldīgas novada pašvaldības vides speciālistei Dacei Jansonei pa tālruni 633 24935, 27025423 vai e-pastā: [email protected], lai 13.aprīlī varam sakopt teritorijas vecpilsētā un Ventas krastos, jo 27. aprīlī visi esam gaidīti Pilsētas dārzā ikgadējā pavasara palu šovā “Lido zivis Kuldīgā”. Kuldīgas novada pagastu pārvaldēs var saņemt informāciju par talkas norisi pagastos. Pagastu pārvaldēs iedzīvotāji varēs saņemt atkritumu maisus, kas šogad ir baltā un zilā krāsā. Zilajos maisos lasīsim visa veida plastmasu, baltajos maisos – visus pārējos atkritumus.

Lielās talkas ietvaros no 28. marta līdz 30. aprīlim norisinās akcija par nolietoto auto riepu nodošanu, kurā viens automašīnas īpašnieks varēs nodot bez maksas četras auto riepas atkritumu pieņemšanas punktā Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā.

Par atkritumu maisu saņemšanu jāinteresējas no 1. aprīļa pie SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” dispečeres Aivitas Silvestrovas pa tālruni 63322380 vai Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā. Šogad tiks dalīti atkritumu maisi baltā un zilā krāsā, ko pēc talkas nogādās atkritumu poligonā. Par pilnajiem atkritumu maisiem obligāti jāpaziņo, lai zinātu to savākšanas vietas, tos piesakot dispečerei Aivitai Silvestrovai vai pagastu pārvaldēs.

Svarīgi atcerēties, ka Lielās talkas atkritumi nav vecās mantas no māju pagrabiem un atkritumu kaudzes privātmāju un daudzdzīvokļu māju teritorijās. Lielā talka ir koplietošanas teritoriju sakopšanas pasākums katrā Latvijas pilsētā, novadā, kurā aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kam rūp ilgtspējīga valsts attīstība un iespēja dzīvot nepiesārņotā, skaistā vidē. 2019. gadā Lielās talkas vadmotīvs – “ES PIEDERU NĀKOTNEI! – TAVA LATVIJA”. Būsim atbildīgi un cienīsim sevi, viens otru un arī apkārtējo vidi, kurā pašiem vien jādzīvo!

Leave a Comment