Līgo svētkos jārūpējas par elektrodrošību

Lai Līgo svētki ikvienam būtu izdevušies un droši, AS “Sadales tīkls” aicina, organizējot svētku pasākumus dabā, parūpēties par elektrodrošību. Ja Līgo svētku laikā paredzēts lietot elektroierīces, jāpārliecinās, ka tās ir drošas un piemērotas lietošanai dabā, bet, meklējot ugunskura vietu, jāatceras, ka zem gaisvadu elektrolīnijām ir aizliegts kurt ugunskurus, jo neapdomīga rīcība var izraisīt elektrotīkla bojājumu. AS “Sadales tīkls” vasaras saulgriežu svētku laikā strādās pastiprinātā režīmā, lai ikvienā svinību vietā un mājoklī būtu nepārtraukta elektroapgāde.

Elektrodrošība padomi:

• Ja plānojat Līgo svētkus pavadīt dabā, pārbaudiet, vai elektroierīces ir paredzētas lietošanai ārā. Bieži vien pasākumu organizēšanai ārpus telpām tiek izmantoti ikdienā lietotie datori, mūzikas atskaņotāji, apgaismojums, pagarinātāji, kuri faktiski ir paredzēti lietošanai tikai telpās. Līdz ar to gadījumā, ja elektroiekārtā iekļūs mitrums, piemēram, sāks līt lietus, palielinās risks, pieskaroties elektroiekārtai, gūt spēcīgu elektrotraumu un elektroierīce var arī aizdegties. Īpaši, ja elektroiekārtai ir saplaisājusi, bojāta vadu izolācija vai ar izolāciju nepārklāti vadi. Tādēļ AS “Sadales tīkls” aicina rūpēties par savu un citu līgotāju drošību un pārbaudīt elektroiekārtas vēl pirms Līgo svētki ir sākušies.

• Tāpat jāatceras, ka elektroierīces un pagarinātāji jānovieto drošā un sausā vietā, lai deju un citu aktivitāšu laikā tos nebūtu iespējams aizķert. Savienojot pagarinātājus ar elektroierīcēm, pagarinātāji jānovieto ar kontaktligzdām uz leju, lai to iekšpusē nenokļūst mitrums. Jārūpējas, lai kontaktligzdas netiktu pārslogotas un jāpievērš uzmanība kontaktligzdu tehniskajam stāvoklim.

• Arī izvēloties ugunskura vietu, jārūpējas par drošību un jāpārliecinās, ka ugunskura vieta neapdraudēs ne pašus līgotājus, ne arī elektroapgādes infrastruktūru – elektrolīniju balstus, vadus, transformatoru apakšstacijas, sadalnes. AS “Sadales tīkls” atgādina, ka ir aizliegts kurināt ugunskuru zem gaisvadu elektrolīnijām, jo neapdomīga rīcība var izraisīt elektrotīkla bojājumu. Ugunskura kuršana zem elektrolīnijām Līgo vakarā var atstāt bez elektroapgādes pat vairākus tūkstošus klientu.

• AS “Sadales tīkls” aicina Līgo svētku laikā neatstāt bez uzraudzības bērnus. Bērniem jāpastāsta, ka elektroapgādes infrastruktūras tuvumā ir jābūt īpaši uzmanīgiem, kā arī jāatgādina, ka ir aizliegts kāpt elektrolīniju balstos, bojāt vai atvērt elektroapgādes sadales skapju un transformatoru apakšstaciju durvis.

AS “Sadales tīkls” novēl ikvienam skaistus, drošus un skanīgus Līgo svētkus un aicina piefiksēt bezmaksas bojājuma pieteikšanas tālruni 8404, kas var noderēt, konstatējot bīstamu situāciju elektroapgādes infrastruktūras tuvumā.

Leave a Comment