Gaisa fritētājs ir ienācis mājsaimniecībās, lai mainītu ikdienas ēst gatavošanas paradumus, ļaujot pagatavot dažādus ēdienus un produktus. Noskaidro kā pareizi ar to rīkoties
Tas ne tikai aizvieto tradicionālās fritēšanas ierīces, bet arī izaicina cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns dominanci. Šī praktiskā ierīce, kas paredzēta ēdienu pagatavošanai ar minimālu eļļas daudzumu, ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu daudzās mājās – no ceptiem dārzeņiem līdz kartupeļu čipsiem.
Taču pirms kartupeļu cepšanas gaisa fritētājā eksperti uzsver vienu būtisku detaļu, kuru nedrīkst ignorēt. Ja to neievēro, gatavošanas rezultāts var nebūt tik labs, kā cerēts, un var sagādāt vilšanos. Nav pietiekami vienkārši ielikt kartupeļus fritētāja grozā, iestatīt temperatūru un laiku, un gaidīt, kad ēdiens būs gatavs. Ir viens svarīgs solis, kas jāveic, lai sasniegtu labāko rezultātu.
Kā panākt kraukšķīgus un zeltainus kartupeļus
Kurš gan var atteikties no zeltaini brūniem, kraukšķīgiem kartupeļiem? Gaisa fritētājā tos var pagatavot ātri un vienkārši, tomēr, lai sasniegtu izcilu rezultātu, ir jāņem vērā kāds būtisks ieteikums, ko eksperti vienmēr uzsver.
Ideālu kartupeļu pagatavošanai nepietiek tikai ar to ievietošanu fritētājā (vai tie būtu gabaliņos, šķēlītēs vai strēmelēs), temperatūras un laika iestatīšanu un gaidīšanu. Ja šo procesu nepapildina ar būtisku soli, kartupeļu galarezultāts var nebūt tik labs, kā cerēts.
Eksperti iesaka pievērst uzmanību tam, lai visi kartupeļi fritētājā tiktu vienmērīgi apcepti. Tas ir īpaši svarīgi, ja tiek gatavots liels kartupeļu daudzums, kas aizņem vairākus slāņus fritētāja grozā.
Tādēļ vidējā gatavošanas laikā ieteicams grozu sakratīt. Ja tas nav iespējams, tad atveriet fritētāju un ar knaiblēm apmaisiet kartupeļus, lai tie, kas atradušies apakšā, nonāktu augšpusē. Šis vienkāršais solis ievērojami uzlabos frī kartupeļu tekstūru un palīdzēs tiem vienmērīgāk apbrūnēt.
Ja tiek gatavots liels kartupeļu daudzums, svarīgi nepārslogot grozu – tas nevajadzētu piepildīt vairāk kā 75% no tā tilpuma. Ja grozs ir pārāk pilns, karstais gaiss nevarēs vienmērīgi cirkulēt ap kartupeļiem, kas neļaus tiem kļūt kraukšķīgiem un zeltaini brūniem. Tādā gadījumā labāks risinājums ir kartupeļus cept vairākās mazākās porcijās.
Turklāt, lai iegūtu perfektu rezultātu, eksperti iesaka viegli apsmidzināt kartupeļus ar nedaudz eļļas. Šis solis ne tikai uzlabo apbrūnēšanu, bet arī veicina reakciju, kas uzlabo garšvielu pielipšanu un piešķir kartupeļiem labāku garšu un tekstūru.
Svarīgs brīdinājums par drošību
Runājot par Mailāra reakciju, jāņem vērā arī iespējamie riski. Kā apstiprināts pētījumā, kas publicēts PubMed, cieti saturošu pārtikas produktu, piemēram, kartupeļu, gatavošana augstā temperatūrā var veicināt akrilamīda veidošanos – ķīmiskas vielas, kas klasificēta kā potenciāli kaitīgas. Lai mazinātu akrilamīda veidošanos, eksperti iesaka ievērot dažus noteikumus:
-Izvairīties no ļoti augstām temperatūrām: Ieteicams gatavot mērenā temperatūrā, vēlams zem 170°C, lai samazinātu akrilamīda veidošanos.
-Samazināt gatavošanas laiku: Gatavojiet kartupeļus tikai līdz zeltainai krāsai, izvairoties no to piedegšanas vai pārmērīgas kraukšķēšanas.
-Kartupeļu mērcēšana pirms gatavošanas: Ieteicams kartupeļus iemērkt ūdenī uz 15–30 minūtēm un pēc tam rūpīgi nosusināt. Tas palīdz samazināt cukura daudzumu uz to virsmas, kas veicina akrilamīda veidošanos.
-Nepārslogot fritētāju: Pārliecinieties, ka kartupeļi grozā ir izvietoti vienmērīgi, lai tie visi gatavotos vienādā tempā un neviens no tiem netiktu apcepts ilgāk, nekā nepieciešams.
-Izvēlēties kartupeļus ar mazāku cietes saturu: Dažādu kartupeļu šķirņu izvēle var ietekmēt akrilamīda veidošanos – šķirnes ar mazāku cietes saturu palīdz mazināt šo risku.
Ievērojot šos padomus, iespējams ne tikai izcept ideāli kraukšķīgus un garšīgus kartupeļus gaisa fritētājā, bet arī padarīt ēdiena gatavošanu drošāku un veselīgāku.