Martins, Aleksa, Elīze, Keita: valodnieki paziņo vārdus, kuru kalendārā nebūs

11. aprīlī Valsts valodas centrā notiks Kalendārvārdu ekspertu komisijas sēde, kas lems par jaunu personvārdu izvēli iekļaušanai latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā, raksta la.lv.

Pirms sēdes komisija publiskojusi vairākus argumentus, kā jaunie vārdi tiks vērtēti, kā arī to, vai kādu no vārdiem plānots no kalendāra izslēgt.

Kalendārvārdu ekspertu komisijas ieskatā arī turpmāk latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā nav iekļaujami personvārdi, kuriem šajā sarakstā jau ir kāds latviskajai vārddošanas tradīcijai vairāk atbilstošs analogs vai kuri uzskatāmi par kāda personvārda formas variantiem: piemēram, Pāvels, Martins, Aleksa, Elīze, Keita un Andželika/Anželika, ja sarakstā attiecīgi ir Pāvils, Mārtiņš, Aleksandra, Elīza, Kate/Katrīne/Katrīna un Angelika.

Šādos gadījumos vārda varianta nesēju skaits nevar būt ne galvenais, ne izšķirošais kritērijs, uzskata VVC.

Eksperti norāda, ka iepriekšminēto vārdu nesējiem ir iespēja svinēt vārdadienu gan tajā dienā, kad vārds ierakstīts paplašinātajā vārdadienu sarakstā, piemēram, Pāvels 29. jūnijā, Martins 10. novembrī, Aleksa 8. novembrī, Elīze 2. septembrī, Keita 25. novembrī, Anželika 31. jūlij), gan 22. maijā – visu neparasto vārdu dienā.

Iepriekšējās Kalendārvārdu ekspertu komisijas sēdēs no latviešu tradicionālo kalendārvārdu saraksta nav svītrots neviens personvārds, kuram pašlaik Latvijā nav neviena nesēja, piemēram, Ārvalda), šādi personvārdi arī turpmāk saglabājami latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā kā latviskajai vārddošanas tradīcijai atbilstoši un tādēļ ieteicami.

Kritēriji, pēc kuriem pēdējos 10 gadus vadās Kalendārvārdu ekspertu komisija, iesakot jaunus personvārdus iekļaušanai latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā, ir šādi:

Šķir otru lapu, lai uzzinātu kritērijus (un kā tas ietekmēs tevis potenciāli noskatīto vārdu)

COMMENTS

Leave a Comment