Mēs katru dienu atklājam elpceļu sincitiālo vīrusu vismaz pieciem mazuļiem.

 

Ik dienu piedzimst vismaz pieci mazuļi ar elpceļu sincitiālo vīrusu (RSV), informē Bērnu klīniskās universitātes Slim**cas (BKUS) galvenā ārste Renāte Snipe.

Šis vīruss izplatās pa gaisu un galvenokārt skar plaušas. Iestājoties aukstajam laikam, katru gadu BKUS ierodas mazi bērni ar slimību izraisošo vīrusu RSV. Bet šoruden ar RSV saslimušo skaits ir pieaudzis, skaidroja BKUS alergoloģijas un pulmonoloģijas galvenā ārste Ineta Grantiņa. Sli**ba parasti sākas ar iesnām, ko pavada dziļo elpceļu Sli**bas simptomi, piemēram, sēkšana un/vai mitrums, ko ārsts dzird, izmeklējot bērnu.

Sli**ba vissmagāk izpaužas zīdaiņiem no sešu nedēļu līdz sešu mēnešu vecumam. Tas saistīts ar iedzimtās imunitātes pavājināšanos un elpceļu anatomiskajām īpatnībām. Lai gan RSV Sli**ba ir smaga visiem jaundzimušajiem, tā ir īpaši bīstama zīdaiņiem, kas dzimuši ļoti priekšlaicīgi, jo viņiem ir maz vai nav antivielu no mātes. Zīdaiņiem un maziem bērniem ar hroniskām, smagām Vese***as problēmām arī ir lielāka iespēja saslimt ar RSV. Intensīvā terapija ir vieta tiem, kas ir smagi slimi vai ievainoti. Tā ir vieta, kur pret viņiem var izturēties ar vislielāko rūpību un uzmanību.

Dažos gadījumos, ja mazs bērns ir inficēts ar RSV, var attīstīties bronhiolīts un var būt nepieciešama hospitalizācija, lai saņemtu nepieciešamo skābekļa terapiju un citas ārstēšanas metodes. No publisku pasākumu apmeklēšanas līdz bērnu ballīšu organizēšanai man vienmēr ir paticis savest kopā cilvēkus. Infekcijas izraisītājus mājās bieži atved vecāki brāļi un māsas, kuri parasti saslimst ar RSV vieglā formā. Tomēr šis vīruss var būt bīstams zīdaiņiem. Lai noteiktu RSV līmeni, tiek veikts eksprestests. Daudzi bērni katru dienu nonāk BKUS, jo strauji izplatās vairāki vīrusi, kas ietekmē elpceļus.

Tomēr lielākā daļa no šiem bērniem netiek īpaši pārbaudīti attiecībā uz vīrusu, ar kuru viņi ir inficēti, jo eksprestestu veic tikai bērniem, kas jaunāki par vienu gadu. Kā paskaidroja Snaips, tas atbilst literatūrā ziņotajam. Liels skaits pacientu atrodas bērnu Slim**cās daudzās Rietumu valstīs, kas bieži ir pārpildītas. Tas apgrūtina mediķiem sniegt palīdzību īsā laikā pēc bērna ierašanās neatliekamās palīdzības nodaļā.

Saslimstības pieaugums skaidrojams ar imūnparādu, kas Co**d-19 Pand***jas gados izveidojies piespiedu izolācijas dēļ. Vecākiem vēlams pirms bērna nogādāšanas BKUS iepazīties ar Slim**cas noteikumiem, kad meklēt neatliekamo palīdzību. Viņasprāt, ģimenes ārsta apmeklējums vai pediatra konsultācija attālināti, iespējams, daudzās situācijās ir labāks risinājums. BKUS ārsti konsultācijas sniedz attālināti, dodot iespēju vecākiem ar bērniem izvairīties no gaidīšanas garā rindā, lai tiktu pie ārsta. Ja ārsta palīdze, ierodoties Neatliekamās palīdzības nodaļā, konstatē, ka bērna Vese***ai un dzīvībai briesmas nedraud, gaidīšanas laiks var būt vairākas stundas, uzsvēra Snipe.

Leave a Comment