Mīti un fakti par UV starojumu

Mums visiem patīk sauļoties, tomēr tas nenozīmē, ka sauļošanās vienmēr ir droša un veselīga mūsu ādai. Ādas vēzis šobrīd ir izplatītākais vēža paveids visā pasaulē tieši tādēļ, ka par sauļošanos izmantojot aizsarglīdzekļus ir ārkārtīgi daudz aizspriedumu.

Lasi arī: Eksperts iesaka: kā ievingrināt balsi, lai Jāņu dziesmas skanētu tālu

Daudzi noteikti teiks: “Jā, bet mūsu vecvecāku laikā nebija tādu saules aizsarglīdzekļu un visi bija veseli.” Sava taisnība tur ir, jo saules stari kļuvuši daudz kaitīgāki līdz ar ozona slāņa noārdīšanos. Galvenā ozona slāņa funkcija ir saules ultravioletā (UV) starojuma absorbēšana, tādējādi pasargājot Zemi un uz tās esošo populāciju no tā kaitīgā ietekmes.

Saules aizsargfaktors (SPF)

SPF faktors ļauj mums noteikt produkta spēju aizsargāt no saules, lai mēs varētu izraudzīties mūsu ādas tipam un saules gaismas apstākļiem visatbilstošāko aizsardzību pret sauli.

Cilvēki bieži uzskata, ka piemēram SPF 30 ir divas reizes stiprāks par SPF 15, tomēr tā nav. SPF 15 pasargā no 93% UVB tipa staru, SPF 30 filtrē 97%, bet SPF 50 tiek galā ar 98% staru. Lai arī atšķirība šķiet salīdzinoši niecīga un ieraugot cenas atšķirību var rasties vēlme iegādāties aizsargkrēmu ar zemāku SPF līmeni, par spīti tam, cilvēkiem ar jutīgu ādu, tiem, kuriem ir daudz dzimumzīmju un iepriekš diagnosticēts ādas vēzis noteikti jāizvēlas produkti ar visaugstāko aizsardzības pakāpi.

Lasi arī: Olympic Destroyer ir atgriezies un uzbrūk no ķīmiskajiem, bioloģiskajiem un kodoldraudiem aizsargājošajām organizācijām Eiropā

Jāņem vērā arī tas, ka uzklājot dažādus krēmus SPF faktors nesummējas. Aizsardzība pret sauli ir visspēcīgākā izmantotā aizsargkrēma stiprumā. Piemēram, ja no rīta uzklāj dienas krēmu ar SPF 15 un pludmalē ieziedies ar SPF 30, tad spēkā būs augstākais skaitlis – jeb tevi pasargās SPF 30.

Mākoņainā laikā arī jālieto saules aizsargkrēms

Kādēļ? Jo aptuveni 80% saules staru tāpat nonāk uz Zemes cauri mākoņu segai. Daudzi uzskata, ka tieši mākoņainā laikā var vislabāk nosauļoties, tomēr statistika liecina, ka visvairāk no stipriem apdegumiem cilvēki cieš tieši mākoņainā laikā. Tādēļ esi piesardzīgs un vienmēr lieto saules aizsargkrēmu!

Sauļoties solārijā nebūt nav drošāk kā sauļoties ārā

Tas, ka solāriji ir drošāki par sauļošanos ārā ir viens no visbīstamākajiem mītiem. Patiesībā solāriji ir 21. gadsimta skaistuma mēris, it īpaši izplatīts Rietumu valstīs. Cilvēki tic, ka sauļoties mākslīgi ir daudz veselīgāk, par spīti šim uzskatam, vispār nav tādas lietas kā droša sauļošanās! Jebkura veida ādas patumšināšanās vai apsārtums ir nopietna reakcija uz kaitīgajiem ultravioletajiem stariem.

Solārijā tiek izmantoti vēl bīstamākie UVA stari, kas dziļi iedarbojas uz ādu un ātri noved pie pārdozēšanas. Otrkārt, sauļošanās solārijā nemaz nesagatavo ādu saules gaismai. Pigments, kas veidojas ādā pēc solārija apmeklējuma ir nepilnīgs, nestabils un tas neizveido pietiekošu epidermas sabiezējumu, lai pasargātu ādu no saules stariem.

Lai turpinātu lasīt rakstu, spied “Tālāk”

Leave a Comment