Ne uzreiz saskatāms risinājums: elastīgais iesaiņojums un maisiņi ir ekoloģiskāki par stiklu un papīru

Elastīgā iesaiņojuma ražotāja IMMER Group veiktā aptauja* liecina, ka vairāk nekā trešdaļai (36 %) Latvijas iedzīvotāju iesaiņojuma draudzīgums videi ir viena no piecām svarīgākajām iesaiņojuma īpašībām, tomēr, sīkāk izanalizējot, izrādās, ka viegli sadalošos materiālu, piemēram, kartona, izvēle nepavisam nav pats ekoloģiskākais risinājums.

Ja, izvēloties preci, ir svarīgs iesaiņojuma draudzīgums videi, ir jāņem vērā loģistika, attiecīgā veida iesaiņojuma ražošanā izmantotie izejmateriāli, piemērotība pārstrādei, noārdīšanās ātrums un tamlīdzīgi faktori. Dažkārt ierastie iesaiņojuma veidi, ko esam pieraduši uzskatīt par videi kaitīgiem, var izrādīties daudz draudzīgāki. Piemēram, elastīgo iesaiņojumu, kas tiek izmantots piena, biezpiena, kafijas, riekstu un visdažādāko citu preču iesaiņošanai, ir pieņemts uzskatīt par neekoloģisku, jo tas it kā slikti noārdās. Ne vienmēr tas tā ir, turklāt šim materiālam ir daudz svarīgu priekšrocību.

Elastīgais iesaiņojums var ātri noārdīties un nekaitēt dabai. Jau ir izstrādātas un pieejamas bioplēves iesaiņošanai, kas atkarībā no biezuma sadalās ogļskābajā gāzē, ūdenī un humusā tikai 6–12 mēnešu laikā. Šis IMMER Group jaunums jau ir saņēmis Eiropas sertifikātus „OK compost HOME” un „OK compost INDUSTRIAL”, kas apliecina, ka šo materiālu var kompostēt gan mājas, gan rūpnieciskos apstākļos. „Lai iesaiņojums būtu draudzīgs videi, svarīgs nosacījums ir tā viendabīgums. Ir ļoti grūti pārstrādāt iesaiņojumu, kas sastāv no polimēriem, kartona un folijas, tāpēc mēs cenšamies jau tagad visus savus klientus nodrošināt ar iesaiņojumu no monostruktūrām, bet nākotnē – ar bioloģiski noārdāmu un kompostējamu iesaiņojumu,” stāsta IMMER Group prezidente Irina Mirošņika.

Papīra iesaiņojuma ražošana ir kaitīgāka. Savukārt, piemēram, kartona maisiņi un iesaiņojums, kas tiek uzskatīts par videi draudzīgu, nemaz nav tik nekaitīgs. Lai saražotu papīra maisiņu, ir nepieciešams četras reizes vairāk enerģijas, nekā tāda paša polietilēna maisiņa izgatavošanai. Turklāt, lai iegūtu izejvielas, tiek izcirsts milzum daudz koku, kas, kā zināms, atjaunojas diezgan lēni. Vēl viens videi nelabvēlīgs faktors ir lielais kaitīgo izmešu daudzums atmosfērā, kas rodas papīra maisiņu un iesaiņojuma ražošanā. „Mēs jau tagad piedāvājam Latvijas tirdzniecības tīkliem videi draudzīgus maisiņus no plēves, kas ir saņēmusi Eiropas sertifikātus „OK compost”. Cits jautājums ir mazumtirgotāju gatavība būt sociāli atbildīgiem un izmantot alternatīvus risinājumus,” piebilst I. Mirošņika.

Cietā iesaiņojuma loģistika ir daudzkārt kaitīgāka. Skaidrs, ka nekas neaprobežojas tikai ar ražošanu un pārstrādi. Ne mazāk svarīgs ir loģistikas jautājums. Kā samazināt izmantoto furgonu un kravas automobiļu skaitu un tādējādi arī kaitīgo atgāzu apjomu? „Šīs problēmas risinājums nodrošina vairākus ieguvumus. Pirmkārt, samazinās degvielas patēriņš un ar to saistītā atgāzu izplūde. Otrkārt, var efektīvāk izmantot darbaspēku, jo 10 šoferu vietā ir vajadzīgs tikai viens. Treškārt, samazinās slodze uz pilsētas ielām, it sevišķi sastrēgumstundās. Ar šo problēmu mēdz cīnīties, aizliedzot vai ievērojami sadārdzinot iebraukšanu pilsētas centrā, taču cīņā ar intensīvu satiksmi ļoti efektīva var būt arī tāda nestandarta metode, kāda ir pareiza iesaiņojuma izvēle saviem ražojumiem,” stāsta IMMER Group prezidente. „Atrisināsim vienkāršu uzdevumu. 1000 kg sarkanās mērces var iepildīt stikla pudelēs, kas pašas sver 837 kg, polimēra pudelēs (96 kg) vai elastīgajā iesaiņojumā, kura masa ir 42 kg, tas ir, gandrīz 20 reižu mazāka par stikla taras masu. Katrā situācijā materiālo un ekoloģisko zaudējumu līmenis būs principiāli atšķirīgs, turklāt ne jau par labu stiklam, kas tiek uzskatīts par ekoloģiskāku materiālu. Ir svarīga ne tikai iesaiņojuma masa, bet arī apjoms – tukša stikla tara aizņemtu 2,6 m3 noliktavas telpas, savukārt elastīgais iesaiņojums aizņemtu tikai 0,042 m3. Lai pārvadātu tik daudz tukšas stikla taras, ir vajadzīgi 26 furgoni, bet, izmantojot elastīgo iesaiņojumu, tikai viens.”

Draudzīgums videi ir komplekss jautājums, kas neaprobežojas tikai ar materiāla noārdīšanās ātrumu vai pārstrādes vienkāršību. Ir nepieciešama daudz detalizētāka pieeja šim jautājumam un vispusīga situācijas analīze.

Par IMMER Group

IMMER Group – uzņēmums ar 30 gadu ekspertīzi elastīgā iepakojuma ražošanā. Uzņēmumu grupā ietilpst trīs uzņēmumi – rūpnīca Kijevā IMMER Ukrplastic, kas nepārtraukti darbojas kopš 1927.gada, IMMER Digital rūpnīca Ventspilī un Rīgas dizaina studija IMMER Design Studio. Uzņēmumu grupas ietvaros tiek nodrošināts pilns dažādu tehnoloģiju fleksiblā iepakojuma ražošanas cikls un plašs drukas tehnoloģiju spektrs, kas ļauj eksportēt produkciju uz 35 pasaules valstīm. IMMER Group ir ANO Globālā līguma, Save Food un Responsible Care iniciatīvu dalībnieks, kā arī vairāku starptautisko asociāciju un organizāciju biedrs: ERA, Ceflex, WPO, Flexible Packaging Europe. Kompānijas klientu portfelis ietver tādus pasaulslavenus zīmolus kā Nestle, Mondelez, Danone, JDE un daudzus citus. Turklāt, uzņēmumam ir plašs kvalitātes sertifikātu un apbalvojumu spektrs, toskait Golden cylinder no Amerikas ofseta drukas asociācijas, WorldSta no Vispasaules iepakojuma kluba, Packaging Award no Amerikas ofseta drukas asociācijas, Partnership for Sustainability Award – balva no ANO Globālā līguma ofisa, Pentaward un daudziem citiem. IMMER Group – starptautiska līmeņa ražotājs, kas ieņem vadošās pozīcijas Ukrainā un iekļauts Eiropas vadošo elastīgo iesaiņojuma materiālu TOP-15.

Leave a Comment