Nolietota aparatūra, paviršs ārsts: sieviete paliek bez krūts. Nevienam nav jāatbild

Foto – Eric Gaillard/REUTERS/LETA

Daudzas sievietes Latvijā dodas uz valsts apmaksāto mamogrāfiju, iesaistās krūts audzēju agrīnas diagnostikas skrīningprogrammā un uzticas tās rezultātiem, kurus sniedz pieredzējuši ārsti ar labu aparatūru. Taču gadās arī smagi vilties, jo ne visās 27 Latvijas ārstniecības iestādēs, ar kurām Nacionālajam Vese***as dienestam (NVD) ir līgums par šo valsts apmaksāto pakalpojumu, ir mamogrāfi, kuri spēj dot kvalitatīvu attēlu. Un, ja vēl piepluso radiologa paviršību, tad ļaundabīgais audzējs netiek pamanīts un sieviete paliek bez vienas vai abām krūtīm ar smagām sekām uz mūžu.

Lasi arī: Lasiet šo, kad jūtat, ka jūs nekad neatradīsiet savu mīlestību

Kāda sieviete “Latvijas Avīzes” redakcijai uzticēja šādu savu stāstu. Tas ir jo īpaši traģ**ks tāpēc, ka Vese***as inspekcija neveic vispusīgu izmeklēšanu, uz kā pamata NVD varētu pieņemt lēmumu, ļaujot Ār*tniecības riska fondam izmaksāt šai sievietei samērīgu naudas summu par sabojātu dzīvi. Tā vietā tiek darīts viss, lai attaisnotu notikušās paviršības un par sakropļotu veselību izmaksātu iepējami mazāku kompensāciju.

Droši vien šis tālāk aprakstītais gadījums nav vienīgais, jo, kā sacīja radiologs Ivars Dreimanis, tas esot ne pirmais, ne pēdējais. Arī par nolietotu aparatūru neviens tā īsti nesatraucas – NVD raugās, lai “papīri” būtu kārtībā, bet, kas notiek uz vietas, par to intereses tikpat kā nekādas.

Lasi arī: Ja viņš dara šīs 7 lietas, viņš patiešām tevi mīl

Varbūt Latvijā vajadzētu būt nevis 27, bet gan četrām piecām ārstniecības iestādēm, kurās ir augstas kvalitātes mamogrāfs, kas nepieviļ ne ārstus, ne pacientus?

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment