Norvēģija aizliedz zvēraudzēšanu

13. jūnijā Norvēģijas parlaments nolēma aizliegt dzīvnieku audzēšanu kažokādu ieguvei. Aizliegums stāsies spēkā 2025. gada februārī. Norvēģijā līdz šim darbojās aptuveni 170 zvēraudzētāji.

“Lapsas un ūdeles ir gaļēdāji, kuru labturības vajadzības nebrīvē nevar tikt nodrošinātas. Lapsas dzīvo ģimenēs un ūdeles dzīvo vienatnē”, skaidro zoologs Antons Krāgs no Norvēģijas Dzīvnieku Aizsardzības Alianses (Dyrevernalliansen). “20 tūkstošus ūdeļu nevar vienkārši palaist pļavā. Lai efektīvi ražotu kažokādas, lapsas un ūdeles tur būros, kas ir sevišķi nepiemēroti šiem ārkārtīgi aktīvajiem dzīvniekiem.”

Norvēģijas premjerministre Erna Solberga.komentējot parlamenta balsojumu, minēja: “Es saprotu, ka ir grūti pielāgoties pārmaiņām, taču dzīvnieku aizsardzībai ir liels politiskais atbalsts. Norvēģija vairs nevēlas zvēraudzēšanu.”

Saskaņā ar aptauju rezultātiem lielākā daļa iedzīvotāju gan Latvijā, gan citur Eiropas Savienībā neatbalsta dzīvnieku audzēšanu kažokādu ieguvei. Zvēraudzēšana ir aizliegta vai būtiski ierobežota jau 18 Eiropas valstīs, četrās no tām (Beļģijā, Luksemburgā, Norvēģijā, Serbijā) – kopš pagājušā gada sākuma. Debates par zvēraudzēšanas aizliegšanu parlamentārā līmenī notiek arī Igaunijā un Lietuvā.

“Tāda nežēlība pret dzīvniekiem dekorāciju dēļ neiederas 21. gadsimta Eiropā,” atzīst biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons. “Zvēraudzēšanas nozares pretestība sabiedrības viedoklim tāpat kā pati nozare nav ilgtspējīga. Apsveicam norvēģus, un turpinam strādāt pie tā, lai arī mūsu valstī cilvēcīgums uzvarētu.”

Leave a Comment