Omega olas – ērts veids, kā uzņemt omega 3 taukskābes

Ir pierasts vērtīgās omega 3 taukskābes uzņemt uzturā ar treknajām zivīm vai zivju eļļas kapsulām, – daudzi bērnību atsauc atmiņā ar lielu zivju eļļas pudeli ledusskapī. Pašlaik nepieciešamo dienas devu var nodrošināt arī omega olu lietošana. Var teikt, ka tie ir divi zaķi ar vienu šāvienu, – brokastu omlete ne tikai ir garšīga, bet arī satur vairāk vērtīgo uzturvielu.

Omega 3 nepieciešamība organismā

No vārda “tauki” nav jābaidās, jo pastāv labie un sliktie tauki. Omega 3 taukskābes ir labie tauki, kas samazina sirds slimību un 2. tipa cukura diabēta risku. Organisms nespēj saražot omega 3 taukskābes saviem spēkiem, tāpēc tās jāuzņem ar ēdienu. Visvairāk to ir lasī, mencu aknās, siļķēs un anšovos. Tomēr zivju produkti nav vienīgais veids, kā apēst šīs taukskābes. Tās atrodamas arī cūku un vistu aknās, olās, valriekstos, kāpostos, spinātos, linsēklu un rapšu eļļā. Tās uzlabo smadzeņu darbību, pazemina As**sspiedienu, veicina sirds un As**svadu sistēmas veselību, kā arī aizkavē artrīta veidošanos. Pozitīvo ieguvumu sarakstā jāpiemin, ka tās pazemina sliktā holesterīna līmeni, kā arī aizkavē tā uzkrāšanos uz As**svadu sieniņām, tādējādi mazinot infarkta un insulta risku.

Īpaši par omega 3 uzņemšanu jādomā grūtniecības laikā, jo šīs taukskābes nodrošina veiksmīgu bērniņa smadzeņu attīstību un pozitīvi ietekmē intelektuālās spējas. Tāpat omega 3 veicina mazuļa nervu sistēmas un acs tīklenes veidošanos. Arī pirmajos dzīves mēnešos tieši mammas piens ir šo taukskābju avots.

Kas īsti ir omega olas?

Vistu olas satur vitamīnus un minerālvielas, kas uzlabo redzi un stimulē smadzeņu darbību. Viena ola nodrošina 30 procentus no dienas K vitamīna devas, kas nepieciešams normālai As**s recēšanai. Bet olbaltumvielas ir organisma svarīgākā sastāvdaļa, kas nodrošina, ka šūnas un audi atjaunojas. Vienā olā ir seši grami olbaltumvielu, kas nodrošima 10 procentus dienas devas. Un tieši nepiesātinātās taukskābes veido lielāko daļu olā esošo tauku.

Olu ražotāji apzinās omega 3 vērtību, tādēļ vistu barībā iekļauj linsēklas, zivju eļļu vai aļģes, kas ir taukskābēm bagāti produkti. Tādējādi vistas sāk dēt olas, kurās omega 3 ir vairāk. Īpaši vērtīgas šādas olas ir tiem, kas uzturā nelieto gaļu un zivis. Arī Latvijā iespējams iegādāties ar omega 3 bagātās olas, ko tirgošanā piedāvā AS “Balticovo”. Olas dējušas pašmāju vistas, kas ēd ar rapšu eļļu vai rapšu raušiem papildinātu barību.

Dienā pieaugušam cilvēkam uzturā jāuzņem 200 – 500 miligramu omega 3 taukskābju, bet vidēji vienā omega olā ir 100 – 200mg omega 3. Ar drastisku olu diētu aizrauties nav vajadzīgs, jo viens no veselīga uztura pamatakmeņiem ir dažādība. Tādēļ, ēdot zivju produktus, der atcerēties, ka omega 3 sastopams arī eļļās, olās un dārzeņos.

Leave a Comment